Tommi Kinnunen. (Kuva: Jussi Vierimaa)

Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, kirjailija Tommi Kinnunen kokee kasvatusvastuun työssään toisinaan hyvin raskaana. Lapsista ja nuorista on kannettava vastuuta olosuhteissa, joita määrittää raskas byrokratia ja tiukka tietosuoja.

– Opettajalta vaaditaan sellaista pelisilmää, että jos lapsi tai teini asuu ympäristössä, jossa äiti vetää viinaa ja isä lyö äitiä, niin ei ihan oikeasti Agricolan vaikutus kiinnosta yhtään. Ei kaikilta voi vaatia kaikkea, kun ei tiedetä niitä taustoja.

Kinnusen mukaan opettajien tiedonsaantia nuorten asioista rajoitetaan kaiken aikaa enemmän. Opettajat eivät saa keskustella oppilaista keskenään eivätkä he näe toistensa merkintöjä viestintäjärjestelmä Wilmasta. Opettajilla on vaitiolovelvollisuus, mutta siihen ei luoteta.

Kinnunen on turhautunut myös sosiaalitoimen ruuhkautumiseen. Kun opettajana tekee oppilaasta lastensuojeluilmoituksen – kuten lain mukaan on oikeus ja velvollisuus tehdä tilanteen niin vaatiessa – toimenpiteitä joutuu odottamaan jopa vuosia.

– Saatan nähdä seiskaluokalta, että lapselle tapahtuu pahoja asioita eikä ysiluokalle tullessa ole tapahtunut vielä yhtään mitään. Tuntuu, että asioita jahkaillaan eikä kellään ole resursseja tehdä mitään.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä