Helsingin Säätytalon edustalla oli tiistaipäivänä noin parikymmentä nuorta, jotka toivoivat kansanedustajien ja hallitusneuvotteluihin osallistuvien kiinnostuvan heidän tempauksestaan. (Kuva: Sara Alasuutari/Suomen lukiolaisten liitto)

Toisen asteen opiskelijat järjestivät näyttävän tempauksen tiistaipäivänä. He ottivat päiväunet Helsingin Säätytalon edustalla herättääkseen hallitusneuvottelijoiden huomion nuorten uupumukseen ja mielenterveyden oireilun jyrkkään kasvuun.

Liian ainutlaatuinen sukupolvikokemus, oli kirjoitettu erään opiskelijan hallussa olleeseen pahvipalaan.

– Ohikulkijoita kiinnosti selkeästi, mitä siinä tapahtui, Suomen opiskelija-allianssin (OSKU ry:n) puheenjohtaja Venla Tilli sanoo. 

Paikalla oli noin parikymmentä nuorta, jotka toivoivat kansanedustajien ja hallitusneuvotteluihin osallistuvien kiinnostuvan heidän tempauksestaan.

MainosSattumalta paikalle tulleet kansalaiset pysähtyivätkin sateessa makaavien nuorten luokse, mutta kansanedustajat eivät lähestyneet, Tilli vahvistaa. 

– Kaikki me tempaukseen osallistuneet olimme litimärkiä. Osa oli vaakatasossa nukkumassa, toiset nojailivat toisiinsa. Ainakin sää kuvasti tosi hyvin, miltä opiskelu välillä tuntuu; pitäisi vaan jaksaa, vaikka ei ole suotuisimmat olosuhteet siihen, Tilli kuvasi tunnelmia tempauksen päätyttyä.

”Opiskelijat ovat jääneet taka-alalle”

Venla Tilli huomauttaa sen olevan hälyttävää koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta, kun merkittävällä joukolla nuoria ei ole voimia edes perusarkeen. Moni putoaa liian aikaisin syrjään. 

– Miten yhteiskunta pyörii, kun ei ole tekijöitä? Moni nuori joutuu jäämään mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeelle. 

Tilli painottaa, että nuoret haluavat uskoa parempaan. Siksi he olivat Säätytalon edustalla vaatimassa nuorten kuuntelemista. 

Myös Suomen ammattiin opiskelevien liiton (SAKKI ry:n) puheenjohtaja Aale Päivinen oli pettynyt siihen, että yksikään kansanedustaja ei käynyt kysymässä mitään tempaukseen osallistuneilta.

Makuupussissa ja vesisateessa torkkuja ottanut Päivinen haluaa uskoa Tillin tavoin, että tuleva hallitus on valmis löytämään ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin. 

– Opiskelijat ovat jääneet taka-alalle, Päivinen näkee nyt lähtötilanteena.

”Tekoja on tehty vain vähän”

Tempauksen järjestivät SAKKI ry:n ja OSKU ry:n lisäksi Suomen lukiolaisten liitto ja Finlands svenska skolungdomsförbund.

Järjestöjen puheenjohtajat olivat laatineet yhteisen julkilausuman tapahtumaa koskevaan tiedotteeseen.

– Nuorten mielenterveyskriisistä on puhuttu paljon, mutta tekoja on tehty vain vähän. Hallitusneuvottelijoilla on nyt tuhannen taalan paikka panostaa koulutukseen, mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä opiskelijoiden toimeentuloon eli asioihin, joilla on oikeasti merkitystä nuorten hyvinvoinnin kannalta, puheenjohtajat kannustivat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*