Susanna Huovinen. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen ehdottaa, että Suomessa otettaisiin kotoutumisessa käyttöön niin sanottu yhden luukun malli.

Tällainen malli on käytössä Portugalissa, jossa saman katon alle on koottu eri viranomaisten toimipisteitä.

– Ihminen saa yhdellä käynnillä vireille monia asioita, apua, tukea ja neuvontaa kaikkiin pakolaisen maassa kohtaamiin haasteisiin – ja samalla mallilla saavat muuten palveluja myös portugalilaiset itse, Huovinen kuvailee Portugalin mallia tiedotteessaan.

Huovinen on laatinut esittelee raporttiaan hyvistä kotoutumisen käytännöistä Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle tänään Strasbourgissa Ranskassa.  Portugalin mallin mukaisen viranomaisyhteistyön parantamisen lisäksi Huovinen pitää tärkeänä, että kotoutuminen saadaan alkuun jo vastaanottokeskuksissa.

– Huonosti hoidettu kotoutuminen voi johtaa syrjäytymiseen, osattomuuteen ja jopa radikalisoitumiseen, Huovinen muistuttaa.

– Berliinissä viranomaiset järjestivät yhdessä järjestöjen kanssa nuorille pakolaisille messutapahtumia, joissa esiteltiin koulutusmahdollisuuksia. Paikalla oli myös yrityksiä, jotka kertoivat toiminnastaan ja tarjosivat työharjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja. Pakolaisten osaaminen pitää hyödyntää, mutta samaan aikaan pitää varmistua, ettei ihmisiä hyväksikäytetä.

Erityistä huomiota tarvitsevat Eurooppaan yksin tulevat alaikäiset, varsinkin kun perheenyhdistämistä on monessa maassa vaikeutettu.

– Alaikäisille on rakennettava suunnitelmallisesti pitkän aikavälin toimenpiteitä ja tukiverkostoa aikuisuuteen asti.

Huovisen mukaan oleellista kotouttamisessa on ymmärtää, että kotoutuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista niin yhteiskunnalta kuin pakolaisilta itseltäänkin.

– Kotoutuminen hankaloituu, jos yhteiskunnissamme suvaitaan pakolaisiin kohdistuvaa epäluuloa ja vihapuhetta. Tässä meillä poliittisilla päättäjillä on suuri vastuu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*