Arkistokuva: Iida Kauppinen

Älypuhelimille ladattava Harrastuspassi on tullut sovelluskauppoihin vuoden vaihteessa. Harrastuspassi on yläkoululaisille suunnattu sovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa nuorten harrastamista.

Ensimmäisenä Suomen kuntana Harrastuspassin on ottanut käyttöön Sulkava. Monien muiden kuntien on tarkoitus seurata pian perässä. Muun muassa Helsinki aikoo esitellä sovelluksen nuorille yhteistyössä yläkoulujen kanssa vuoden 2020 aikana, todennäköisesti elokuussa.

Idea harrastuspassiin on lähtenyt Porissa kokeillusta nuorisopassista. Nykyisen passin toiminnot ovat kuitenkin paljon monipuolisemmat.

Sovellus kokoaa yläkoululaisille yhteen oman paikkakunnan harrastuksia. Itselle sopivaa harrastusta nuori voi etsiä hakukoneen avulla. Hakuja voi suodattaa esimerkiksi lajin, viikonpäivän, kellonajan tai maksuttomuuden mukaan. Haun tulokset näkyvät sekä listana että kartalla. Sovelluksen algoritmi myös suosittelee nuorelle harrastuksia tämän sovelluksen käyttöhistorian pohjalta ja mahdollistaa etusetelien ja harrastusmahdollisuuksien jakamisen kaverille.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa tamperelainen ohjelmistokehitysyhtiö Haltu oy, joka voitti Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2018 järjestämän innovaatiokilpailun.

Ongelmat vaihtelevat kunnittain

Harrastuspassi helpottaa nuoria harrastamaan monin eri tavoin. Uuden harrastuksen aloituskynnys on pyritty laskemaan mahdollisimman matalaksi esimerkiksi etuseteleiden ja kokeilukertojen avulla. Samalla harrastusten pariin houkutellaan uudelleen myös niitä nuoria, jotka ovat jättäneet jonkun harrastuksen kesken.

Esimerkiksi Helsingissä, yli 96 prosenttia yläkoululaisista ilmoitti vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä, että harrastaa jotain vähintään kerran viikossa. Kyselyssä harrastuksiksi laskettiin myös muun muassa omatoiminen lukeminen ja pelaaminen. Yhtä suuri osa nuorista ei kuitenkaan osallistu ohjattuun harrastustoimintaan. Esimerkiksi viikoittaista ohjattua liikuntaa ilmoitti harrastavansa 61 prosenttia helsinkiläisnuorista.

Helsingin kaupungin nuorisoasiajohtajan Mikko Vatkan mukaan harrastusten esteet näyttäytyvät eri tavalla eri kunnissa.

– Pienemmillä paikkakunnilla, joissa etäisyydet ovat pitkiä ja joukkoliikennemahdollisuudet vähäisiä, harrastuksiin pääsy on monelle nuorelle keskeinen ongelma. Helsingissä puolestaan ryhmät ovat usein täysiä, tai niin tavoitteellisia, ettei kevyelle, pari kertaa viikossa -harrastamiselle jää tilaa.
Osa Harrastuspassin hyödyistä korostuu kaupungeissa. Esimerkiksi hakukone suodattimineen helpottaa oikean harrastuksen löytämistä etenkin paikkakunnilla, joilla on paljon eri harrastusmahdollisuuksia.

Nuoret osallistuneet suunnitteluun

Nuoret ovat olleet mukana Harrastuspassin kehittämisessä läpi prosessin. Helsingin kaupungin kehittämisasiantuntijan Suvi Ervamaan mukaan nuoret ovat esittäneet lukuisia ideoita ja mielipiteitä, joiden pohjalta sovellusta on rakennettu.

Alun perin Harrastuspassiin oli esimerkiksi tarkoitus ladata ainoastaan maksuttomia harrastuksia. Nuorten kuulemisen jälkeen sovellus on kuitenkin suunniteltu niin, että siinä on mukana kaikenlaisia harrastuksia. Samalla myös maksuttomien harrastusten löytäminen pyritään tekemään helpoksi suodattimien, kokeilukertojen ja etusetelien avulla.

– Nuoret toivoivat, että Harrastuspassi olisi mahdollisimman monipuolinen ja esittäisi paikkakunnan harrastustarjonnan kattavasti. Toinen nuorten korostama ominaisuus oli mahdollisuus jakaa harrastustapahtumia kavereille sosiaalisessa mediassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä