Rautavaaralla lukiosta luopumista perusteltiin kunnan talouden tilanteella. (Kuva: Pixabay)

Rautavaaran kunnanvaltuusto päätti maanantaina, että kunnan lukion opiskelijaksiottoa ei lopeteta ainakaan kahteen vuoteen.

Kunnanhallitus oli esittänyt valtuustolle hyvinvointilautakunnan valmistelun mukaisesti, että lukioon ei enää ensi syksystä alkaen otettaisi uusia opiskelijoita. Tarkoituksena oli lukiosta luopumalla saavuttaa kunnan kaipaamia säästöjä.

Päätös jakoi valtuuston ja myös ryhmät. Esitys, jonka mukaan oppilaaksi ottoa jatketaan ja lukion kehittämistä suunnitellaan ainakin kaksi vuotta, voitti äänin 9–8.

Rautavaaran lukio kuuluu maan pienimpiin, tällä hetkellä opiskelijoita on 17. Tämän vuoden talousarviossa lukion oppilaskohtaiset kulut ovat 22 386 euroa. Rautavaara tarjoaa lukion opiskelijoille ilmaiset koulukirjat ja kannettavat tietokoneet sekä kyydin kouluun. Hyvinvointilautakunnan mukaan lukiosta luopuminen olisi tuonut vuodesta 2020 alkaen kunnalle 250 000 euron säästöt.

Rautavaaran talousjohtajan Henri Ruotsalaisen mukaan lukiosta luopuminen olisi tarvittu osaksi käyttömenoista nipistämistä, jotta kunnan talous ei kriisiydy. Kunnanjohtaja Unto Murron mukaan kunnan taloudella ei ole mitään hätää.

Aiheesta aiemmin: Maan pienimpiin kuuluvaa lukiota esitetään suljettavaksi – esitys jakaa kunnan hallinnon

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Muutosten vuosi 2018 on tulossa:
  Rautavaaran kunnanpitkäaikainen lainakanta kääntyy laskuun vuonna 2018. Lainakanta: euroa/asukas: Tilinpäätös 2016/7.977 euroa/asukas Talousarvio 2017+TaMuutokset/ 7.410 euroa/asukas Talousarvio 2018/7.468 euroa/asukas.

  Vuoden 2018 talousarviossa Investointimenot ovat enää 560.000 euroa (netto). Rahoituslaskelmassa tämä tarkoittaa sitä, että investoinnit rahoitetaan kokonaan tulorahoituksella, ei lisävelalla.

  Kunta on varautunut tulevaan SoTeen (Pohjois-Savossa PoSoTe) ja Maakuntauudistukseen 1.1.2020 alkaen investoimalla sosiaali- ja terveyspalvelujen kiinteistöjen rakentamiseen ja muutostöihin vuosina 2011-2017 bruttona lähes 20 milj. euroa. Kunnassa ei ole ollut vuodeosastoja 1.1.2012 alkaen (Kysteri aloitti toimintansa eli perusterveyden-hoidon ja vanhusten laitoshoidon liikelaitos Pohjois-Savon shp:ssa).

  Sosiaalityössä kiinnitetään huomiota täydentyvään sosiaali-turvaan ja ennaltaehkäsiyyn. Vanhus- ja vammaisneuvosto ja SPR/Rautavaaran osasto sekä seurakunnat on keskeisiä yhteistyökumppaneita.

  USO4-verkostohanke/Uuden sukupolven orgtanisaatiot ja johtaminen vuosina 2017-2018 jatkuu. Tavoitteena on, että uudistetun Kuntastrategia 2030-asiakirjan avulla turvataan lähipalvelut kunnassa (harva-asutus ja pitkät-välimatkat). Saatua johtamiskoulutusta ja strategia-aineistoa hyödyn-netään menossa olevilla maamme historian laajimmilla kunnallishallinnon uudistuksilla.

  Vuonna 2018 tavoitteena on syventää yhteistyötä Sami Talo Oy:n kanssa (Unto-talojen markkinointi) ja päivittää kumppanuussopimus Metsäkarton Säätiön kanssa.

  Kuntaan laaditaan Digitalisaatio-ohjelma: selvitetään ict- ja mobiiliteknologian mahdollisuudet Rautavaaran kunnan palvelutuotannossa.
  Miten kunnan nopeat laajakaistayhteydet otetaan 100 % käyttöön. Laajakaista Kaikille-hankkeen pilottikuntana, kunnan alueella on v. 2014 alkaen valmiina kattava valokuituverkko tarjoten huippunopeita (100Mbit/s) internetyhteyksiä niin asukkaille kuin yrityksillekin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*