Kulttuurikeskus Skantzin lava ja katsomo on Karvian kesätapahtumien keskus.

Reisjärven taivaalla Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa nähtiin upea tulipallo marraskuussa ja helmikuussa. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mallinnuksen mukaan tulipallosta on voinut pudota maahan palasia juuri Reisjärven seudulla.

Tätähän 2 700 asukkaan kunta ei voi olla hyödyntämättä.

Kun Kuntalehti tarjosi kaikille Suomen kunnille mahdollisuuden kertoa kiinnostavasta kesätapahtumasta tai vierailukohteesta, Reisjärven kunnanjohtajan Marjut Silvastin vastaus oli kaikista oudoin – ja hänelle helppo: Reisjärven ykköstapahtuma on kunnan julistama kilpailu, jossa etsitään komeetan palasen jäännöksiä.

– Kunta maksaa ensimmäiselle löytäjälle 10 000 euron palkkion, Silvast kertoo innoissaan.

Vaikka ensimmäinen näyte lähti jo toukokuussa tutkittavaksi Geologian tutkimuskeskukseen, näytteitä otetaan vastaan syyskuun loppuun asti.

Silvast uskoo, että riemua tulipallosta riittää koko kesäksi kaikenlaisissa tapahtumissa.

Reisjärvi oli yksi lähes sadasta kunnasta, jotka vastasivat Kuntalehden jo perinteeksi muodostuneeseen kesäkyselyyn tapahtumista. Kiitos kaikille vastanneille!

Kuntien ilmoittamat kesätapahtumat:

AKAA

10.–11.6. Toijalan markkinat

24.6. Toijalan Sataman juhannusjuhla

3.7.–14.8. Toijalan näyttämön kesäteatteri: Golfleskien kapina

9.7. Akaa Pride

25.7. Jaakonpäivän juhla Toijalan torilla: Aki Sirkesalon musiikkia

20.8. Vasenkätisten Vestivaali

20.–27.8. Hunajahulinat

27.8. Luttusen venetsialaiset

6.8. asti Pihlgren ja Ritolan kesänäyttely Kukkiva luovuus – luonto Pihlgren ja Ritola –

tapeteissa, Kalevantie 10

ALAJÄRVI

18.9. asti Nelimarkka-museon (Pekkolantie 115) valtaavat värikkäät ja pörröiset otukset, jotka avaavat lakeuksien keskelle kurkistusikkunoita vieraisiin kulttuureihin. Kyseessä on taiteilija Riitta Nelimarkan hahmokavalkadi, joka on saapunut viettämään kesäpäiviä isiensä maille Alajärvelle.

ASIKKALA

11.6. Veden maailma -tapahtuma Päijänne-talolla

5.7. kello 15 Mobilisti-ilta Vääksyn Kanavapuistossa

12.–13.8. Anianpellon markkinat

AURA

13.–19.6. Auran Aurinkoviikko on täynnä tapahtumia.

27.–28.8. Aurajoentien Kulttuuriralli toteutuu Liedon, Auran, Pöytyän ja Oripään kuntien alueella.

ENONTEKIÖ

23.–26.6. Kilpisjärven liikuntajuhannus​. Kesän Kilpisjärvellä aloittaa hiihtokilpailu! Liikuntajuhannuksen ohjelmassa ovat myös tunturisuunnistus, Saanan saapassankari -kisa, Saanan vuorijuoksu sekä Kilpisjärven juhannushiihto, joka on järjestetty jo 70 kertaa. Juhannukseen kuuluu tietysti myös juhannuskokko sekä iltaohjelmat.

4.–9.7. NUTS Ylläs-Pallas, Distance ja MTB 240

Yksi Suomen suosituimmista pitkän matkan kestävyysurheilutapahtumista kerää hurjapäisimmät ultrajuoksijat ja maastopyöräilijät Enontekiölle.

Kotiseutumuseo on auki heinäkuussa.

Sturmbock-Järämän linnoitusmuseo on avoinna 14.6.–17.9. Juhannuksena se on suljettu.

Järämän linnoitusalue kertoo Lapin sodan monista puolista. Alueella on useita entisöityjä korsuja, taisteluhautoja, museo sekä kahvila.

Hetan kirkko on kesäaikana auki pe–ti klo 10–16. Enontekiön kaunis kirkko on tärkeä paikallinen maamerkki.

Kilpisjärven luontokeskus ja Tunturi-Lapin luontokeskus Hetassa ovat avoinna läpi kesän. luontoon.fi/kilpisjarvenluontokeskus ja luontoon.fi/tunturi-lapinluontokeskus

Luontonähtävyyksistä helpoiten saavutettavia ovat Mallan luonnonpuisto ja siellä Kolmen valtakunnan rajapyykki, jonne järjestetään laivaristeilyjä, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Jyppyrän näköalapaikka, lintutornit ja Iiton palsasuo.

HAAPAVESI

30.6.–2.7. Haapavesi Folk Music Festival, Teollisuustie 2

HANKASALMI

28.–30.7. Kihveli Soikoon! -festivaalit on hyvän mielen skiffle-festarit Hankasalmen aseman kylän rautatieasemalla.

Hankasalmen historian havinaan voi tutustua Hankasalmen Museokylässä, 

Kirkkorannantie 2. Se on avoinna 15.6.–7.8. ti–pe kello 10–16 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Myös Pienmäen talomuseossa, Museotie 40, Niemisjärvi, kannattaa vierailla. Se on avoinna 30.6.–27.8. ti–la kello 10–17.

Pyöräile tai patikoi Häähninmäen lukuisilla reiteillä ja kiipeä näkötorniin ihailemaan maisemia. Häähninmäen ulkoilualue sijoittui toiseksi viime vuoden retkipaikkakilpailussa.

HANKO

16.–18.6. Hanko Sommarfest

27.–31.7. Seahorse Week

4.–7.8. Hanko Soul Jazz Weekend

26.–28.8. Hangon Päivät

HELSINKI

12.6. Helsinki-päivä, kaupungin syntymäpäiväjuhlintaa ympäri kaupunkia

16.–18.6. Sideways Helsinki -musiikkifestivaali, Nordis

17.–20.6. Les Lumières – Valistusajan kulttuurifestivaali, Suomenlinna

24.6. Seurasaaren juhannusvalkeat, Seurasaaren ulkomuseo

27.6.–3.7. Helsinki Pride, seksuaalivähemmistöjen festivaali, Pride-kulkue 2.7.

1.–3.7. Tuska Open Air Metal Festival, metallimusiikin festivaali, Suvilahti

6.–9.7. Helsinki Chamber Music Festival, musiikkifestivaali

22.–24.7. Odysseus-jazzfestivaali, Lonna

12.–14.8. Flow Festival, kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali, Suvilahti 

12.8.–4.9. Helsingin juhlaviikot eri puolilla kaupunkia

20.8. Helsinki Marathon, juoksutapahtuma

23.–27.8. Viapori Jazz, jazz-festivaali, Suomenlinna

HUITTINEN

Kesäkuun ajan Satakunnan laulu – Aino Voipion kynästä -pienoisnäyttely on esillä Huittisten pääkirjastossa, Lauttakylänkatu 26.

HÄMEENLINNA

1.–3.7. Weekend Festival, Kantolan tapahtumapuisto

28.–31.7. Lasten taidefestivaali Hippalot, Verkatehdas

19.–21.8. Hämeen Keskiaikafestivaali, Linnanpuisto

II

15.–19.6. Iin Ympäristötaidepuiston (Pappilantie 16) valtaa Art Ii Biennaali esitelläkseen kansainvälistä nykytaidetta. Biennaalin teema on Ilmassa. Ohjelmaa on Ympäristötaidepuiston lisäksi Iin Jakkukylässä ja Kuivaniemellä. Biennaalin jälkeen osa teoksista on edelleen näkyvillä Ympäristötaidepuistossa, joka sijaitsee nelostien vieressä Iin kuntakeskuksessa.

INARI

22.–31.7. Inariviikoilla on runsaasti tapahtumia ympäri Inarin laajaa kuntaa. Esimerkiksi Lemmenjoen legendaariset kultakisat järjestetään 24.7. kello 14–17.30. inariviikot.fi

Saamelaismuseon ja Luontokeskus Siidan (Inarintie 46) Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttelyn avajaisia ja perusparannettua Siidaa juhlittiin kesäkuun alussa Inarin kirkonkylässä. Kohde on tutustumisen arvoinen! siida.fi

JANAKKALA

12.6. Laurinmäen kesänavaus 

1.–3.7. Janakkalan Barokki & 3.7. Lasten Barokki tarkoittavat vanhan musiikin juhlaa Pyhän Laurin keskiaikaisessa kirkossa sekä torpparimuseolla. janakkalanbarokki.fi

30.–31.7. Napialan aarteet, vintage- ja kirpputorilöytöjä Napialan Wanhalla koululla.

7.8. Poikkea Meille! on Hämeen oma avoimien ovien päivä. Kuka tahansa voi avata ovensa tai pihansa portit.

13.8. Tervassa tapahtuu on Tervakosken taajamatapahtuma.

13.–14.8. Napulele -ukulelefestivaalit Napialan Wanhassa Koulussa

27.8. Taaran markkinat on historiatapahtuma vanhan ajan markkinoineen Laurinmäen torpparimuseolla. Laurinmäen torpparimuseo on muuten avoinna 7.8. asti.

