Perussuomalaiset on käynnistänyt kampanjan pakollista ruotsin kielen opiskelua vastaan 16 kunnassa, uutisoi Kuntaliiton ruotsinkielinen uutissivusto Kommuntorget.

Kyseisissä kunnissa on jätetty miltei identtiset valtuustoaloitteet alueellisesta kielikokeilusta, jossa ruotsin kielen voisi vaihtaa johonkin muuhun kieleen.

Tämänkaltainen aloite on jätetty Turussa, Kirkkonummella, Hyvinkäällä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa, Loimaalla, Salossa, Janakkalassa, Liedossa, Valkeakoskella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Useassa aloitteessa myös toivotaan naapurikuntia mukaan kampanjaan.

– Kielikokeilu on erittäin ajankohtainen vaatii toimeen ryhtymistä. Hallituskautta on jäljellä kolme vuotta, ja haluamme tuoda kuntatason viestin esille, sanoo Tampereen kaupunginvaltuutettu, Ilmari Rostila, ps., joka toimii myös Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtajana.

Kielikokeilua valmistellaan paraikaa opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Ruotsinkielisen väestön asemaa Suomessa ajavan Folktingetin mukaan kielikokeilu kuulostaa huolestuttavalta.

– Näyttää siltä, että kielikokeilu saattaa rikkoa lakia, arvioi Folktingetin puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Ruotsi on toinen Suomen kansalliskielistä. Oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia, on säädetty perustuslaissa. Ruotsin kielen opiskelu on pakollista peruskoulun 7.-9. luokilla.

Syksyllä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma tekee ruotsin opiskelusta pakollisen 6. luokalta eteenpäin.

Lue Kommuntorgetin uutinen perussuomalaisten kampanjasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä