Teemu Kauppi selvitti vertaisrajat ylittävää kiusaamista peruskoulussa.

Peruskoulun oppilaat kiusaavat opettajia mm. hävyttömillä ja asiattomilla kommenteilla, kieltäytymällä yhteistyöstä ja valehtelemalla toistuvasti, selviää FM Teemu Kaupin puheviestinnän väitöskirjasta.

Kaupin Opettaja kiusattuna. Peruskoulun opettajien kokemuksia vertaisrajat ylittävästä kiusaamisesta -väitös tarkastetaan 23.5. Jyväskylän yliopistossa.

Väitöksen mukaan myös oppilaiden vanhemmat kiusaavat opettajia.

– Oppilaiden vanhempien taholta opettajiin kohdistui esimerkiksi vastaajien mielestä epäoikeudenmukaista ammattitaidon arvostelua, epäasiallista kielenkäyttöä ja maineen mustaamista, Kauppi kuvailee.

Internet-kyselynä toteutetun tutkimuksen mukaan opettajat kokivat kiusaamista oppilaidensa taholta monien viestinnän keinojen muodossa.

– Kiusaaminen ilmeni sekä sanallisena että sanattomana viestintänä. Usein opettajat arvioivat, että heitä kiusanneet oppilaat kiusasivat koulussa myös oppilastovereitaan.

Vastaajat kokivat heihin kohdistuneen kiusaamisen johtuvan useimmin oppilaiden piirteistä tai opettajan ammattiin liittyvistä tekijöistä.

Tulokset antoivat viitteitä siitä, että opettajien tapa selittää kiusaamiskokemuksiaan oli yhteydessä siihen, kenelle he kertoivat kiusaamisesta.

Koulun kiusaamistilanteissa vertaistason rajat ylittyvät esimerkiksi, kun oppilas kiusaa opettajaa, opettaja kiusaa oppilasta tai oppilaiden vanhemmat kiusaavat opettajaa.

Kaupin tutkimus nosti esiin useita vertaisrajat ylittävän kiusaamisen muotoja, joita ei ollut tunnistettu aiemmissa tutkimuksissa. Myöskään opettajien tapaa selittää kiusaamiskokemuksiaan ei ollut aiemmin juuri selvitetty.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*