Opetusministeri Li Andersson hallituksen tiedotustilaisuudessa
Opetusministeri Li Andersson haluaa etsiä parannuskeinoja sekä lasten että aikuisten olosuhteisiin varhaiskasvatuksessa. Arkistokuva: VNK/ Laura Kotila

Monilla paikkakunnilla on merkittäviä vaikeuksia saada riittävästi varhaiskasvatusalan ammattilaisia, kun heitä haetaan avoimiin työpaikkoihin, opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM:n) tiedotteessa kerrotaan.

Samassa yhteydessä opetusministeri Li Andersson ilmoittaa alkavasta selvityksestä, jonka tarkoituksena on kartoittaa, miten lainsäädännöllisillä toimenpiteillä olisi mahdollista parantaa alan tilannetta.

Alaa koskeva henkilöstömitoitus ja työolosuhdeasiat ovat keskeisiä aiheita selvityksessä, OKM tiedottaa.

– Tavoitteena on löytää ongelmakohdat ja mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet, opetusministeri Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Henkilöstömitoitus toteutuu paperilla

Li Andersson nosti varhaiskasvatusalan tilannetta avaavat selvitysaikeet esille jo ennen OKM:n tiedotetta kolumnissaan, joka julkaistiin OKM:n verkkosivuilla tiistaiaamuna.

Kolumnissaan opetusministeri pureutuu tarkemmin henkilöstömitoituksen ongelmakohtiin varhaiskasvatusalalla.

– Laadukkaan varhaiskasvatuksen takaamiseksi lapsia kohden on kaikissa tilanteissa oltava riittävästi aikuisia.

Aluehallintovirasto ja Valvira selvittivät viime vuonna henkilöstömitoituksen toteutumista, Andersson kirjoittaa.

Selvityksessä ylityksiä löydettiin verrattain vähän, hän jatkaa.

– Varhaiskasvatuksessa vaikuttaa esiintyvän esimerkiksi vakiintuneita käytäntöjä, joissa aamuisin tai iltaisin ammattilaisia on lasta kohden huomattavasti vähemmän, kuin suhdeluku edellyttäisi. Henkilömitoituksen tarkastelu keskiarvon tasolla saa tilanteen kuitenkin näyttämään lain mukaiselta.

Laki ei toimi nykyisellään tarkoituksenmukaisesti, Andersson arvioi kolumnissaan.

– Tällä hetkellä esimerkiksi riittävän aikuisten määrän takaavaa henkilöstömitoitusta on valitettavasti vielä mahdollista kiertää joissain tapauksissa.

Lain hengen vastaisia tilanteita luovat myös esimerkiksi käytännöt, joissa kaksi ryhmää toimii käytännössä yhdessä – erillisiä ryhmät ovat vain paperilla. Tällöin kyseessä on usein käytännössä yksi ylisuuri ryhmä, opetusministeri Li Andersson kirjoittaa.

Lapsella oikeus varhaiskasvatukseen

OKM muistuttaa tiedotteessaan, että hallituskauden alussa palautettiin subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus ja ryhmäkokoja pienennettiin palauttamalla suhdeluku 1:7 yli 3-vuotiaiden ryhmissä.

Kyseinen suhdeluku tarkoittaa sitä, että on oltava vähintään yksi aikuinen, kun paikalla on enintään seitsemän lasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Reilut 33 vuotta alalla olleena on jo lopen kyllästynyt tähän ainaiseen ongelmista puhumiseen. Jatkuvalla syötöllä keksitään kaiken maailman sääntöjä ja velvoitteita. Varhaiskasvatukseen tullut liika eri ammattiryhmiä ja lisää keksitään. On lastentarhanopettajaa, lastenhoitajaa, lähihoitajaa, lasten ohjaajaa, sosiaalikasvattajaa, sosionomia, varhaiskasvatuksen erityisopettajaa jne. Jokaisella jokin oma erikoisosaamisalueensa. Aika sekavaa ja herättää kateutta sekä hämmennystä. Lastenhoitajat valittavat kun joutuvat tekemään opettajien töitä pienemmällä palkalla ja työtehtävien jakaminen haasteellista miettiä jokaiselle ammattinimikkeelle erikseen. Jos päiväkodeissa olisi pelkästään lastentarhanopettajia ( varhaiskasvatusopettajia), niin kaikki tekisivät samoja asioita ilman mutinoita.
    Tämä ala ei todellakaan enää houkuttele jo pelkästään huonon palkan takia. Myös työajat ovat aamuyöstä myöhään iltaan. Lapsiaines alkaa olemaan niin, että ns. normaaleja alkaa olla vähemmistönä. Erityisen tuen tarve kasvaa koko ajan ja pätevää henkilökuntaa vaikea löytää. Moni on vaihtanut alaa heti valmistumisen jälkeen, kun on harjoitteluaikana nähnyt todellisen arjen. Saman palkan saa helposti paljon pienemmällä vastuulla muun tyyppisissä töissä. Vastuu ja palkkaus ovat tällä alalla kaukana toisistaan. Pienelle lapselle sattunutta vahinkoa ei voi korvata rahalla niin kuin jotakin rikkoutunutta esinettä. Suhdelukuja saisi edelleen säätää 5:1 tasoon. Oli hupaisaa, kun se oli hetken 8:1 asteikolla. Kannattaisi tulla pariksi viikoksi töihin päiväkotiin ja saada vähän tuntumaa siitä mitä tämä työ oikeasti vaatii työntekijöiltä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*