Ida Aalberg -museo Leppäkoskella on avoinna 30.6.–24.7.

JOENSUU

8.7. Heavy Metal Knitting World Championship eli hevineulonnan maailmanmestaruuskisat järjestetään Joensuun torilla. heavymetalknitting.com

JUVA

18.6. Savon pienimmillä vestivaaleilla on tarjolla pienpanimo-oluita, ruokaa ja livemusiikkia. Fiiliksestä vastaavat Savon omat rokkitähdet. Paikka on vesiliikuntakeskus Sampolan ja laavukylän ympäristö Juvan keskustassa, Savonlinnantie 240.

16.–17.7. Juvan Antiikkipäivät tuo menneiden vuosikymmenten aarteet Partalan Kuninkaankartanolle. Ensimmäiset Juvan Antiikkipäivät tarjoaa kävijöilleen mummolan muistoja ja pohjoismaisen muotoilun helmiä.

30.7. kello 10–15 Juvan Kesäkarkelot on koko perheen kesätapahtuma Juvan keskustassa. Luvassa on markkinahumua, esityksiä ja ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille. Paikka on vesiliikuntakeskus Sampolan ja laavukylän ympäristö, Savonlinnantie 240.

JYVÄSKYLÄ

9.–12.6. Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat on kuoromusiikin valtakunnallinen suurtapahtuma, joka tuo yhteen huipputason kuoroja ja lauluyhtyeitä sekä noin 3 000 laulajan suurkuoron, joka esiintyy juhlien aikana yhdessä mm. Jyväskylä Sinfonian kanssa. Vuoden 2022 tapahtumassa juhlitaan myös samana vuonna 100 vuotta täyttävää Sulasolia, Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoa.

25.6.–2.7. Saunamaakuntaviikko tarjoaa sekä paikallisille että matkailijoille saunaelämyksiä eri puolella Keski-Suomea.

6.–12.7. Jyväskylän Kesä. Jyväskylän Kesä on vanhin pohjoismainen yhtäjaksoisesti järjestetty monitaiteinen kulttuurifestivaali. Ohjelmistossa nähdään tämän hetken kansainvälisesti kiinnostavinta sanatonta teatteria, kotimaisen huippuryhmän Circo Aereon kiitelty teos Hetki, 55 sekä luonnon monimuotoisuuden kriisiä tieteen ja esittävän taiteen keinoilla käsittelevä Vähin äänin.  jyvaskylankesä.fi

14.–16.7. Suomipop Festivaali on kotimaisen musiikin ja huippuartistien riemujuhla keskellä Jyväskylää, Lutakonaukiolla.

4.–7.8. Secto Rally Finland eli Jyväskylän MM-ralli palaa tänä vuonna täydeksi neljän päivän tapahtumaksi ja tutulle paikalleen elokuun alkuun.

JÄMIJÄRVI

11.6. Jämijärvi-Seuran avoimet pihat lupaa pop up -ravintoloita, askartelutyöpajoja, kirpputoreja ja konsertteja pitkin pitäjää. Kartta löytyy Jämijärvi-Seuran kotisivuilta.

Kotiseutumuseo on avoinna kesäkuussa keskiviikkoisin kello 14–17 ja heinäkuussa sunnuntaisin kello 11–13. Partiolaisten vihtamyyntiä on 22.6.

Kirjaston kesänäyttelyn teemana on vauvabuumi. Juhannuksesta elokuuhun esillä oleva näyttely koostuu erilaisista vauvanukeista ja niiden tarvikkeista.

JÄRVENPÄÄ

Kävelykadulla järjestetään keskiviikkoisin koko kesäkauden ajan ilmaisia kesäkirppiksiä. Katukirppisten yhteydessä live-musiikkia kello 17. sykettajasinfoniaa.fi

29.6.–3.7. Puistobluesin supertähtinä ovat mm. 22-PistepirkkoGaëlle BuswelJoanna Connor, Devon Allman Project ja Shemekia Copeland.  Puistobluesin pääkonsertti on 2.7. Vanhankylänniemessä (Niemennokantie, Järvenpää).  puistoblues.fi

13.8. Jannen Piknik on Järvenpään kävelykadulla järjestettävä yhteisöllinen kaupunkipiknik. Omat eväät mukaan!

3.9. Maa elää -markkinat tuovat kävelykadulle lähiseudun tuottajien herkulliset satokauden tuotteet sekä käsityöläisten tuotteita sekä erilaisia myyntikojuja.

KALAJOKI

11.6. Kesäkauden avajaiset

16.–19.6. Beachfutis Finnish Open

18.–19.6. Kalayogi Joogafestivaali

24.–26.6. Kalajoen Juhannus

2.7. SärkkäRock

8.–9.7. Hiekkasärkät Soi -rantafestivaali

13.–16.7. Beach Volley BT Tour

30.7. Tractor Pulling SM

4.–7.8. Irish Hooley Irkkufestivaali

26.–28.8. Kalajoen Venetsialaiset

KANGASALA

Kangasala Street Art, Lehtipuuntie 2, on katutaiteen ammattiryhmän Sirkusrakkauspumpumin koordinoima projekti, jossa kaupungin asukkaat ja ammattitaiteilijat toteuttavat Huutijärven vanhalla ammattikoululla uudenlaisen katutaidekohteen.

KANGASNIEMI

15.–24.7. Kangasniemen Musiikkiviikot on kesän ykköstapahtuma kunnassa. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Mikko Franck. kangasniemenmusiikkiviikot.fi

KANKAANPÄÄ

22.–28.8. Hörhiäisviikko sisältää musiikkia, taidetta, liikuntaa, hyvinvointia ja mukavaa markkinahenkeä. 

Nähtävää ja koettavaa:

– Taidekehä, yli 100 julkista taideteosta Kankaanpään kaupungin alueella, pääosin keskustassa

– Rivieran uimaranta, Tapalankatu 7, Kankaanpää

– Kankaanpään kaupunginmuseo, Museokatu 10, Niinisalo

– Kankaanpään Galleria, Jämintie 2 D, Kankaanpää

– Pesämäen Moottoriurheilukeskus, Vanha Maantie 237, Honkajoki

KARVIA

5.–7.8. Karvia-päivät

Kulttuurikeskus Skantzissa (Karviantie 720, Kantti) on yllin kyllin tapahtumia:

5.7. kello 19 Costello Hautamäki

7.–31.7. Swingijengi-musiikkikomedia (willikarvia.fi)

7.8. kello 16 Hevisaurus

10.8. kello 18 Huviseurat stand up: Heli Sutela, Anders Helenius & Antti Haapala

12.8. kello 19 Antti Ketonen

14.8. kello 14 Jukka Kuoppamäki

20.8. kello 15 Badding Rockers

KEITELE

Keiteleen Puupolku -virkistysreitti on taajamassa kiertävä ulkoilureitti, jonka varrella on digitaalista sisältöä puusta, metsistä ja kulttuurihistoriasta niin lapsille kuin aikuisillekin. Lähtö on Keiteletalolta, Äyräpääntie 6. keitele.fi/puupolku 

KEMI

2.–3.7. Viikinkiviikonloppuna Laitakarin saarella on lasten seikkailurata, käsityöläisiä,  jousiammuntaa, seppä,  touhupajoja, kisailuja, kioski, laavuravintola sekä 

Viikinkifestit Ylimystönaukiolla. Leila-vesibussi ja Ahti kuljettavat saarelle sisäsatamasta.

KEMIJÄRVI

12.6. Kemijärven kesäravit

10.6., 17.6., 25.6., 1.7., 8.7., 15.7., 29.7., 5.8., 12.8., 19.8., 26.8. ja 8.9. tanssit Perävaaran huvikeskuksessa

24.6. Perinteinen juhannuskokko kokoaa väen Kulmungin penkalle Luusuan kylään.

2.7. Papatuspäivillä tutustutaan monenlaisiin papattaviin masiinoihin. papatus.fi

16.7. Soppelan rantakalajuhlissa nautitaan muikuista, musiikista ja muusta ohjelmasta.

16.7. Luusuan luomu -puolimaraton ja kymppiliikuntatapahtuma luusuankylaseura.fi

22.–23.7. Kemijärvi Soi -kaupunkifestivaalissa esiintyvät mm. Abreu, Pepe Willberg, Markku Aro, Aikakone, Miljoonasade, Suvi Teräsniska, Antti Ketonen, Jonne Aaron sekä Lasse Hoikka & Souvarit. kemijarvisoi.fi

20.8. Luonnosta hyvinvointia ja Onnellisten polkujuoksutapahtuma Tapionniemen Kyläkartanossa ja sen maisemissa, Sodankyläntie 2331. tapionniemi.fi ja Facebook/Tapionniemen Kyläkartano

Taidekeskus Puustellissa, Lepistöntie 19, on arkipäivisin esillä Kemijärven kansainvälisen kuvanveistoviikon teoksia vuosien varrelta.

Kemijärven kotiseutumuseossa, Sepänkatu 4, voi tutustua 1700–1800-lukujen vaihteen talonpoikaiselämään ja perinteisiin elinkeinoihin. Päärakennus on peräpohjalainen talonpoikaistalo 1800-luvulta.

Juhannusaattona kello 18 museolla on juhannusjuhla. Eino Leinon päivänä eli runon ja suven päivänä 6.7. on myös päivään kuuluvaa ohjelmaa.

KIRKKONUMMI

26.–28.8. Kirkkonummi-päivillä on mahdollisuus tutustua tapahtumiin ja palvelutarjontaan, luontoon ja maisemaan eri puolilla Kirkkonummea.

KIURUVESI

13.–17.7. Kiuruveden Iskelmäviikko on iskelmämusiikin tapahtuma maalaiskaupungin leppoisassa savolaistunnelmassa. iskelmaviikko.fi

KONNEVESI

18.6. Lastenlauantai Kotiseutumuseolla

7.7. Konneveden tutkimusaseman luontoilta

8.7. Kesäasukasilta Häyrylänrannassa

9.–10.7. Konneveden Savottamarkkinat

16.7. Uintivaellus Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

KORSNÄS

Yksi kiinnostavista käyntikohteista on Korsnäsin Kaivoskeskus, Kaivostie 34.

KUOPIO

Kuopion museo, Museokatu 1, on pysäyttävä vierailukohde. Kulttuurihistoriallisen museon ja luonnontieteellisen museon yhteinen näyttelykokonaisuus on uudistunut kokonaan.

kuopionmuseo.fi 

KÄRKÖLÄ

12.6. Kärkölä–päivä Huovilan puistossa (Museontie 17) kello 11–14 on koko perheen tapahtuma.

3.7. kello 12 Kärkölän Sahtimestaruuskisat Huovilan puistossa

10.7. kello 13–16 järjestetään hauska maalauspäivä Huovilan puistossa.  klo 13–16. Päivää vietetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän ja Kuvataiteen päivän kunniaksi. Tarvikkeet ovat saatavilla paikan päältä.

24.7. kello 11–14 Perinnepäivä Huovilan puistossa

2.8. alkaen kello 18 Vanhojen autojen kokoontumisajo Huovilan puistossa

28.8. asti Huovilan puiston kahvila, museo, näyttelyt ja kasvimyymälä ovat avoinna ke–su kello 11–17. Carl Constantin Collinin perustama Huovilan puisto on Suomessa ainutlaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto, joka on restauroitu 1900–luvun alun asuunsa. huovilanpuisto.fi

KÄRSÄMÄKI

18.6.–31.8. ti–pe kello 10–18 ja la–su kello 12–18 ARS-Kärsämäki – 2022 käsittää tänä vuonna 20-vuotisjuhlanäyttelyn Paluu juurille.

Näyttelyyn osallistuu kärsämäkisiä ja Kärsämäelle jonkin suhteen omaavia taiteilijoita ja pitkällä olevia taiteen harrastajia. Näyttely on yksi ehkä laajimmista Kärsämäellä nähdyistä. Viime vuosina näyttely on ollut Taideyhdistys Elsuupa ry:n järjestämä kutsunäyttely jo kannuksia saaneille suomalaisille kuvataiteilijoille. Juhlavuonna näyttely on myös kutsunäyttely.

LAHTI

Visuaalisten taiteiden museo Malva (Päijänteenkatu 9) on uusi elämyksellinen museo Lahdessa. Museo toimii historiallisessa Malskin panimorakennuksessa. Museo on auki ti–su kello 10–18 ja ke kello 10–21. malvamuseo.fi

Olavi Lanun (1925–2015) veistostaiteen keskittymä on Lahdessa. Kariniemenmäellä sijaitsevan Lanu-puiston suojellussa lehtometsässä on 12 valtavaa betonista ympäristötaideteosta.

Maauimala tarjoaa hienot puitteet uinnin ja vesiliikunnan ystäville kuuluisassa mäkimontussa.

LAPPAJÄRVI

Lappajärven Kesäteatterin (Itäkyläntie 97) Pesänjako-näytelmässä lavalla ovat mm. Sami Hintsanen ja Sari Siikander. Ensi-ilta on 29.6. kello 18 ja kesän viimeinen esitys on 7.8. lappajarvenkesateatteri.fi

Kesäteatterin lavalla esiintyvät myös Sami Hedberg 8.7. kello 19, Jesse Kaikuranta 15.7. kello 18, Suvi Teräsniska 26.7. kello 18, Ismo Leikola 29.7., Jari Sillanpää 19.8. ja Diandra 26.8.

LAPPEENRANTA

Perinteiset kesäkonsertit viihdyttävät jälleen lähes sadan konsertin voimin ympäri Lappeenrantaa.

29.–31.7. Wanhan kaupungin Festiwaaleilla Lappeenrannan Linnoituksessa nähdään historialliset markkinat, wanhan ajan ruokatori, pukuloistoa sekä erilaista tekemistä ja tapahtumaa.

28.8. asti joka päivä kello 10–21 avoinna olevassa Hiekkalinnassa on Suomen luontoa esittäviä veistoksia.

Linnoituksessa voi käydä Majurskan talossa kahvilla ja ihailla paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä. Linnoituksessa on runsaasti museoita, ja siellä sijaitsee myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko. 

Kaupunginlahden matkustajasatamasta pääsee saaristoristeilyille. Tänä kesänä risteillään myös Lappeenrannasta Puumalaan.

27.8. Sataman Valot -tapahtuma tuo Lappeenrannan satamaan musiikki-, teatteri-  ja sirkusesityksiä. Koko alue valaistaan upeilla valoilla ja tulella, ja illan kruunaa veneiden valoparaati.

LAPUA

Ränkimäen talomuseolla järjestetään heinäkuussa kahden viikon mittaiset perinneleikkipäivät. Siellä ei käytetä kännyköitä eikä sähköisiä vempeleitä!

Jokilaakson matkailupuutarha kukkii kaupungin keskustassa vanhan emäntäkoulun pihapiirissä Nurmonjoen rannalla. Alueen tuhannet kasvit on nimetty nimilapuin. jokilaaksonmatkailupuutarha.fi

Vanha Paukku on Lapuanjoen rannalla sijaitseva kulttuurin, taiteen ja vapaa-ajan keidas. Alueella toimi aikoinaan Lapuan patruunatehdas. Nykyään siellä toimivat mm. kaupungin kulttuurihistorialliset museot, Lapuan Taidemuseo ja Lapuan Kankureitten tehtaanmyymälä. vanhapaukku.fi

LEMPÄÄLÄ

16.7. Kuokkalankosken markkinat järjestetään Villa Hakkarin alueella, Kuokkalantie 5.

9.9. saakka perjantaisin perinteiset lavatanssit Nurmen lavalla, Nurkkilantie 2  

Birgitan polku on yli 50 kilometrin mittainen retkeilyreitti Lempäälässä. Reitille pääsee esimerkiksi Hääkiven alueelta, Turuntie 628.

LIEKSA

Pielisen museo (Pappilantie 2) on avoinna 15.9. asti joka päivä kello 10–18. Pohjois-Karjalan suurimmassa museossa ja Suomen toiseksi suurimmassa ulkoilmamuseossa on 70 rakennusta, jotka on siirretty museoon eri puolilta Lieksaa ja Pielisjärveä. Kesänäyttelyssä esitellään Raimo Nykäsen pahkateoksia.

Eva Ryynäsen taiteilijakoti Paateri Lieksan Vuonisjärvellä on avoinna 15.9. asti joka päivä kello 10–18.

20.6.−26.8. arkisin kello 11–17 Lieksan Kulttuurikeskuksessa (Pielisentie 9–11) on esillä Kristian Krokforsin maalauksia ja grafiikkaa.

19.6.−27.8. Pielinen Soi -festivaali sisältää lähes kaksikymmentä konserttia Paaterissa, TalliGalleriassa ja Kolilla. Tiedustelut matti@mattimakkonen.com.

2.7. Parasta Ennen ja Nyt -bänditapahtumassa Timitraniemen Lomakylässä (Timitrantie 25)  esiintyy entisiä ja nykyisiä lieksalaisia kokoonpanoja eri vuosikymmeniltä.

8.7. kello 18 Lieksan kirkossa järjestettävän Monola-gaalakonsertin säveltäjänimiä ovat Heino Kaski, Uuno Klami ja Jean Sibelius. Konsertissa kuullaan myös säveltäjä Tuomas Kantelisen teoksen ensiesitys. Soitosta vastaavat Jussi Makkonen, sello, Nazig Azezian, piano ja Kuopion kaupunginorkesteri, jota johtaa Atso Almila.

22.–29.7. Lieksan Vaskiviikko tarjoaa parikymmentä maksullista konserttia sekä ilmaisia pihasoittoja ja oppilaskonsertteja. lieksabrass.com

Tankki täyteen -näytelmää esitetään heinäkuussa Loukun kesäteatterissa, Kuohatintie 2, Viekijärvi.

LOHJA

11.6.–9.7. Vaahterateatteri esittää Aapelin Pikku Pietarin pihan Sammatin Sampomäellä, Torpantie 20, Sammatti.

