Taiteen merkityksestä ympäristön viihtyisyydelle on puhuttu pitkään. (Kuva: Ville Miettinen)

–  Julkiset teokset luovat ja tukevat kunnan omaa identiteettiä, taidemuseot ja galleriat houkuttelevat niin kuntalaisia kuin matkailijoita. Kuvataiteilijat tuovat kuntaan luovuutta sekä elinvoimaa.

Näin lausuu Suomen taitelijaseura kannanotossaan. Seuran mielestä taiteesta tulisi puhua enemmän myös kuntavaalien yhteydessä.

Taiteilijaseura esittää kolme tavoitetta. Se haluaa kuntiin lisää julkista taidetta, taidemuseoiden ja gallerioiden toimintaedellytykset halutaan turvata sekä tarjota taiteilijoille työtiloja ja apurahoja.

Taiteilijaseura muistuttaa, että viime vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista haluaa nähdä taideteoksia arkisissa ympäristöissään. 67 prosenttia on sitä mieltä, että taide nostaa alueen arvoa.

Taiteilijaseuran mukaan taideteokset luovat alueelle yhteisiä kohtaamispaikkoja ja rakentavat kunnan visuaalista identiteettiä.

–  Julkinen taide on erittäin saavutettavaa. Esimerkiksi ulkoteokset, kuten veistokset ja seinämaalaukset, ovat kaikkien nähtävissä ympäri vuorokauden, eikä pääsylippuja peritä.

Seura muistuttaa prosenttiperiaatteesta, jossa rakennushankkeissa yleensä yksi prosentti kustannuksista osoitetaan taiteeseen.

–  Taidemuseot ja galleriat antavat kuntalaisille elämyksiä, galleriat vieläpä ilmaiseksi. Taidemuseoiden ja gallerioiden vetovoima vahvistaa myös alueen majoitus- ja ravintola-alan työllisyyttä, Taiteilijaseura katsoo.

Täällä on lisätietoa tutkimuksesta, johon Suomen Taiteilijaseura viittaa.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Mitä kaikkea kunnissa tehdään? Työstään kertoo mm. kunnanjohtaja ja pehtoori.

Ilmoitus