Nykyisessä turvallisuusympäristössä on paljon myös tarkoituksellista hämäämistä, arvioi työelämäprofessori Hanna Smith. Kuva: Vaasan yliopisto, Riikka Kalmi.

Valtiotieteiden tohtori Hanna Smith on nimitetty resilienssitutkimuksen työelämäprofessoriksi Vaasan yliopistoon.

Smith on kansainvälisesti arvostettu hybridiuhkien ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, joka uuden tehtävänsä lisäksi jatkaa työtään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJin vanhempana strategisena neuvonantajana.

Työelämäprofessori Hanna Smithin mukaan resilienssin vahvistaminen on entistä tärkeämpää nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Resilienssi on kykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa, kohdata häiriöitä ja kriisejä, kykyä palautua ja toipua niistä sekä muokata ja kehittää omia kykyjä.

– On syynsä sille, miksi resilienssistä on tullut niin ajankohtainen teema. Se ei ole vain muotisana. Meidän turvallisuusympäristömme on muuttunut niin paljon, että meidän on pakko miettiä varautumista ja resilienssiä uudesta näkökulmasta, kansallisesti, kansainvälisesti ja alueellisesti, Smith sanoo.

Ylitsepursuava tulva

Smithin mukaan suuri haaste on nopeasti muuttuva ja ylitsepursuava tietotulva, joka hankaloittaa tilannekuvan muodostamista ja ennakointia.

– Tietoa tulee ja kaikkea tapahtuu vain niin paljon. Vaarana on, että lähdetään pienten purojen mukana reagoimaan, kun pitäisi odottaa hetki ja katsoa, tuleeko pienistä puroista iso joki vai ei.

– Tilannekuva pitäisi saada tosi tarkaksi, jotta osataan ennakoida ja varautua, eikä niin, että hämäännytään kuohunnasta ja tehdään virhearvioita. Olennaista on tunnistaa syy-yhteydet ja hahmottaa, mistä todella on kysymys, Smith korostaa.

Kansainvälistä ajattelua

Toukokuussa työelämäprofessorina aloittanut Smith työskentelee Vaasan yliopiston johtamisen akateemisessa yksikössä.

Hänen työnsä liittyy etenkin yliopiston uuteen Resilienssitutkimuksen alustaan.

Vuoden alussa perustettu monitieteinen tutkimusalusta kokoaa yliopiston eri alojen tutkijoita ja vahvistaa etenkin yhteiskunnallisen ja taloudellisen resilienssin, kokonaisturvallisuuden ja varautumisen tutkimusta Vaasan yliopistossa.

Alustan tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja tuottaa tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.

– Voin tuoda yliopistoon sellaista kansainvälistä ajattelua, miten katsotaan strategisesti eteenpäin ja miten haastetaan omaa ajattelua niin, että osattaisiin varautua paremmin. Tämä on myös pohja sille, että yhteiskunta ja sen toiminnat ovat resilienttejä, Smith kuvailee.

Smith kertoo, että voi työelämäprofessorina esimerkiksi toimia asiantuntijana tutkimusprojekteissa, ohjata väitöskirjoja, tehdä tutkimusta, osallistua tutkimusrahoituksen hankkimiseen ja mahdollisesti kirjoittaa blogeja.

Smith tunnetaan etenkin hybridiuhkien, Venäjän, geopolitiikan sekä kansainvälisten suhteiden asiantuntijana ja kysyttynä kommentaattorina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*