7.–9.7. Rantajamit järjestetään 30. kerran Lohjanjärven tuntumassa. rantajamit.fi

19.6. Töllin Myllyn kesämarkkinat, Marttilantie 230, Pusula

20.–27.7. Koivu ja tähti -festivaali Karjalohjan kirkossa ja Karjalohjan Seuraintalossa, Keskustie 17 ja Keskustie 30, Karjalohja

30.7. Lohjan saaristo -päivä Lohjansaaren Seurantalolla, Pietiläntie 2, Lohja

5.–7.8. Sirkusfestivaali Pusu Töllin Myllyn ympäristössä, Marttilantie 230, Lohja

5.8. Karjalohjan Elonkorjuutori, Keskustie 17, Karjalohja

12.–13.8. I love Impro -improvisaatioteatterifestivaali

19.8. Tapahtumien ilta eri puolilla Lohjaa

Lohjan Museossa (Rovastinkatu 1) on kesäkaudella kolme näyttelyä:

Hevosvoimaa!-näyttelyssä seurataan hevosten matkaa työhevosesta kilparadoille ja vapaa-ajanharrastukseksi. Pelargonirakkautta-näyttely kertoo aiemmin mummonkukiksi miellettyjen pelargonien matkasta halutuiksi keräilykasveiksi sekä aineettoman kulttuuriperinnön ylläpitäjiksi ja välittäjiksi. Jenni Tieahon Unennäkijä-ympäristötaidenäyttely museon pihapiirissä kutsuu matkalle suomalaiseen mytologiaan ja myyttiseen metsätarustoon. lohja.fi/museo

LUUMÄKI

28.8. asti ti–su kello 11–17 (24.6. suljettu) voi tutustua Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön ja Suomen tasavallan kolmantena presidenttinä toimineen P. E. Svinhufvudin kotitaloon. Kotkaniemestä (Itsenäisyydentie 799 a) löytyy kotimuseon lisäksi mm. kahvila sekä 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen.

MIEHIKKÄLÄ

2.7. kello 10–14 Pikkukylien Pikkumarkkinat (Soppikankaantie 30, Suur-Miehikkälä)

16.7. alkaen kello 10 Miehikkälän menopäivänä Miehikkälän kirkonkylällä ja Myllylammen lavalla (Tanssilavantie 10) on päivällä tarjolla ohjelmaa koko perheelle ja illalla enemmän aikuisille.

Tanssikansaa viihdyttävät Maria Tyyster, Jukka Hallikainen ja Jackpot-orkesteri

Sylvi Hauhia oli Miehikkälän Hauhian kylässä vaikuttanut tuottelias ITE-taiteilija, jonka kipinä patsaiden tekoon syttyi jo lapsena. Hauhian myllyn ja sen vieressä olevan talon (Hauhiantie 340, Miehikkälä) pihapiiriä koristaa satakunta patsasta ja sisältä galleriasta löytyy pienoispatsaita.

Galleria Sylvi on avoinna 18.–19.6., 2.–10.7., 16.–17.7. ja 23.–24.7. kello 11–15.

Myllyn lähellä ja tien varressa oleviin patsaisiin voi tutustua milloin vain. Asuintalon pihalla oleviin patsaisiin voi tutustua talonväen ollessa paikalla. hauhia.fi Hauhian mylly on Hauhiankoskeen rakennettu vesimylly vuodelta  1881. Myllyssä on pieni kesäkahvila ja myllymuseo. 

MIKKELI

Hop on Hop off -elämysretket Saimaalle Mikkelistä visitmikkeli.fi/saimaa-hoponhopoff

18.6. Linnaniemen keskiaikatapahtuma Ristiinassa

27.6.–3.7. Hulivili-karnevaali

30.6.–2.7. Farmari-maatalousnäyttely   

2.–8.7. Mikkelin musiikkijuhlat

2.–3.7. Suur-Saimaan ympäriajo             

8.7. Saimaalaiset grillijuhlat Mikkelin torilla

15.7. Ristiinan markkinat

16.–17.7. St. Michel -ravit 

22.7.–23.7. St. Michel Summerfest

29.7.–30.7. Suolentiksen MM-kisat Haukivuorella

30.7. Otava Happy Jazz

13.8. Luonteripyöräily Anttolassa

19.–21.8. Mikkelin kalamarkkinat satamassa

MYNÄMÄKI

18.–19.6. Lukkari-Jukola, maailman suurin viestisuunnistustapahtuma järjestetään Mynämäessä.

Mynä-Mynä-Maa on yhteisöllinen purkutaideteos, joka on avoinna kesällä entisessä vanhustentalossa, joka puretaan. Huoneita ovat taiteilleet Saaren kartanon taitelijaresidenssin taiteilijat sekä kuntalaiset ja yhdistykset.

MÄNTTÄ-VILPPULA

10.6.–28.8. kello 10–18 Kuvataiteen valtakunta -näyttely (Seppälän puistotie 7, Mänttä) kokoaa yhteen juuri valmistuneet kuvataiteilijat kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta. kuvataiteenvaltakunta.fi

Aseeton Suomi -taidenäyttelyssä Väinölässä (Väinöläntie 15, Vilppula) on esillä pasifistista taidetta kymmeneltä eri taiteilijalta. Näyttely on avoinna joka päivä kello 10–17. ihmisyydentunnustajat.fi

11.–12.6. Katse ajan läpi -kirjallisuustapahtuma Ittipään entisellä työväentalolla Mänttä-Vilppulan Ylä-Väärissä (Syrjäntie 185) kokoaa eturivin kirjailijoita puhumaan siitä, miten historian läpi voi kirjoittaa kaunokirjallisuutta. lakanateatteri.fi

12.6.–31.8. kello 10–18 Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely.

Mäntän keskustassa sijaitsevan näyttelykeskus Pekilon (Tehtaankatu 21) lisäksi Kuvataideviikkojen teoksia nähdään Joenniemen Taavetinsaaressa ja Mäntän kirkossa. kuvataideviikot.fi

12.6.–4.9. kello 10–18. Art House Branderin (Virtasalmentie 22, Mänttä) kesänäyttely Leirintäalue esittelee noin 30 taiteilijan teoksia.

Kaunismäen Latoteatterin (Uittosalmentie, Huhtijärvi) Balladi Ponnen Matista kertoo, kuinka teollisuus rantautui Kolhoon. Ensi-ilta on 15.7 kello 18. vilppulaseura.fi.

23.7.–31.7. Mää oon Mänttästä – koko kylän kaupunkifestivaali mom.fi

2.–6.8. Mäntän Musiikkijuhlat tuo kansainvälisten huippumuusikoiden lisäksi esiin erityisesti uutta pianistisukupolvea. mantanmusiikkijuhlat.fi

7.–14.8. Mäntän urkuviikon kaikki konsertit pidetään Mäntän kirkossa. mantta-vilppulanseurakunta.fi

OULU

28.–30.7. Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki –  ja nyt jo tapahtuu! Linnasaaren Oulu2026-puistossa voi nauttia Oulun kulttuuripääkaupunki -ohjelmasta.

6.–7.8. Muinaismarkkinat Kierikkikeskuksessa, Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii)

28.8. asti Oulun taidemuseossa (Kasarmintie 9) esillä Vilho Lampi, väkevä lakeus -näyttely, jossa esitellään liminkalaisen taidemaalarin keskeistä tuotantoa 1920–1930-luvuilta.

Pohjois-Pohjanmaan museon (Ainolanpolku 1) Leikkilä-näyttelyssä voi kokea, miltä tuntui olla lapsi yli 100 vuotta sitten.

ORIVESI

11.–12.6. Oriveden vanhat talot ja pihat -tapahtuma

1.7–12.8. Rönnin kesäteatterissa (Eräjärventie 946, Eräjärvi) Ihmisten puheet -esitys erajarventeatterit.fi

18.6.–14.8. kello 11–18 Taidekeskus Purnussa (Mustasaari 63, Orivesi as) nykytaiteen kesänäyttely Arvoitus. purnu.fi

16.–17.7. kello 11–18 SuviDesign – Muotoilua, taidetta, ihmisiä, Mustasaari 63, Orivesi as

Eräjärven kivimuseo (Eräjärventie 1592) on avoinna ti–su kello 12–17.

ORIPÄÄ

1.7. noin kello 20.30 kunnan tarjoama blueskonsertti, jossa soittaa suosittu Micke & Lefty feat. Chef. Ennen konserttia järjestetään mahdollisesti lasten etkot ja muutakin ohjelmaa.

17.7. kello 12–15 Orihölkkä, Myllykylän Lähteentupa

PALTAMO

Melalahden musiikkiviikoilla Paltamon Melalahden kylässä on heinäkuussa tarjolla korkealaatuista musiikkia ja lausuntataidetta. Melalahden musiikkiviikoilla esiintyy muun muassa näyttelijä Seela Sella. Hän esittää Eino Leinon runoja konsertissa, jossa musisoivat sopraano Pia Freund, sellisti Louna Hosia ja pianisti-laulaja Taina-Maaria Rautasuo. Näin unta kesästä kerran -runokonsertilla on 3.7. kaksi esitystä, kello 14 ja kello 17. 

Musiikkiviikkojen toinen konsertti Paltamo-Dubai-Paltamo järjestetään 17.7. kello 15. Lahtelan talossa kylän keskustassa. Siinä soittaa muusikkopariskunta viulisti Natalia Vaskinova ja kitaristi Itzam Zapata. Vaskinova on kotoisin Paltamosta ja työskentelee nykyään Dubaissa.

PELKOSENNIEMI

9.–12.6. Pärekattotyöpaja Suvannon kylässä opettaa pärekaton tekoa ainutlaatuisessa kylämiljöössä. Vaikka pajaan ei osallistuisikaan, voi tulla katsomaan, kun 1800-luvulla rakennetun Lomalan aitan pärekattoa kunnostetaan restaurointimestari Marko Korkeasalon johdolla.  pelkosenniemi.fi ja suvannonkyla.fi

11.6. kello 10–11.30 Avoimet kylät -päivän Kulttuuriympäristö-infossa Suvannon koululla, Repopalontie 9, amanuenssi Jani Hiltunen Lapin maakuntamuseosta kertoo rakennusperinnön kunnostamisesta ja avustuksista.

24.6. alkaen kello 18 Oravanrannan juhannus Pyhäjärven kylässä on jo perinteeksi muodostunut kyläläisten ja vieraiden yhteinen yöttömän yön juhla kokon äärellä.

23.7. alkaen kello 10 Johan On! -markkinat kirkonkylän torilla on Pelkosenniemen perinteinen kesätapahtuma, joka kerää laajoja joukkoja niin tuttuja kuin turistejakin nauttimaan ohjelmasta ja herkuista sekä tutustumaan myyntipöytien tarjontaan. Samalla reissulla voi näpätä selfien Pelkosenniemellä syntyneen kitaravirtuoosin Andy McCoyn patsaan edessä!

29.–31.7. Pyhä-Luosto Open frisbeegolfkilpailut

31.7. kello 14 Kuuntele kun puro laulaa -konsertti Maahisteatterissa, Astelintie 1. Koko perheen konsertissa esiintyvät mm. Soile Perkiö ja Satu Sopanen sekä joukko Taidepajan entisiä nuoria.

4.–6.8. Pyhä Unplugged -musiikkitapahtuma Pyhätunturilla kerää artistit keskelle tunturiluontoa. Tapahtuman päänäyttämöinä toimivat Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavat. Esiintymässä ovat mm. Ellinoora, Idän Voima, Von Hertzen Brothers, pehmoaino, Yona & Trio, Zero Nine, Timo Rautiainen & Niskalaukaus, Sami Pitkämö & SVY solisteinaan Johanna Iivanainen ja Pepe Willberg, Edu Kettunen & Mika Kuokkanen sekä Kalle Ahola & Arttu Takalo duo. pyha.fi

16.9. Syysvalakiat on ruska-ajan tapahtuma Oravan rannassa Pyhäjärven kylässä. Kokon ääressä maistellaan paikallisia herkkuja ja kuullaan musiikkiesityksiä.

PERTUNMAA

10.9. asti joka lauantai kello 10–13 (ei juhannuksena) Pertuntori , Pertuntie 18

Kunnantalolla, Pertuntie 14, Talvikin käsityönäyttely kesäkuussa ja eri tekijöiden taidenäyttely heinäkuussa.

11.6.–6.8. ti–la kello 10–16 (ei juhannuksena) Vanha-Rantalan talomuseossa (Museotie) myös Loitsu-näyttely

1.–2.7. Pertun päivillä järjestetään runsaasti tapahtumia, mm. Pertunmaan nuorisoseuran näytelmä Aarne Kallialasta ja Koirakiven nuorisoseuran musiikkinäytelmä Harmony Sisters. Pertuntorilla on tarjolla tikkutolloa ja röpörieskaa sekä sahtikisat.

3.7. alkaen kello 11 Pertun pyrähdys: 300 metriä uintia, 2 kilometriä juoksua ja 10 kilometriä pyöräilyä

26.–31.7. The Soul of Music -festivaaliviikko eri paikoissa Pertunmaata 

28.6.–30.7. ti–su kello 12–18 Kuortin kylätalolla (Vanhatie 100) mm. Pia Sundholmin taidenäyttely ja kesäkahvila Karannut Lammas

PIEKSÄMÄKI

Jukka Rintalan Elämän juhla -näyttely on Kulttuurikeskus Poleenissa elokuun puoliväliin saakka. Näyttely juhlistaa Rintalan pitkää uraa.

Poleenin kirjastossa on Suomen Kirjainstituutti Pukstaavin tuottama Pekka Vuoren lastenkirjakuvitusten kiertonäyttely sekä pieksämäkeläislähtöisen valokuvaajan Pasi Lensun näyttely Järvien salaisuudet.

Taidekatu 2022 -tapahtuma esittelee liiketilojen näyteikkunoissa paikallisten sekä paikkakunnalta lähtöisin olevien taiteilijoiden töitä 31.7. saakka.

poleeni.fi ja taidekatu.fi

23.7. Harrasteajoneuvotapahtuma Big Wheels on yksi Suomen suurimmista vanhojen ajoneuvojen kokoontumisajoista. bigweels.fi

13.–14.8. Vedenjakajan maastotriathlon koostuu avovesiuinnista, maastopyöräilystä ja polkujuoksusta. vedenjakaja.fi

PIRKKALA

14.8. asti pe–su kello 10–17 (ei juhannuksena ja 8.7.) Reipin museossa (Museotie 9) voi tehdä aikamatkan pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin.

 9.–10.7. la kello 10–17 ja su kello 10–16 Pirkkalan Muinaismarkkinat Reipin museolla

30.8. ma–pe kello 10–19 Galleria 2 pääkirjastossa (Suupantori 2)

Galleriassa on 4.7. asti Ajassa, Pirkkalan 100-vuotisjuhlanäyttely, 7.7.–8.8. Laura Hynnisen maalauksia ja harppumusiikkia sekä 11.8.–5.9. kuvataiteilija Miiro Vallen kollaaseja eri tekniikoilla.

31.8. kello 17–20 Meidän Pirkkala -tapahtuma Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella ja sen ympäristössä kokoaa yhteen kaikenikäiset tutustumaan yhdistysten, järjestöjen ja muiden toimijoiden toimintaan ja palveluihin.

Veistospuisto Vähäjärven ympäristössä ja Suupan alueella

POMARKKU

7.8. kello 12–17 Avoimet Puutarhat -päivänä voi nauttia Pomarkun maalaismaisemista, pihoista,  puutarhoista ja kirpputoreista. 

PORI

Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto, joka tarjoaa tekemistä koko perheelle. Pelle Hermannin leikkipuisto on lasten suosikki, unohtamatta liikennepuistoa, uimarantaa ja eläinaitauksia. Kirjurinluoto on myös Porin kesätapahtumien ykköspaikka

11.–15.7. SuomiAreena on MTV:n ja Porin kaupungin järjestämä Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali. Paikalla on myös Kuntalehti!

PUKKILA

Torikahvit Onnintorilla lauantaisin kello 9–11, poikkeuksena on juhannus, jolloin kahvit tarjoillaan juhannusaattona kello 8–11.

8.6.–28.8. ke–su kello 11–17 (suljettuna juhannuksena) Koivulinnan galleriassa, museossa ja kahvilassa (Koivulinnantie 2) on taidetta ja historian havinaa.

27.8. Perinteisen Kuutamotapahtumaviikon kruunaa Kuutamotapahtuma, joka huipentuu Kanteleella venetsialaisiin.

31.8. asti ma–pe kello 9–15 Puumalan kunta juhlistaa Elsa Heporautaa ja hänen elämäntyötään pienoisnäyttelyllä (Keskustie 14), jossa on esillä vanhoja Kalevala-koruja.

PUOLANKA

28.6.–7.8. Askanmäen kesäteatterissa (Askanmäentie 25) esitetään Huomenta rakkaani -komediaa.

1.–2.7. LankaFest 2022 -musiikkitapahtuma torilla

3.–8.7. Kainuun Rastiviikko

5.7.–6.8. Pessimismimusikaali Pessimistitalon ulkoilmateatterissa (Ouluntie 26) takaa pettymyksen.

9.7. kello 11–13 Puolangan kesäjuhlat torilla

Heinäkuun joka torstai kello 18–20 Torstaitori Puolangan torilla

PUUMALA

10.6.–7.7. Sahanlahden kesäteatterissa (Lietvedentie 830) esitetään Palava Tahto – Elsa Heporaudan säkenöivä elämä -näytelmää. Kirjailija Heporautaa esittää näyttelijä Tiia Louste.

17.6.–10.7. Saaristoryhmä esittää koko perheen kesäteatteriesitystä Norpan aika.  Esityksessä yleisö kutsutaan M/S Kauniin Veeran kyytiin maagiselle matkalle Saimaalle.

Esityksen lähtöpaikka on Lintusalontie 1661 B, Nestorinranta, Lintusalo.

18.6. Puumalan lomakauden avajaiset ja Veeranmarkkinat Puumalan satamassa

30.6.–4.8. Hurissalon Harrastajateatteri esittää Poikamiespankki-näytelmää kesäteatteri Hurinassa, Hurissalontie 175.

8.–9.7. Saimaa Cycle Tour -pyöräilytapahtuma ja Satamavalvojaiset 

10.7. kello 15 Sellon ja laulun iltapäivänä Puumalan kirkossa esiintyy sellisti, mezzosopraano Seeli Toivio.

15.–17.7. Vuoksen vesistön puuveneet kokoontuvat Sahanlahdessa.

16.7. Lastenviikon avajaiset, Saaristolaispäivä ja pesisottelu Puumalan kesäasukasjulkkisten ja Puumalan joukkueen välillä. puumala.fi

RAISIO

Krookilan kotiseutukeskus ja sen historiallinen miljöö edustavat tyypillistä vanhan ajan raisiolaista maatilaa. Pihapiiristä löytyvät Raision kesäteatteri, vuokrattava savusauna, lounasta tarjoava Krookilan Wanha Tupa sekä kahvila ja puoti. krookilanwanhatupa.fi

Haunisten täysimittainen 18 väylän frisbeegolfrata sijaitsee Haunisten altaan rannalla, sen eteläpuolella, Santaojantien päässä. raisio.fi/frisbeegolf

Vaskipolun noin kahden kilometrin mittaisella reitillä voi tutustua rautakauden loppupuolen aikaisiin muinaisjäännöksiin. Huhkon kartanon lisäksi reitille pääsee helposti myös muualta reitin varrelta.

Raisionlahden rantamaisemissa kiertävällä noin neljän kilometrin Uikkupolun reitillä (Nesteentie 50) voi kuunnella ruovikon ääniä, tutkailla vesirajan kasvilajistoa tai kavuta lintutorniin tarkkailemaan alueen linnustoa. raisio.fi/luontopolut

RAUTALAMPI

23.6. asti koululaisten kuvataidekilpailun näyttely Rautalammin kirjaston galleriassa, Rautalammintie 4 

30.6.–11.9. Metsäsuomalaiset -näyttely Rautalammin kirjaston galleriassa

1.–3.7. Runon ja Laulun Rautalampi

rautalamminkulttuuriseura.fi

Iltatorit heinäkuussa joka torstai kello 17–19 Rautalammin torilla, Kuopiontie 34

10.–11.9. Rautalammin Pestuumarkkinat rautalamminpestuumarkkinat.fi

RAUTJÄRVI

9.–17.7. Rautjärven kulttuuriviikko

7.8. kello 11–16 Museotiepäivä on kolmen kunnan yhteinen tapahtuma Museotien varrella. 

REISJÄRVI

30.9. saakka Komeetan jäljillä -kilpailu, jossa etsitään tulipallon rippeitä! Viime talvena nähdystä tulipallosta on Ursan mallinnuksen mukaan saattanut pudota kappaleita maahan Reisjärven suunnalla. Kunta maksaa löytöpalkkion 10 000 euroa.

2.–6.7. Vuoden 2021 harrastajateatteriksi valitun ReTé esittää Robin Hood -näytelmää kulttuurikeskus Sampolassa.

17.–24.7. Reisjärvi-viikko alkaa jumalanpalveluksella 1700-luvun kaavan mukaan, mutta viikolla on paljon vauhdikasta menoa karaoketansseja myöten.

RIIHIMÄKI

12.–14.8. Lempi-festarit on Riihimäen uusi kaupunkitapahtuma, jossa on tarjolla musiikkia, tanssia ja ruokaa.

23.10. asti ti-to kello 11–18 ja pe–su kello 11–17 (juhannusaattona suljettu) Riihimäen taidemuseossa Maija Isola – Kuoseja Amforasta Unikkoon -näyttelyssä on esillä Isolan (1927–2001) painokangaskuoseja. Isola oli kotoisin Riihimäeltä, ja hän asui Riihimäellä myös vanhuusvuotensa.

ROVANIEMI

24.6.–5.8. Konttisen Kesäteatterissa Prinsessa Ruusunen -näytelmä

28.–30.6. ti ja ke kello 9–18, to kello 9–17 Rovaniemen kesämarkkinat kauppatorilla

19.–21.8. Rovaniemen Wanhat Markkinat Vanha torilla ja Jätkänpuistossa

9.–11.9. Valtakunnallisten kotiseutupäivien Mistä sie olet pois? – Gos on leat eret? aikaan koko Rovaniemen laaja kaupunki kylineen juhlii juuriaan, moninaista kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan.

SALLA

Kesäkuun ajan Luontokuvia Sallasta -näyttely kirjastossa                   

11.6. alkaen kello 10 Sallan kansallispuiston avajaiset Poropuistossa (Hautajärventie 111) on suuri kansanjuhla, jonka aikana Sallan luontokeskus ja Salla Wilderness Park (ent. Poropuisto) pihapiireineen sekä niiden lähiluonto täyttyvät monipuolisesta ohjelmasta. Avajaisissa pääsee myös tutustumaan uuden kansallispuiston reitteihin, nähtävyyksiin sekä paikallisiin yrittäjiin ja taiteilijoihin.

14.6. kello 18 RoiMu-yhtye esittää pelimannimusiikkia museolla.

15.–17.6. Perinneviikolla mm. työnäytöksiä museon alueella

21.6. alkaen heinäkuun loppuun Kuvia Sallasta, Jaana Aholan näyttely Rajakievarissa

28.6. kello 18 Kyläilta ja yhteislaulua Kursun kylätalolla

5.7. kello 18 Kyläilta ja yhteislaulua Ahvenselässä

12.7. kello 18 Kyläilta ja yhteislaulua Naruskassa

16.–17.7. Karhurastit, kansalliset suunnistuskilpailut Sallan kirkonkylässä

19.7. kello 10–15 Sallapäivä

26.7. kello 18  Kyläilta ja yhteislaulua Kallungin Sarkapirtissä             

29.7. kello 18  Musiikkileirin päätöskonsertti museon ulkolavalla

SALO

Salon Iltatoreilla Salon torilla nähdään ja kuullaan huipputason ilmaiskonsertteja:

9.6. Vesterinen yhtyeineen, 16.6. Portion Boys, 23.6. Kasari 80´s Show, 30.6. Taikakuu, 7.7. Olli Halonen, 14.7. Eini, 21.7. Kirka Tribute, Muska Babitzin ja Kai Jämsä, 28.7. Movetron, 4.8. Granada, toritanssit ikivihreiden sävelten tahdissa, 11.8. Popeda ja 18.8. Hevisaurus.

SAVITAIPALE

16.7. Hakamäki Piknik on perinteinen koko perheen musiikkitapahtuma, joka järjestetään Hakamäen museoalueella.

SAVUKOSKI

27.6.–24.7. ti–la kello 10.30–18 Kotiseututalo Puistola sijaitsee Kemijokivarressa keskellä Savukosken kirkonkylää.

8.7. kello 19 harrastajateatteri Rösölänperän Ruppanat esittää tämän vuoden uutuusnäytelmän Haaveiden olohuone Korvatunturin koulun liikuntasalissa. korvatunturi.fi

9.7. kello 11 Savukoskipäivät järjestetään Kotiseututalo Puistolan pihapiirissä. korvatunturi.fi

6.8. kello 10 Korvatunturi Triathlon for Ladies on leikkimielinen eräseikkailu naisille Tulppion majojen lähimaastoissa. korvatunturi.fi

2.–3.9. SompioRock Hotelli Samperin Savotassa on tajunnan räjäyttävä rockfestivaali jossain hevon jeerassa. sompiorock.com

Samperin veturi ja veturitie Tulppiossa kutsuvat tutustumaan metsätyöhistoriaan.

korvatunturi.fi  

Sotahistoriakohteita Savukosken alueella on monta. Sieltä löydät mm. Salpalinjan pohjoisen päätepisteen, Saunakankaan varuskunta-alueen ja partisaaniuhrien muistomerkit. ita-lapinsotanahtavyydet.fi

SEINÄJOKI

30.6.–2.7. Provinssi

6.–10.7. Seinäjoen Tangomarkkinat

9.7.–20.8. Törnävän kesäteatteri esittää hulvatonta musiikkikomediaa Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille kauniilla Törnävän saarella.

14.–17.7. Vauhtiajot Race & Rock Festival

12.–13.8. Solar Sound Festival

SIIKAINEN

11.6. kello 10–15 Siikaisten Päivillä Siikaisten yhtenäiskoulun pihamaalla on perinteistä torimeininkiä, mutta joka vuosi tarjotaan myös uusia kokemuksia. Lapsille löytyy puuhaa eikä aikuisiakaan unohdeta. Tänä vuonna on esillä omavarainen ravintotuotanto, muun muassa pienoisnäytelmä Leivän tie ja jatkona leipämaistiaiset. Toripäivän päätteeksi on konsertti, jonka pääesiintyjänä siikaislaissyntyinen Jaana Lammi.

 12.8. kello 18.30 Vanhan 1800-luvulla käytetyn entisöidyn hääpuvun esittely  ja Kankaiden kuvioiden viestit -näytös Kotiseutumuseon pihamaalla, Kirkkotie 3.

SODANKYLÄ

15.–19.6. Sodankylän elokuvajuhlat palaavat kahden poikkeusvuoden jälkeen paikan päälle yöttömään yöhön.

SOINI

Soinin esteetön luontopolku (Multiantie 495) sopii kaikille. Esteetön reitti kulkee lankkupolkuna Ison Kaihijärven rantaan, jossa on maisemalaituri, laavu ja nuotiopaikka. Reitin lähtöpisteestä löytyy myös esteetön wc. Haastava esteetön reitti lähtee Kaihiharjun parkkipaikalta harjua myöten kohti Kaihiharjun nuotiopaikkaa. Reitin varrella on neljä taukopaikkaa, joilla voi vaikka istahtaa nauttimaan maisemista tai vaikka eväistä. Kaihiharjun nuotiopaikalla on toinen esteetön wc.

