Kilpailu osaajista, työpaikoista ja investoinneista kiristyy. Suomi pärjää tulevaisuudessa vain nostamalla osaamisen tasoa, OKM sanoo.

Koulutuksen ja osaamisen tasoa on nostettava, jotta Suomi selviää työn, teknologian ja maailman muutoksissa, todetaan opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tuoreessa tulevaisuuskatsauksessa.

Ministeriö kuvaa katsauksessa tulevien vuosien keskeisiä kysymyksiä. Kilpailu osaajista, työpaikoista ja investoinneista kiristyy. Suomen kasvua ja uudistumista uhkaavat osaamisen puute ja kohtaaminen kysynnän kanssa.

Nyt tarvitaan koko väestölle riittävää koulutustasoa ja huippuosaamista.

OKM korostaa etenkin varhaiskasvatuksen merkitystä. Se on perusta lapsen myöhemmälle oppimiselle. Investoinnit varhaiskasvatukseen ovat ministeriön mukaan vaikuttavampia kuin mihinkään muuhun koulutukseen.

Katsauksessa todetaan, että kaikilla tulee olla mahdollisuus kehittää osaamista ja kykyjään. Eriarvoisuutta ja syrjäytymisriskiä voidaan vähentää tehokkaimmin varhaisella puuttumisella ja tukemalla heikossa asemassa olevia lapsia ja perheitä.

– Tavoitteenamme on, että Suomessa kaikki voivat yltää omaan parhaaseensa ja elää merkityksellistä elämää, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Opetusministeriö voisi aloittaa opetukseen panostamisen ammattikouluista.Sensijaan ”uudistuksen” nimissä vähennettiin lähiopetusta massiivisesti.Kuvittelettoko te siellä,että ammattiopetukseen lähtevät nuoret pystyvät n. itsenäisern,omaehtoiseen,motivoituneeseen työskentelyynilman opettajaa.Poikani on amiksessa eka vuotta talonrakennus linjalla ja lähiopetsta minimaalisesti rakennustaidoissa.Yht.tutkinnon aineissa tilanne hyvä jopa erit.hyvä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*