Satakunnan sairaanhoitopiiri tavoittelee selkokielisyyttä myös verkkosivuillaan.

Virkakielikampanjan osana järjestetyn Onnistumistarinat-kilpailun äänestysaika päättyy tänään.

Kunnilta ja virastoilta kerätyissä esimerkeissä kerrotaan tavoista, joilla perinteisesti kapulaiseksi koetusta kielestä on onnistuttu saamaan ymmärrettävää.

Onnistumistarinoissa onnistuminen on huomattu myös asiakaskunnan puolella. Mukana äänestyksessä on 12 tarinaa, jotka osoittavat, että suunnittelemalla viestintäänsä virasto tai kunta voi vaikuttaa merkittävästi viestin perillemenoon ja vastaanottoon.

Selkokieltä kaikille

Yksi onnistumistarinoista on Satakunnan sairaanhoitopiirin tekemä valinta potilaiden informoimisesta selkokielellä. Selkokielellä tarjottava informaatio on tarkoitettu koko väestölle ikään, asemaan tai diagnoosiin katsomatta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Selkokielen on myös huomattu säästävän aikaa ja resursseja, kun asiat tiedotetaan kerralla selkeästi. Esimerkiksi on todettu, että sähköpostitse tapahtuvat yhteydenotot potilasasiamieheen ovat vähentyneet uusien selkoverkkosivujen julkaisemisen jälkeen, Satakunnan sairaanhoitopiirin onnistumistarinassa todetaan.

Satakunnan sairaanhoitopiiri jakaa hyvää käytäntöään muille ja on kouluttanut Vaasan sairaanhoitopiirin henkilökuntaa selkokielen osaajiksi. Myös Vaasan sairaanhoitopiiri alkaa tuottaa informaatiota potilailleen selkokielellä.

Selkokielen tehon on havainnut myös Kela, joka suunnittelee esitetekstejä yhteistyössä Selkokielikeskuksen kanssa. Esimerkki päivärahasta, josta kerrotaan Kelan verkkosivuilla näin: ”Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 500 päivän ajan. Enimmäisajan täytyttyä voit hakea työmarkkinatukea.”

Selkoesitteessä päivärahasta kerrotaan näin: ”Jos et ole työttömyyskassan jäsen etkä saa ansiopäivärahaa, Kela maksaa peruspäivärahaa. Sitä maksetaan enintään 500 päivää.”

Säännösten ja käytäntöjen selkeyttä puolestaan tavoittelee Maaseutuviraston Pieni vihreä kirjanen, joka esittelee selkeästi EU:n maataloustuki- ja maaseuturahaston käyttöön liittyviä kiemuroita.

Kiitetty opas avaa ”tukihärdelliä” viljelijöille, mutta virasto ei tyydy tähän.

– Työ hyvän virkakielen puolesta virastossa jatkuu: siitä pitävät huolta virkakielivastaava ja virkakielen kehittämistiimi, Maaseutuviraston onnistumistarinassa sanotaan.

Selkeyttä myös kuvin

Virastokieli voi selkiytyä myös visuaalisesti. Tämän todisti ympäristöministeriö, joka avasi IPCC-ilmastopaneelin viidennen arviointiraportin sisältöä kuvina ja samalla kokosi yhdeksi paketiksi Suomen ilmastopoliittista dataa ja tavoitteita.

Suunnittelu alkoi syksyllä 2013, ja paketin viimeiset kuvat valmistuivat kesällä 2015. Kuvat on koottu ilmasto-opas.fi-sivustolle.

– Graafit ovat olleet kovassa käytössä muun muassa uutislähetyksissä ja opetuskalvoissa, YM:n onnistumistarinan esittelyssä todetaan.

Onnistumistarinat-kilpailun esimerkit ja äänestys löytyvät Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta. Voittaja julkistetaan Virkakielikampanjan päätöstilaisuudessa.

Virkakielikampanjan järjestäjiä Kotuksen lisäksi ovat Kuntaliitto, valtiovarainministeriön Avoin hallinto –hanke, Kehitysvammaliitto, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvston kanslia sekä eduskuntatiedotus.

Virkakielikampanja Kotuksen verkkosivuilla

Selkeä kieli Kuntaliiton verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*