Kaihiharjun parkkipaikalta pääset myös tunnetulle Arpaisten reitille, viime vuonna valmistuneelle Hermanninlenkille (noin 7 kilometriä) tai mielenkiintoiselle lyhyemmälle Hermanninpolulle. Reittejä voi kulkea pyöräillen tai jalkaisin. 

SUOMUSSALMI

Raatteentie-oopperan maailman kantaesitys on pe 1.7. Suomussalmen kesäteatterilla Suomussalmen Soivan Metsän kupeessa Kaunisniemellä! Toinen näytös on la 2.7.

10.7. Suomussalmen kesäteatterin ensi-illassa on näytelmä Kunnon ihminen. Kesän viimeinen esitys on 7.8.

SYSMÄ

19.6. Pinxinmäen taidenäyttely on avoinna 6.8. saakka. pinxinmaki.fi

24.6. Juhannusristeily kello 12 keskustan satamasta

24.6. Juhannustanssit VPK:n lavalla, Koskueentie 18

8.–9.7. Sysmän 35. Kirjakyläpäivät

17.7. kello 19 Kuurina-teatteri esittää musiikkinäytelmän On kesäyö ensi-ilta Sysmän Teatteritalolla, Väihkyläntie 1. Esitykset jatkuvat heinäkuussa.

29.7. Uotinpäivien pääjuhla

30.7. Uotinpäivät-markkinat, Uotinpäivän mega-juhlat Sysmä Marinassa sekä Uotinpäiväbileet VPK:n lavalla

TAIVALKOSKI

17.–19.6. Taivalkoski Summer Games -festivaali on täynnä urheilua ja viihdettä. taivalkoski.fi

4.–10.7. Päätaloviikko taivalkoski.fi/paataloviikko

20.6.–14.8. Kallioniemi, Kalle Päätalon lapsuudenkoti taivalkoski.fi/kallioniemi

Päätalo-keskus, Kalle Päätalon näköistyöhuone ja näyttely ovat avoinna ympäri vuoden.

TAIVASSALO

Taivassalon museo (Hakkenpääntie 290) on avoinna 31.8. asti ti–su kello 12–16.

Kirjastossa (Ihattulantie 8) on kesäkuussa kunnan nuorisotoimen järjestämän nuorten valokuvauskurssin näyttely, heinäkuussa Lauri Ikosen ja Pentti Niemisen yhteisnäyttely sekä elokuussa Hanna ja Jari Laurikon yhteisnäyttely.

11.6. kello 9–15 Perinteiset Silakrysäys -saaristomarkkinat järjestetään Nuortenkodin ympäristössä. Teemana on ympäristöystävällisyys ja Itämeri.

Pihakirppis Kauppapaikka Katiskan pihalla (Kustavintie 19)  2.7., 9.7., 16.7., 23.7. ja 30.7. kello 10–16

7.8. kello 12–16 Kotiseutupäivät Taivassalon museolla

27.8. kello 19–22 Muinaistulet Helsinginrannassa 

 28.8. kello 12–16 Varsinais-Suomen museopäivä Taivassalon museolla

TEUVA

2.–29.7. Ars Nova Botnica -kuvataidenäyttely

31.7.–7.8. Teuvan Elolystit on teuvalainen kulttuuri- ja kesätapahtumaviikko. teuva.fi

23.7. Siirrettävien saunojen kokoontumisajot järjestetään Luonto-Parrassa.

Tämä ainutlaatuinen ja leppoisa tapahtuma houkuttelee väkeä eri puolilta Suomea. Saunoja kerääntyy paikalle jopa ulkomaita myöden. Kaikki saunat ovat yleisön käytössä, joten pyyhe ja uikkarit mukaan!  sauna-ajot.com

Pyöräilyn erikoismuseo Pyörätalli, Orrentie 2

Tove Jansson on maalannut Teuvan kirkon (Porvarintie 44) alttaritaulun. Hän maalasi alttaritaulun suoraan rakenteilla olevan kirkon seinään kesällä 1953 luonnosteltuaan ja valmisteltuaan työtä koko kevään ajan. Alttaritaulu Kymmenen neitsyttä on ainoa alttaritaulu, jonka Jansson urallaan maalasi. Kesällä alttaritaulua pääsee katsomaan arkipäivisin aamusta iltapäivään asti.

TORNIO

17.6 kello 16.30 Syöhään yhessä! -tapahtuma Apteekinpuistossa, Hallituskatu 13

 1.–2.7. Kalottijazz & Blues, Torikatu 4

1.–2.7. Peräpohjolan markkinat, Suensaarenkatu 4

28.8. asti Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely Väylän väki – Älvens folk

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum (Torikatu 4) esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Museo on avoinna ti–to kello 11–18 ja pe–su kello 11–15.

21.8. asti Tornionlaakson museon vaihtuva näyttely on Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus. Näyttelyssä nostetaan esiin esimerkiksi lapinlehmien evakuointi Ruotsiin Lapin sodan tieltä, mikä oli merkittävä pelastustoimi rodun säilymisen kannalta.

Pienimmät museokävijät saavat näyttelyssä silittää puista lapinlehmän vasikkaa ja leikkiä pikkulehmillä kesänavetassa.

TURKU

8.6.–3.8. Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston eli Seikkiksen (Kupittaankatu 2) kesäkausi on käynnissä! Siellä on taidepajoja, liikennekaupunkia, lasten kirpputoreja, grillipaikkaa ynnä muuta. turku.fi

30.6.–3.7. Keskiaikaiset markkinat

14.–17.7. Turun linnan turnajaiset on koko perheelle sopiva historiallisten taistelulajien sikermä upeissa puitteissa Turun Linnalla. tournament.fi

28.–30.7. DBTL-festareilla Tuomiokirkkotorilla on jälleen upea artistikattaus ja monipuolista ruokatarjontaa. dbtl.fi

12.–13.8. Knotfest on Slipknotin ja Nightwishin tähdittämä metallifestivaali. knotfestfinland.com

26.–28.8. Turun Tuomiopäivä on Suomen ensimmäinen CrossFit-kilpailu. turuntuomiopaiva.com

TUUSULA

28.8. asti Taiteilijaelämää Halosenniemessä -näyttelyssä (Halosenniementie 4–6), on esillä Pekka Halosen maalauksia pitkän uran varrelta ja esitellään 120 vuotta täyttävän talon alkuperäisesineistöä sekä kerrotaan elämästä taiteilijakodissa. halosenniemi.fi

11.9. asti Taiteilijakoti Erkkolan (Rantatie 25) kesänäyttely on Täällä jossain – Martta Wendelinin elämää ja taidetta sotien aikaan. erkkola.fi

17.–18.6. Rykmentinpuistorock rykmentinpuistorock.fi

18.–24.7. Tuusula-viikko eri puolilla Tuusulaa

24.–30.7. Meidän Festivaali tuo jälleen koko joukon aikamme kiinnostavinta taidetta ja uteliaimpia taiteen tekijöitä yleisön kosketusetäisyydelle. meidanfestivaali.fi

12.8. Tuusulan taiteiden yö laajenee koko Tuusulaan. tuusula.fi/taiteidenyo

19.–20.8. Krapin puutarhajuhlissa (Rantatie 2) on monenlaisia kulttuuri- ja ruokaelämyksiä sekä pihalla että Krapin Pajassa, Mankelissa ja Krapihovissa. Juhlaillat huipentuvat suosittujen artistien esityksiin. Mukana ovat mm. J. Karjalainen, Kaija Koo, Reino Nordin ja Erin. krapinpaja.fi

3.9. Kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Keski-Uudenmaan Pride järjestetään Jokelan Tiilitehtaalla, Nukarintie 3. Priden sanoma on, että jokainen saa olla ylpeästi oma itsensä. Tänä vuonna Keski-Uudenmaan Pridea vietetään Aleksis Kiven vuoden hengessä teemalla Minä elän! tuusula.fi

ULVILA

3.–7.8. Ulvilan Vanhan Musiikin Viikko järjestetään Ulvilan kirkossa, Saarentie 2. Viikolla järjestetään vanhan musiikin & barokkimusiikin kurssi sekä konsertteja keskiaikaisessa Pyhän Olavin kirkossa. ulvila.fi/vanhanmusiikinviikko

Leineperin ruukki, Pitkäjärventie 7, Ulvilassa on historiallinen rautaruukkimiljöö, jossa esitellään käsitöitä ja taidetta. Siellä on myös tapahtumia, lähiruokaa ja teatteria. leineperinteatteri.fi

VAASA

11.6. Kesän avajaiset: 

– Avoimet ovet Strömsön huvilalla, Strömsö-ohjelma 20 vuotta, Västervik 

– Summer Night Vaasa, Kasarmintori  

– Yhdessä vesille, Sisäsatama 

– Kalastuksen päivä, Sisäsatama 

17.–19.6. Viehekalastuksen SM-kisat 

8.–10.7. Wasa Football Cup  

12.–17.7. Vaasa Pride 

27.7.–4.8. Korsholman Musiikkijuhlat  

Kuntsin modernin taiteen museossa on 11.9. asti Markku Hakurin ja Jan Kenneth Weckmanin näyttely Taikavuori.

