Kuvakaappaus Nokian kaupungin verkkosivuilta.

Nokia on saanut Suomen perheliikuntamyönteisimmän kunnan tittelin. Kilpailu julistettiin viime kesänä, ja parhaat palkittiin tänään. Kilpailu oli osa Liikkuva lapsuus -yhteistyölupausta, joka oli yksi Suomi 100 –teoista viime vuonna.

Kilpailun avulla haluttiin tuoda nykyistä vahvemmin esiin hyviä esimerkkejä toimivista ja edullisista lapsiperheiden liikuntamahdollisuuksista sekä nostaa esiin ansiokkaita toimia lapsiperheiden liikkumisen edistämiseksi.

Nokian kaupunki kannustaa lapsiperheitä niin omaehtoiseen kuin järjestettyyn liikkumiseen monin tavoin. Esimerkiksi Perhe-Liikkis -hanke edistää perheiden yhteistä ja omaehtoista liikkumista monialaisesti varhaiskasvatuksen, kirjaston sekä neuvolan kanssa. Nokialla on paljon avoimia ja maksuttomia matalankynnyksen liikuntaryhmiä, joissa liikkuvat yhdessä sekä vanhemmat että lapset.

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen sanoo tunnustuksen tuntuvan erittäin hyvältä. Perheliikuntaan panostaminen on luontevaa kaupungissa, jonka ikärakenne on nuori ja kaupunkiin muuttaa paljon lapsiperheitä.

Mainos– Meillä on paljon aktiivisia ihmisiä jotka jaksavat toimia niin lasten kuin nuorten kanssa liikunnan ja kulttuurin alueella, Väätäinen sanoo Kuntalehdelle.

Aktiivisen ja hyvinvoivan kuntalaisen idea ohjaa Väätäisen mukaan Nokian toimintaa ohjaaviin periaatteisiin.

– Kun pienestä alkaa jonkin liikunta- tai kulttuuriharrastuksen ja innostuu, se säilyy usein läpi elämän. Tässä mielessä se on yksi meidän painopistealue.

Väätäisen mukaan liikunnallisuus on myös kunnan vetovoimatekijä.

Mainos– Pitää muistaa, että vaikka kaupunki on usein keskeinen toimija, kolmannen sektorin ja siihen kuuluvat vapaaehtoiset järjestöt ja henkilöt ansaitsevat suuren kiitoksen.

– Tätä kautta muodostuu yhteisöllisyys, joka on erittäin merkittävä vetovoimatekijä, Väätäinen sanoo.

Muut palkintosijat Kouvolalle ja Tampereelle

Nokian kaupunki sai palkinnoksi 4 000 euroa. Toisen palkinnon kilpailussa sai Kouvola ja kolmossija meni Tampereelle, molemmat palkittiin 2 000 eurolla.

Palkitsemisperusteiden mukaan Kouvolassa muun muassa rakennetaan ja ylläpidetään lähiliikuntapaikkoja ja leikkipuistoja kaikissa taajamissa. Varhaiskasvatuksessa lapsiperheitä kannustetaan omaehtoiseen liikkumiseen tai perheulkoiluun. Tampere sai tunnustusta siitä, että lapsiperheillä on monipuoliset mahdollisuudet niin omaehtoiseen kuin järjestettyyn liikkumiseen ja kaupunki rakentaa kattavaa palveluverkkoa aktiivisesti. Esimerkiksi Tampereen kirjastoista voi lainata liikuntavälineitä ja lasten pihaliikuntavälineitä.

Kilpailun arviointiraatiin kuuluivat opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajien lisäksi Kuntaliiton ja Suomen Olympiakomitean edustajat. Valtakunnallisten palkinnot rahoittaa Suomen kuntasäätiö.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*