Yksi Reposaaren palkitsemisperusteista on erityisen vahva yhteisöllisyys. Kuva kaupunginosan Avoimet pihat -tapahtumasta. (Kuva: Tauno Östervik)

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Porin Reposaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valinta tehtiin peräti 162 ehdotuksen joukosta.

Reposaari (ruotsiksi Räfsö) on Porin 71. kaupunginosa. Se sijaitsee ikivanhan merenkulkureitin varrella Meri-Porissa, Kokemäenjoen suistossa 32 km Porin keskustasta luoteeseen.

Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö.

– Reposaari on omaleimainen paikka, joka esittäytyy vierailleen ystävällisenä ja kiehtovana pienoiskaupunkina, Suomen Kotiseutuliiton palkitsemisperusteissa kuvaillaan.

– Pituutta saarella on noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä, maalauksellisia kaupunkimaisemia ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Reposaaren valintaan vuoden kaupunginosaksi vaikutti ennen kaikkea yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun.

– Reposaaren asukkaat ovat kotiseuturakkaita sekä juuristaan ja asuinpaikastaan positiivisesti ylpeitä ja yhteishenki on erinomainen, toteaa valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuula Salo.

Kaupunginosassa toimivat yhdistykset ja yritykset ovat yhdistäneet voimansa ja pystyvät tarjoamaan asukkaille harrastusmahdollisuuksia, mutta vaikuttavat myös aktiivisesti oman alueensa kehittämiseen sekä kunnallispoliitikkojen kautta että pitämällä yhteyttä kaupungin virastoihin.

Ennätysmäärä ehdokkaita

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää, perinteitään vaalivaa kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin yhteisöllistä toimintaa ja hyvä asua. Kaupunginosien aktiivisuus ja kansalaistoiminta – erityisesti ihmisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin aktiivinen yhteistyö – rakentavat osaltaan viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Vuoden kaupunginosaksi saapui ennätykselliset 162 ehdotusta. Urbaania kaupunkisykettä, elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita löytyi ehdotusten mukaan 60 kaupunginosasta eri puolilta Suomea. Ehdotuksia saatiin pääasiassa suoraan paikallisilta asukkailta, jotka ovat paitsi aktiivisia myös kotiseuturakkaita ihmisiä sekä arvostavat kotikulmiaan ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2015 Vuoden kaupunginosaksi nimettiin Vantaan Hakunila.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*