Nousiaisten kunnassa on jouduttu pohtimaan koulukuljetusten järjestämistä uudella tavalla, kun susihavaintoja on tehty entistä enemmän. Kuvituskuva: Jussi Vierimaa

Susihavaintoja on tehty lähes päivittäin Nousiaisten kunnassa. Myös edellisinä vuosina susihavaintoja on tehty Varsinais-Suomessa sijaitsevassa kunnassa, mutta tänä vuonna susia on nähty enemmän ja laajemmalla alueella kuin aikaisemmin.

Nämä tiedot nousevat esille noin 4 700 asukkaan Nousiaisten kunnan kasvatus- ja sivistyslautakunnan viimeisimmän kokouksen pöytäkirjasta.

Lautakunnan käsiteltävänä (14.9.) oli neljä erillistä koulukuljetushakemusta. Kaikissa näissä hakemuksissa perusteena koulukuljetuksien anomiselle oli se, että oppilaan kodin läheisyydessä oli tehty susihavainto.

Lautakunta arvioi, että koulukuljetuksia ei voida edellä mainituissa tapauksissa myöntää.

– Jos anomukset hyväksytään kyseessä olevilla alueilla, ollaan lähtökohtaisesti tilanteessa, jossa mahdollisesti tulevat anomukset joudutaan hyväksymään yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti. Tästä aiheutuu koulukuljetusten järjestämiseen ylitsepääsemättömiä ongelmia, lautakunta perusteli.

– Kunta ei pysty kuljettamaan kaikkia susihavaintoalueella olevia lapsia kouluun kotipihan läheisyydestä.

Kaikille avoin tiedotustilaisuus

Nousiaisten kunnan sivistysjohtaja Pasi Isokangas kertoo ymmärtävänsä koululaisten ja heidän huoltajiensa huolen susihavaintoihin liittyen.

– Susia on nähty koulun liepeilläkin, kunnan keskustassa. Tänä vuonna on tehty jo reilut 200 susihavaintoa, niitä tehdään päivittäin kunnassa.

Isokankaan mielestä jokin ratkaisu tilanteeseen olisi hyvä saada.

– Susien ei kuuluisi olla kävelemässä kouluympäristössä.

Järjestämme tilannetta koskevan ja kaikille avoimen tiedotustilaisuuden tiistai-iltana. Nousiaisten kunta on kutsunut tiedotustilaisuuteen (28.9.) asiantuntijat Lounais-Suomen poliisista, Suomen riistakeskuksesta sekä Maskun seudun riistanhoitoyhdistyksestä.

Kyseessä on useamman kunnan ongelma

Pasi Isokangas muistuttaa, että Nousiaisten kunta ei ole varsinaista maaseutua.

– Sijaitsemme täällä Turun kaupunkiseudun kupeessa.

Nousiaisten kunta ei ole ainoa kunta, jossa susihavainnot ovat aiheuttaneet huolta. Asia on ollut ajankohtainen myös Nousiaisten naapurikunnissa, Isokangas huomauttaa.

Nousiaisten kasvatus- ja sivistyslautakunta pohti riistanhoitoyhdistyksen arvion pohjalta, että susia koskevat kaatoluvat voisivat olla ratkaisu oppilaiden koulumatkojen turvaamiseksi ja yleisen turvallisuuden takaamiseksi kunnan alueella.

Kannanhoidollinen poikkeuslupa voidaan myöntää Suomen riistakeskuksen toimesta.

Riistakeskuksesta voidaan saada poikkeuslupa

Nousiaisten kunnasta on jo oltu yhteydessä Suomen riistakeskukseen.

Riistakeskuksesta saadun ohjeistuksen perusteella kunnan olisi oltava yhteydessä paikallisiin metsästysseuroihin, jotka ovat metsästysoikeuden haltijoita, kunnanhallituksen esityslistassa kerrotaan.
Suomen riistakeskukselta haettavan luvan hakijana olisi perusteltua olla metsästysseura tai kunta yhteistyössä metsästysseuran kanssa.

Mukaan hakemukseen voi liittää Maskun seudun riistanhoitoyhdistyksen lausunnon ja kunnanhallituksen myönteisen kannan lupaa hakiessa.

Nousiaisten kunnan kirjaamien ohjeistuksien mukaan kaatoluvan voi saada ainoastaan poikkeustapauksessa ja ennen sitä olisi haettava suden karkotuslupaa.

Huolena susiin liittyvän pelon kasvu

Nousiaisten kunnanhallituksella oli kokous maanantai-iltana (27.9.).

Kunnanhallitus päätti lähettää pyynnöt metsästysseuroille, että ne lähtisivät hakemaan aktiivisesti poikkeamislupaia susien karkoitukseen ja kaatamiseen. Samalla kunnanhallitus ilmoittaa metsästysseuroille tukevansa susien karkoitusta tai kaatamista kunnan alueella.

Lisäksi kunnanhallitus päätti, että Nousiaisten kunta kirjelmöi susitilanteesta maa- ja metsätalousministeriöön, Suomen riistakeskukselle ja poliisille.

Pohjana kirjelmöinnille on huoli susihavaintojen lisääntymisestä koko kunnan alueella, erityisesti lähellä kunnan suurimpia asutusalueita.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan asian kestävänä ratkaisuna ei voi olla se, että kunta kuljettaa suurpetohavaintojen vuoksi oppilaita lisääntyvissä määrin kodin välittömästä läheisyydestä koululle. Mikäli kuljetuksia lähdetään kertaluonteisesti yhtenä vuotena laajamittaisesti järjestämään, niin kynnys samaan ratkaisuun madaltuu seuraavina vuosina.

Kunnanhallitus arvioi myös, että susiin liittyvä pelko voi kasvaa kuntalaisten keskuudessa, jos tilanteeseen ei saada toimivaa ratkaisua.

Juttua päivitetty 28.9. klo 11.19, lisätty kunnanhallituksen päätös, joka noudattaa kunnanjohtajan tekemää esitystä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ex työkaverini, joka on kotoisin keski-Viron metsäseudulta ihmetteli suomalaisten susipelkoja. Hänen kotiseudullaan susia liikkuu ihan asutusten liepeillä eivätkä ne noteeraa juurikaan ihmisiä, väistävät kyllä jos ihminen tulee liian lähelle. Siellä on muunmuassa nähty, kun susi on kiertänyt vähän kauempaa bussipysäkin huomattuaa pysäkillä koulukyytiä odottaneen lapsen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*