Pelimuseossa on esillä videopelaamisen monikymmenvuotinen historia. (Kuvakaappaus museon verkkosivuilta)

Suomalaisen pelaamisen historiaa kartoittava Suomen pelimuseo avasi tänään ovensa yleisölle Tampereen Museokeskus Vapriikissa.

Museo on Suomen ensimmäinen pelaamiseen keskittyvä museo ja yksi harvoista koko maailmassa.

– Suomen pelimuseo kertoo, mistä digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi, miten se kehittyi vuosien saatossa ja miten se päätyi nykyiseen asemaansa, kertoo tutkija Outi Penninkangas Vapriikin verkkosivuilla.

– Vaikka museon pääpaino on digitaalisissa peleissä, emme ole unohtaneet muita pelejä, kuten lauta- ja roolipelejä.

Pelimuseossa esillä olevasta sadasta pelistä yleisön pelattavissa on noin 60. Elämyksellisyydestä toivotaan museon valttikorttia.

Vanhat peliautomaatit on entisöity joukkorahoituksen tuella.

Pelimuseo on ensimmäinen Suomessa joukkorahoitusta laajamittaisesti ja onnistuneesti hyödyntänyt kunnallinen kulttuurihanke, totesi tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, vihr., avajaispuheessaan.

Kulttuurin rahoituksen ollessa ahtaalla pelimuseon joukkorahoituskampanja on herättänyt mielenkiintoa valtioneuvostoa myöten, Parviainen sanoi.

– Olenkin esitellyt sitä mm. kunta- ja uudistusministerin [Anu Vehviläinen, kesk.] johtamassa tulevaisuuden kuntaa suunnittelevassa ryhmässä.

– Moni ei uskonut joukkorahoituksen olevan edes mahdollista tällaisessa hankkeessa. Muistan itsekin suhtautuneeni tuolloin apulaispormestarina asiaan toiveikkaasti, mutta varauksin. Pelkäsin, että jokin byrokraattinen este estää joukkorahoituksen, mutta näin ei onneksi ollut, Parviainen kiitteli.

Suomen pelimuseo on syntynyt Vapriikissa sijaitsevan Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina. Kolmen harrastajan yhteenliittymä, Pelikonepeijoonit, on taltioinut suomalaista pelihistoriaa jo vuodesta 1999 alkaen. Pelikonepeijoonit luovuttivat satoja laitteita ja tuhansia pelejä sisältävän kokoelmansa Suomen pelimuseon näyttelyiden käyttöön.

pelimuseo_twitter
Postimuseon johtaja Kimmo Antila kehui pelimuseota kansainvälisen tason museoksi.
Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*