Rauman kaupunginvaltuusto päättää uudesta yhteistyösopimuksesta kaupungin ja Turun yliopiston välillä helmikuun lopulla.

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos voi yliopiston puolesta jatkaa toimintaansa Raumalla. Turun yliopisto päätti tiistaina säästöohjelmastaan, jonka mukaan opettajankoulutus jatkuu Raumalla, jos Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyy esitetyn sopimusluonnoksen.

Yliopiston säästöohjelman oli Raumalla pelätty merkitsevän opettajankoulutuksen lähtemistä kaupungista. Vuonna 1896 perustettu Rauman seminaari on Turun yliopiston pisimpään yhtäjaksoisesti toiminnassa oleva yksikkö.

Turun yliopiston Rauman kampuksella toimivat Turun opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikkö, Rauman normaalikoulu sekä Turun yliopiston tytäryhtiön omistama päiväkoti Pikkunorssi Oy. Yliopisto järjestää kampuksella tutkinto- ja avoimen oppimisen koulutusta luokanopettajan-, varhaiskasvatuksen- ja käsityön aineenopettajan koulutusohjelmissa sekä tutkimusta ja tieteellistä jatkokoulutusta.

Sopimusluonnoksen mukaan Rauman kaupunki tukee Rauman kampuksen toimintaa ja kehittämistä vuosittain 1,25 miljoonalla eurolla. Turun yliopisto sitoutuu harjoittamaan Raumalla tutkintoon johtavaa yliopisto-opetusta ja siihen liittyvää tutkimustoimintaa. Toiminnan laajuuden perustasona pidetään Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksella lukuvuonna 2022–2023 harjoittamaa toimintaa.

Sopimusluonnoksessa ehdotetaan myös, että päiväkoti Pikkunorssin toiminta siirtyy Rauman kaupungille erillisillä sopimuksilla. Turun yliopisto sitoutuu jatkamaan varhaiskasvatuksen kehittämis- ja tutkimusyhteistyötä päiväkoti Pikkunorssin kanssa.

– Seminaarinmäki ja siellä järjestettävä opettajankoulutus ovat merkittävä osa raumalaista historiaa. Erittäin tyytyväisinä voimme nyt todeta, että Raumalla koulutetaan opettajia myös tulevaisuudessa. Turun yliopiston kanssa neuvottelemamme sopimus vahvistaa entisestään kaupunkimme elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta, Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela sanoo tiedotteessa.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola kiitelee Rauman kaupungin aktiivisuutta koulutuksen ja tutkimuksen jatkuvuuden tukemisessa.

– Jos sopimus toteutuu, suunnitellut toimenpiteet käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman lakkauttamisen ja luokanopettajakoulutuksen Turkuun siirron osalta voidaan jättää toteuttamatta, Kola sanoo.

MainosRauman kaupunginvaltuusto päättää opettajankoulutuksen uudesta sopimuksesta 27. helmikuuta.

Turun yliopiston hallitus päätti tiistaina säästötoimenpiteistä ja lisätulojen hankkimisesta. Säästötoimiin kuuluu mm. henkilöstövähennyksiä. Irtisanottavia on mahdollisesti 45 henkilöä. Lisäksi eläköitymisten ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisten kautta vähennetään arviolta 70 tehtävää vuoden 2030 loppuun mennessä.

Yliopisto pyrkii kuromaan kiinni 15 miljoonan euron rahoitusvajeen vuoteen 2028 mennessä. Rahoitusvajeesta pyritään kattamaan tulonlisäyksillä vähintään 7 miljoonaa euroa vuoteen 2028 mennessä. Lisätuloja pyritään hankkimaan muun muassa parantamalla menestymistä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoitusmallissa sekä kansainvälisessä kilpaillussa tutkimusrahoituksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*