Päiväkoti Touhula, ovi
Touhula Lempi Helsingissä on yksi päiväkodeista, joita Touhulan yt-neuvottelut koskevat. (Kuva: Ville Miettinen)

Yksityistä varhaiskasvatusta tarjoava Touhula Oy ilmoitti toukokuussa yrityssaneerauksen käynnistämisestä ja kertoi aloittavansa yt-neuvottelut 43:ssa päiväkodissaan.

Touhula toimii 66 kunnassa ja sen 180 päiväkodissa varhaiskasvatusta saa noin 11 000 lasta.

Yt-neuvottelujen piirissä on Touhula Oy:n mukaan yhteensä 420 henkilöä aluehallinnosta ja päiväkodeista. 

Neuvottelujen kohteena olevat 43 päiväkotia saatetaan sulkea. 

Sulkemiseen varaudutaan jo esimerkiksi Jyväskylässä. Touhulalla on kaupungissa yhdeksän päiväkotia, joista yt-menettely ja sulkemisuhka koskee neljää. Jyväskylä on jo aloittanut varautumisen varhaiskasvatuspaikkojen järjestämiseksi sulkemisuhan alla olevan Touhula-päiväkodin asiakkaille.

Näissä päiväkodeissa on noin 200 lasta, kertoo Jyväskylän varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Ahlqvist.

– Toivon, että löydetään ratkaisuja, joissa pystytään jatkamaan nykyisissä tiloissa. Osa vanhemmistakin toivoo ehkä hoitopaikan siirtymistä. Lopputulos varmaan syntyy kaikista erilaisista vaihtoehdoista.

Yt-neuvottelujen piirissä olevat Touhulan päiväkodit Jyväskylässä ovat toimineet kaikki eri tahoilta vuokratuissa tiloissa.

– Jos muut isot ketjut tai pienemmätkin yrittäjät ovat kiinnostuneita jatkamaan niissä tiloissa, sekin on mahdollista. Kaikki vaihtoehdot tutkitaan, Ahlqvist sanoo.

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Juha Myllymäki twiittasi kuntien käydystä keskustelusta Touhulan tilanteesta.

Epävarmuutta pitkälle syksyyn

Jyväskylässä varaudutaan mahdollisiin toimipisteiden sulkemisiin elokuun alussa. Kuntaliiton varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen muistuttaa, että epävarmuus kokonaisuuden kohtalosta jatkuu pitkälle syksyyn, eli sen verran kuin Touhulan yrityssaneerauksen ohjelmavalmistelu kestää.

– Ennen kuin tästä tulee ratkaisu, myöskään kunnat, jotka ovat asiakkaina, eivät tiedä mitä tapahtuu. Epävarmuustekijöitä on ilmassa ainakin pitkälle syksyyn asti.

Touhula on alan suurin yksityinen toimija. Lahtisella ei ole tietoa muiden yksityisten toimijoiden tilanteesta.

– Totta kai tilanne aloitettujen yt-menettelyjen osalta aiheuttaa kunnille päänvaivaa – riippuen mikä neuvottelujen ratkaisu yksiköiden kohdalla on.

– Mikäli yksiköiden toiminta loppuu, kunta joutuu joka tapauksessa järjestämään palvelun näiden yksiköiden asiakkaille, ja tämä velvoite on voimassa heti yksityisen toiminnan lopettamisesta eteenpäin.

Yksityisiä varhaiskasvatuspalveluja hankitaan kunnissa hyvin vaihtelevasti. Yksityisen osuus vaihtelee karkeasti nollasta prosentista 50:n tienoille. Etenkin suuremmissa kaupungeissa yksityisten osuutta varhaiskasvatuksesta jakaa monta toimijaa.

Poikkeuksellinen tilanne on Puolangalla, jonka koko varhaiskasvatuksen tuottamisesta vastaa Touhula. Puolangalla varhaiskasvatuksen piirissä on nelisenkymmentä lasta. Puolangan Touhulan päiväkoti ei ole yt-menettelyn piirissä. Yhtiön yrityssaneeraukseen hakeutuminen ei ole aiheuttanut toimenpiteitä Puolangalla, sanoo pormestari Harri Peltola.

– Ainahan jos firmalla yrityssaneeraus on, voihan siitä jotakin seurata, Peltola sanoo, ja vakuuttaa, että tilanne ei huolestuta.

– Tarvittaessa kunta pystyy hoitamaan palvelun itsekin, Peltola viittaa kunnan varhaiskasvatukseen.

Jarkko Lahtisen mukaan erityisesti jos yksityisestä toiminnasta kunnassa vastaa pääasiassa vain yksi toimija, kunnan pitää jollain tavalla pitää taustalla mielessä, että jos toiminta yllättäen loppu, pitää olla jokin muu vaihtoehto toiminnan jatkamiselle.

– Ainakin pitää olla tietoisuus tällaisesta riskistä. 

Jyväskylän neljän Touhula-päiväkodin lisäksi yt-neuvotteluja käydään Espoossa (kahdessa päiväkodissa), Helsingissä (viidessä päiväkodissa), Hyvinkäällä (kolmessa päiväkodissa), Hämeenlinnassa (kahdessa päiväkodissa), Iissä (yhdessä päiväkodissa), Joensuussa (yhdessä päiväkodissa), Järvenpäässä (yhdesä päiväkodissa), Keravalla (yhdessä päiväkodissa), Kirkkonummella (kahdessa päiväkodissa), Kuopiossa (yhdessä päiväkodissa), Laihialla (yhdessä päiväkodissa), Limingassa (neljässä päiväkodissa), Lohjalla (yhdessä päiväkodissa), Muuramessa (yhdessä päiväkodissa), Nokialla (yhdessä päiväkodissa), Oulussa (kahdessa päiväkodissa), Raahessa (kahdessa päiväkodissa), Rovanimellä (kahdessa päiväkodissa), Sipoo (yhdessä päiväkodissa), Siuntiossa (yhdessä päiväkodissa), Sotkamossa (yhdessä päiväkodissa), Uudessakaupungissa (yhdessä päiväkodissa), Vihdissä (yhdessä päiväkodissa) ja Ylöjärvellä (yhdessä päiväkodissa).

Juttua muokattu 7.6. klo 22.10: Lisätty paikkakunnat, joilla yt-neuvotteluja käydään.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*