Kuva: Pixabay

Etelä-Savon hyvinvointialueen (Eloisa) hallitus käytti eilisessä kokouksessaan puolisentoista tuntia sen käsittelemiseen, voiko Eloisa huomioida Pride-kampanjat mm. sosiaalisen median alustoillaan.

Kyseessä on toinen kerta, kun aluehallitus käsittelee asiaa. Priden huomiointi liittyy hyvinvointialueen viestinnän strategisiin linjauksiin. Hallituksen esityslistan liitteenä maanantaina ollut kalvosarja näistä linjauksista sisältää yhden maininnan Pridestä. Maininta on sulkeissa esimerkkinä yhdenvertaisuutta edistävistä kampanjoista, joihin Eloisa voisi osallistua.

Maanantain kokouksessa aluehallituksen jäsen Jouni Koskela (kd.) teki Janne Laineen (kesk.) ja Jaana Strandmanin (ps.) kannattamana vastaehdotuksen, että ”Eloisa ei osallistu pride-ideologiaan”.

Äänin 9-3 aluehallitus hylkäsi Koskelan esityksen.

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.) arvioi Kuntalehdelle, että aluehallitus on kesän aikana noin pari tuntia aikaa Priden huomioimisen käsittelemiseen.

Kesäkuussa aluehallitus nimittäin pohti, oliko viestintäpäällikön sijainen ollut toimivaltainen laittaessaan Eloisan Facebook-sivulle sateenkaarilippulogon Pride-viikon aikana.

Äänestyksessä aluehallitus päätti, että otto-oikeutta ei käytetä, joten viranhaltijapäätös jäi voimaan.

– Nyt viranhaltijapäätöksestä on tehty lisäksi oikaisuvaatimus, joka eilen käsiteltiin ja todettiin, että hallitus ei oikaise päätöstä, Laukkanen kertoo.

Oikaisuvaatimusta kannattivat Jouni Koskela ja Janne Laine.

Laineen päivätyö on Savonlinnan kaupunginjohtajana toimiminen. Kaksi vuotta sitten Savonlinnassa ei järjestetty virallista Pride-liputusta, mutta kansalaisaktivistit nostivat Pride-lipun kaupungintalon lippusalkoon omatoimisesti. Sitä ennen he olivat laskeneet alas Suomen luonnon päivän kunniaksi salossa olleen Suomen lipun.

Kaupunginjohtaja Laine aloitteesta Savonlinnan kaupunginlakimies teki rikosilmoituksen Suomen lipun häpäisemisestä. Rikosilmoitus tehtiin kaupunginhallituksen ja -valtuuston tietämättä. Tämä oli hallintosäännön mukainen menettely. Tänä vuonna kolme savonlinnalaista sai syytteet lipputempauksesta. Yle uutisoi maaliskuussa, että Savonlinnan kaupunki vaatii syytetyiltä korvauksena 93,96 euroa, sillä se joutui maksamaan huoltoyhtiölle Pride-lipun poistamisesta ja Suomen lipun nostamisesta uudelleen salkoon.

Viime vuonna Savonlinnan kaupunginhallitus päätti, että kaupungille aiemmin luovutettu Pride-lippu nostetaan kaupungintalon salkoon. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Savonlinna Pride -työryhmä oli lähestynyt kaupunginhallitusta ja pyytänyt liputusta.

– Mukana ovat mm. Oopperajuhlat, museovirasto, Amnesty, Kaakon opiskelijakunta, Samiedu ja moni paikallinen yritys. Olisi hienoa lisätä kaupunki tähän listaan jo tänä vuonna vaikka jollain pienelläkin tuen osoituksella, työryhmän viestissä todettiin.

Asian esittelijänä toiminut kaupunginjohtaja Laine esitti, että kaupunginhallitus ”päättää merkitä Savonlinna Pride Työryhmän esityksen tiedoksi ja samalla kaupunginhallitus toteaa, että sivistyslautakunta ja nuorisovaltuusto ovat päätöksillään antaneet avustusta työryhmän toimintaan”. Äänestyksessä Pride-liputusta kannattanut vastaehdotus voitti.

Muissakin kunnissa, joissa hallitus on päättänyt virallista liputusta vastaan, Pride-lippu on paikallisen aktivistin toimesta nostettu kunnantalon tai -viraston lippusalkoon. Näin kävi esimerkiksi Utsjoella kesäkuussa, Yle uutisoi.

Maskun kunnanjohtaja Miira Raiskila puolestaan päätti vuosi sitten, että Masku liputtaa Priden aikana kunnantalolla. Liput nostettiin kunnan toimesta ja revittiin kolmena yönä alas.

-Tiedoksi sinulle, joka (taas) tänään kävit varastamassa #Masku’n kunnan pride-liput ja tuhoamassa lipputankojen narut: liputamme huomennakin kunnanvirastolla yhdenvertaisuuden, jakamattomien ihmisoikeuksien, suvaitsevaisuuden ja rakkauden puolesta sateenkaarilipuin, kunnanjohtaja Raiskila viestitti viestipalvelu X:ssä.

Eloisan aluehallituksen puheenjohtajan Heikki Laukkanen mukaan Pride herättää tunteita päättäjissä siinä missä muissakin. Hän muistuttaa, että Eloisa ei ole mukana marsseilla vaan lähinnä pitää asiaa esillä.

–Se on joillekin hyvin periaatteellinen kysymys. Eloisan kannalta se ei ole iso käytännöllinen kysymys.

Pride on mainittu Eloisan viestinnän strategiassa esimerkkinä yhdenvertaisuutta edistävistä kampanjoista, joihin hyvinvointialue voi osallistua.

Oikaisu 14.8.2024 klo 9.05: Rikosilmoitusta Suomen lipun häpäisystä ei tehnyt kaupunginjohtaja Janne Laine vaan Savonlinnan kaupunginlakimies sen jälkeen, kun Laine oli pyytänyt selvittämään, onko rikos tapahtunut. Juttuun myös lisätty maininta siitä, että rikosilmoitus oli tehty hallintosäännön mukaan, sekä maininta siitä, että viime vuonna Savonlinnan kaupunginhallitus hyväksyi Pride-liputuksen.

Oikaisu 30.8.2024 klo 14.20: Viranhaltijapäätöksestä tehty oikaisuvaatimus sai Janne Koskelan kannatuksen, hän ei ollut oikaisusvaatimuksen alullepanija.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*