Tarja Halonen on innoissaan suomalaisesta varhaiskasvatusviennistä. (Kuva: Sonja Eloranta)

Oppimiserojen tasaamisessa tyttöjen ja poikien välillä tulisi ottaa poikien kasvatukseen mallia tyttöjen kasvatuksesta, sanoo presidentti Tarja Halonen.

Viime viikolla julkaistujen, 15-vuotiaiden ongelmaratkaisutaitoja kartoittaneiden, tuoreiden Pisa-tutkimustulosten mukaan erot tyttöjen ja poikien välillä ovat Suomessa suuremmat kuin missään muussa tutkitussa OECD-maassa.

– Ensimmäiseksi pitää kysyä, olemmeko muistaneet kiittää tyttöjä siitä, että tytöt ovat tehneet mahtavan loikan eteenpäin, Halonen sanoi Kuntalehdelle kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushissa torstaina ja viittasi Pisa-tuloksiin tyttöjen osalta.

– Sen jälkeen voidaan miettiä, mitä meillä on opittavaa tyttöjen perinteisestä kasvatuksesta poikien puolelle.

Halonen muistuttaa, että vaikka pojat ovat poikia, heidän pitää sopeutua sellaiseen yhteiskuntaan, jossa ihmiset ovat lähellä toisiaan.

– Ehkä perinteinen tyttöjen kasvattaminen on lähempänä sitä mallia.

Hyvinvoinnissa laajat vientimahdollisuudet

Halonen on mukana Helsingin yliopiston uudessa hallituksessa, jonka nelivuotiskausi alkaa vuodenvaihteessa. Hän kertoi olevansa erittäin innostunut myös Slushissa esillä olleesta Helsinki International Schoolsin (HEI Schools) päiväkotihankkeesta, jossa valmista varhaiskasvatuskonseptia viedään maailmalle. Helsingin yliopisto on HEI Schoolsin omistaja.

Ensimmäinen konsepti on juuri toteutettu Kiinan Baoutoussa. Halosen mukaan hyvinvoinnin viennistä on puhuttu 1980-luvun lopulta saakka. Käytäntöön pääsemisestä hän onkin erittäine iloinen.

– On loistavaa että voidaan viedä ei vain harvoille avaan monille. Se muuttaa yhteiskuntien luonnetta parempaan suuntaan, ja sitähän me tarvitsemme globaalissa kestävässä kehityksessä.

– Samanlaiset mahdollisuudet meillä on vanhustenhuoltoa ja vammaispalvelussa, Halonen arvioi suomalaista osaamista.

Perusrahoitus turvattava

HEI Shcoolsin toiminnan taustalla on laadukas tutkimus. Tutkimuksen rahoituksesta ja rahoituksen leikkaamisesta on käyty tällä hallituskaudella kiivasta keskustelua.

Helsingin yliopiston kokonaisrahoitus laski viime vuonna yhteensä lähes 60 miljoonaa euroa.

Halosen mukaan yliopiston perusrahoituksen pitää olla kunnossa.

– Kun aloimme kehittää omaa varhaiskasvatusjärjestelmää nimenomaan siten että sijoitimme opettajien koulutukseen, samalla tavoin kuin opettajakoulutuksessa se on se ydin, että henkilökunnan pitää olla osaavia.

– Kun innovaatioita tehdään, siinä pitää olla hyvä vahva perustutkimus.

 


Kunta.tv:n Tarja Halosen haastattelun voit katsoa myös tästä >

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä