Jos poliisi lähtee Enontekiöltä, hätätilanteessa apua voisi joutua pitkien etäisyyksien takia odottamaan tuntikausia, kunnassa pelätään. (Kuvituskuva: Ville Miettinen)

Enontekiön kunnanvaltuusto käsittelee tänään ylimääräisenä asiana kunnan poliisitilannetta. Viime viikolla Enontekiö tiedotti palkkaavansa vaikka seriffin, jos ei kuntaan löydy poliisia. Enontekiö on näillä näkyminen jäämässä ilman poliisia eläköitymisen vuoksi, kun Lapin poliisin suunnitelmissa on hoitaa Enontekiön poliisitarpeet Kittilästä, Kolarista tai Muoniosta.

Enontekiön kunnanhallitus päätti tiistaina 19. joulukuuta esittää valtuustolle, että se hyväksyy talousarvioon 2018 hallinnon toimialalle ylimääräisen 100 000 euron määrärahan Enontekiön kunnan ja kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.

Määrärahan toimeenpanovaltuudet annetaan kunnanhallitukselle, mikäli Enontekiön poliisipartio lakkautetaan. Turvallisuusmäärärahan käytöstä tulee laatia suunnitelma, joka takaa kuntalaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman.

Poliisin puuttuminen nähdään siis uhkana paitsi kuntalaisten turvallisuudelle myös elinkeinonharjoittamiselle.

”Mikäli Enontekiöllä, kolmen valtakunnan raja-alueella, ei ole omaa poliisipartiota, tulee kuntalaisten hyvinvointi heikkenemään ja elinvoimaisuudelta murtuu turvallinen ja yhdenvertainen perusta yrittämiselle ja elinkeinojen harjoittamiselle”, kunnanhallitus näkee.

Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen muistuttaa, että kunta on pyrkinyt vaikuttamaan Enontekiön kunnan turvallisuuden heikkenemissuunnitelmiin lukuisilla tavoilla: kunta on vedonnut niin Lapin poliisilaitokseen, lappilaisiin kansanedustajiin, hallintovaliokuntaan kuin valtiovarainministeriön hallinto- ja turvallisuusjaostoon.

– Enontekiöläisiä ei ole selvästikään kuultu. Kyse on perustuslaillisesta oikeudesta turvallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen, joita ollaan edelleen heikentämässä vaikka ne jo nyt ovat Enontekiöllä selvästi huonolla tolalla, Rantapelkonen toteaa kunnan verkkosivuilla.

Aiemmin aiheesta: Enontekiö haluaa poliisin tai seriffin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*