Utajärvi tarjoaa lapsiperheille maksuttoman varhaiskasvatuksen. 90 000 euron panostus on sijoitus tulevaisuuteen. (Kuva: Pixabay)

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Utajärven kunta haluaa järjestää lapsiperheiden palvelut kunnassa sille mallille, että 50 minuutin päässä sijaitsevan Oulun valot eivät houkuttele muuttamaan. Viime elokuussa Utajärvi otti käyttöön maksuttoman varhaiskasvatuksen. Avaus oli rohkea, mutta jo samana syksynä lähikunnista Vaala ja Paltamo seurasivat perässä.

-Utajärvi on onnellisten ihmisten kunta. Maksuttoman varhaiskasvatuksen ja lapsiperhepaketin toimien avulla haluamme lisätä kunnan pitovoimaa, kunnanjohtaja Anne Sormunen kertoo.

Ja tulostakin on jo ensimmäisten kuukausien aikana syntynyt. 2700 asukkaan kunnassa maksuttomuus koskee kaikkea varhaiskasvatusta. Toiminnan piirissä on kaikkiaan 79 kokopäivälasta ja 16 osa-aikaista esikoululaista.

– Minun tiedossani on kolme sellaista perhettä, joilla osasyynä muuttoon oli maksuton varhaiskasvatus. Eli kyllä meillä on enemmän lapsia, kuin ihan tilastojen perusteella pitäisi olla. Toki meillä on muutenkin hyvin korkea osallistumisprosentti varhaiskasvatukseen kaikissa ikäryhmissä, varhaiskasvatuksen esimies Sanna Valkonen kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Kaikki esiopetus järjestetään koululla ja osa-aika eskarit ovat meillä aamulla ennen eskarin alkua, iltapäivällä eskarin jälkeen ja vuorohoitoryhmässä myös iltaisin ja viikonloppuisin, Valkonen jatkaa.

Panostus tulevaisuuteen

Maksutonta varhaiskasvatusta varten vuositasolla on budjetoitu 90 000 euroa. Rahat lapsiperheiden suuntaan tehtyyn kädenojennukseen kaivetaan elinvoimapalveluiden budjetista. Lopullinen lasku toimintamallille selviää aikaa myöden.

-Kuntaan muuttavista saamme valtionosuudet. Samoin meidän verokertymä kasvaa uusien kuntalaisten myötä, kunnanjohtaja Anne Sormunen muistuttaa.

Maksuton varhaiskasvatus ei ole ainoa täky Utajärven kunnan lapsiperhepaketissa.

-Jos perhe ei halua lastaan varhaiskasvatuksen piiriin, niin meillä on käytössä 300 euron korotettu kotihoidon tuen kuntalisä. Tarjoamme myös kolmasluokkaisille maksuttoman iltapäivähoidon. Ja ekaluokan aloittavilla lapsilla on mahdollisuus olla maksuttomassa varhaiskasvatuksessa siihen saakka, kunnes koulu alkaa, Sormunen kertoo.

Työtä riittää

Tosin paljon on tehtävää yhä edelleen.

-Nyt meidän haasteena on saada lisää vuokra-asuntoja ja erityisesti perheasuntoja. Meillä on myös vireillä suunnitelma, miten mahdollistamme lapsiperheille sen ensimmäisen unelmakodin rakentamisen. Alue on sitä varten katsottuna ja ajatuksena on saada rakentamiskustannuksia alas esimerkiksi ryhmärakentamisen kautta, kunnanjohtaja Anne Sormunen paljastaa.

Ja vaikka jokaisesta kuntaan muuttavasta uudesta asukkaasta keskimäärin valtionosuuksia kunnan tilille kilahtaa noin 4400 euroa, niin noita rahoja joudutaan myös käyttämään.

-Kunnassa on linjattu, että kuntastrategian mukaisesti kasvavaan varhaiskasvatuksen tarpeeseen vastataan kysynnän mukaisesti. Olemme juuri perustaneet uuden 8 paikkaisen ryhmiksen, joka avautui 3. helmikuuta. Tarpeeseen on vastattu hienosti ja näin tullaan toimimaan myös jatkossa, Sanna Valkonen kehaisee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*