Lapset syövät kunnan kattamassa pöydässä yli 3 000 kertaa päiväkoti- ja koulutaipaleensa aikana. Kuva: Seppo Haavisto

Ruokakunta-hanke on kehittänyt seitsemän työkalua ja toimintamallia lasten ravitsemusterveyden edistämiseksi kunnissa. Niiden tarkoitus on helpottaa lasten ruokakasvatuksen suunnittelua, toteuttamista, kehittämistä, seurantaa ja arviointia. 

–Tarpeet ja ideat työkaluihin nousivat kunnista, yhteisistä moniammatillisista työpajoista, kertoo ravitsemusterapeutti, tutkija Kaisa Kähkönen Itä-Suomen yliopistosta. 

Hanke keskittyi ruokakasvatustyön vahvistamiseen erityisesti varhaiskasvatus- ja ruokapalveluissa. Uudet työkalut ja toimintamallit on tarkoitettu lasten ruokailun ja ruokakasvatuksen parissa toimiville ja niistä päättäville. 

–Kehittämistyöhön tarvitaan mukaan koko kunta, jotta saadaan aikaan vaikuttavuutta ja ruokakasvatus vahvistuu osana kunnan jatkuvaa toimintaa, Kähkönen sanoo. 

Kunnissa tehtävillä ruokavalinnoilla sekä ruokakasvatuksella on merkittävä vaikutus lasten ruokailutottumuksiin, sillä lapset syövät kunnan kattamassa pöydässä yli 3 000 kertaa päiväkoti- ja koulutaipaleensa aikana, tiedotteessa todetaan. 

Itä-Suomen yliopiston lisäksi Ruokakunta-hankkeeseen osallistui 13 kuntaa Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Päijät-Hämeestä sekä Suomen Sydänliitto, muotoilutoimisto Kirnu Kreativ ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*