Pohjanmaan museossa, Museokatu 3, on Vallan ja varallisuuden symbolit -näyttely.

Vaasan taidehallissa, Senaatinkatu 1, on 14.8. asti Kukka-Maaria Rosenlundin näyttely Ruusuvesipuisto.

Tikanojan taidekodissa, Hovioikeudenpuistikko 4, on 14.8. asti Erika Adamssonin näyttely Nostalgia.

VALKEAKOSKI

Rapolanharjun yleisöopastus järjestetään joka sunnuntai 28.8. asti. Lähtö kello 15 Voipaalan taidekeskuksen päärakennuksen edestä, Sääksmäentie 772.

8.–9.6. Valkeakosken markkinat Valkeakosken torilla

11.6. Metsäkansan maalaismarkkinat (Ilolan maatilamatkailu, Vedentaantie 24)

11.6. Kirjazz, Kirjaslammen tanssilava

14.6.–14.8. Apian kesäteatterin Aira-musikaali

24.6. Juhannusaaton viettoa ja lasten kokko, Vedentaantie 24

10.7. Koskilaissunnuntai, Kauppilanmäen museoalue 

17.7. Käsityöläismarkkinat, Kauppilanmäen museoalue 

28.7.–1.8. Työväen musiikkitapahtuma, Tervasaaren paperitehtaan piha

6.–7.8. Soudun SM-kilpailut (isovene seniorit, pienvene juniorit), Lotilanjärvi

25.–27.8. Waltikan venetsialaiset, Hotelli Waltikka, Hakalantie 6

VANTAA

10.–11.6. Rock in the City -festivaaleilla Hiekkaharjun liikuntapuistossa nähdään mm. Accept (GER), Alice Cooper (USA), Bullet For My Valentine (UK), Uriah Heep (UK), Reckless Love, The 69 Eyes ja Lordi.

18.6. Rap City Vantaa 2022 Hiekkaharjun kentällä on Suomen ajankohtaisimpien rap-nimien yhteiskiertue.

21.–23.7. Tikkurila Festivaalissa Hiekkaharjun Urheilupuistossa, Urheilutie 15, esiintyy kotimaisen musiikin laaja kirjo Tehosekoittimesta Antti Tuiskun ja Anna Puun kautta Maustetytöt & Agents -kokoonpanoon.

6.7.–12.8. Kari Tapion elämästä kertova näytelmä Olen suomalainen Ravintola Backaksessa, Ylästöntie 28. Kari Tapion nimiroolissa nähdään Antti Paavilainen

11.9. asti la ja su kello 11–16 Koiramäen kartanolla -näyttely Håkansbölen kartanossa, Kartanontie 1. Näyttelyssä nykylapset pääsevät tutustumaan 1800-luvun maalaiselämään leikin kautta.

VESANTO

18.6. alkaen kello 14 Vuoden parraat pilleet – Vesannon uuden hirsikoulun avajaisissa on useita huippuesiintyjiä (Jukka Poika, Costee ym.), torimyyntiä, avoimet ovet koululla, kahvitarjoilua, katukeittiöitä ja pomppulinna.

10.7. kello 14 Sahansoiton SM-kisat Asin lavalla

21.–24.7. Legendaarinen MM-Reiska järjestetään jälleen! Palloa potkitaan reiskat tai ainot jalassa. Turnauksen paikkana on tietysti sydänmaa Vesanto Pohjois-Savossa.

7.8. Avoimet puutarhat -päivä

VIEREMÄ

24.6. kello 18–21 Vieremän juhannusraveissa on lupsakka ja nostalginen tunnelma. Ylä-Savon Hippoksen raviradalla on pitkät perinteet juhannusraveista jo 1970-luvun alkuvuosilta. Tänä vuonna erityisesti lapset ja nuoret on huomioitu ravien järjestelyissä. Heille on yllätysesiintyjä heti ravien alussa. Myös tanssimusiikki tekee paluun kahden vuoden tauon jälkeen!

VIITASAARI

15.–16.7. Perinteikkäissä TraktoriJatzeissa Suovanlahden Myllytuvan pihapiirissä on jälleen odotettavissa huippuesiintyjiä sekä juureva ja mutkaton tunnelma. traktorijatzit.fi

VIHTI

18.6. Lasten superlauantai on lasten oma kulttuuritapahtuma Vihdin kirkonkylällä.

15.–16.7. Hiidenkirnu Festival Nummelan harjumaisemissa järjestetään ensimmäistä kertaa. Esiintyjinä ovat muun muassa JVG, Sanni, Eppu Normaali ja Blind Channel.

5.–6.8. Leffafestarit Vihdin kirkonkylällä

20.8. Wuosisatamarkkinat ovat perinteiset markkinat Vihdin kirkonkylän idyllisellä kylänraitilla.

VIMPELI

9.–17.7. Pesisfestivaaleilla on huippupesiksen lisäksi monipuolisesti kansallislajiin ja muuhun urheiluun liittyvää oheisohjelmaa. Lapsia ja lapsenmielisiä viihdyttää 9.7. Hevisaurus. Reilun viikon mittaisen festivaalin ohjelmaan mahtuu myös näytelmiä, myyjäisiä, pelejä, tansseja ja jopa SM- ja MM-tason tapahtumia, kuten Porrasjuoksun SM-kisat ja Pallonheiton MM-kisat.

Suomen pesäpallomuseo on avoinna uudessa paikassaan Saarikentän vieressä touko-syyskuussa ma–su kello 9–21. Laajalla aukiololla halutaan taata, että jokainen kansallispelin ystävä pääsee tutustumaan lajin historiaan itselleen sopivana aikana – vaikkapa juuri ennen Saarikentällä käytävää Vimpelin Vedon Superpesis-ottelua. Halutessasi voit tilata seurueellesi opastetun museokierroksen.

Museossa järjestetään kesän aikana myös avoimien ovien tapahtumia, jolloin paikalla on tunnettuja persoonia lajin parista. Lisäksi luvassa on lajin pariin sijoittuvia muisteluiltoja Vimpelin Jäykäntuvalla 21.6. ja 12.7. Mukana on kuuluisa pesislegenda jakamassa omia muistojaan.

YLIVIESKA

10.6.–7.8. ti–pe kello 10–17 ja la–su kello 10–15 Helaalan Myllyn kesäkahvila, Kauppakatu 12.

29.6.–7.8. ke–pe kello 11–17 ja la–su kello 11–15 Kotiseutumuseo Puuhkala ja kesäkahvila Kerttu, Puuhkalantie 6

16.7. kello 14–15 Koko perheelle sopivassa Metsänpeitossa-konsertissa kerrotaan vanhoista suomalaisista luontokäsityksistä.

4.8. kello 12–18 Myllymarkkinat, Kauppakatu 12

YLÖJÄRVI

10.–12.6. Kamarimusiikkifestivaali KuruFest mm. Kurun ja Ylöjärven kirkoissa

31.7. Koko perheen maksuton Mökkirokki Räikänpuistossa

12.8. Kaupunkijazz kaupungintalon aukiolla

Eppu Normaalin yli 40-vuotiasta uraa kunnioittava, Kimmo Schroderuksen Alamökki-veistos sijaitsee keskellä kylää kaupungintalon aukiolla, Kuruntie 14. Alamökki-veistoksen viereisessä Räikänpuistossa voi viettää koko kesäpäivän uiden, kuntoillen, kahvitellen tai kepparirataa hyppien.

Seitsemisen kansallispuisto on ikisuosikki, ”etelän Lappi”. luontoon.fi/seitseminen

ÄHTÄRI

11.6.–13.8. Pirkanpohjan taidekeskuksessa on kesällä 2022 esillä taidekeskuksen perustajan, ähtäriläisen professori Eero Hiirosen taidenäyttely Eero Euroopassa. Näyttely valottaa eurooppalaisen modernismin vaikutusta Hiirosen taiteeseen sekä hänen laajaa näyttelyhistoriaansa Euroopassa. Esillä on myös teoksia hänen keräämästään eurooppalaisen taiteen kokoelmasta.

ÄÄNEKOSKI

15.6.–28.8. ke–su 11–17 (ei 24.–25.6.) Äänekosken taidemuseon kesänäyttelyssä on Jaana Bombin veistosnäyttely Maan kaiku.

16.7. Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE22 sumiainen.fi

Lue koko juttu Kuntalehdestä 6-7/2022, josta löydät myös muita juttuja kuntien nähtävyyksistä ja kesätapahtumista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Heinolan hienot tapahtumat puuttuivat kuntien tapahtumalistalta?

  2. Lapualla on myös heinäkuussa Lapuan Suomen sodan 1808-1809 näyttely Kosolan talossa.

    Lapuan päivänä 14.7 Lapualla on 1808 taistelunäytös ja Kuninkaallisen ruotsin armeijan sotilasleiri.

  3. No johan oli lista!!! Suomen tunnetuin kesätapahtuma Eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä puuttuu tyystin ja Kuopiossa ei tapahdu muka muuta kuin korttelimuseo. Miten tämä oikein on kasattu?

  4. Hei, lista on koostettu sen pohjalta, mitä kunnat ovat ilmoittaneet. Jokaiselta kunnalta pyydettiin tietoa kunnan tapahtumista. Vajaa sata kuntaa vastasi ja ilmoitti listalla olevat tapahtumat.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*