Pelimuseossa pääsee paitsi katsomaan myös kokeilemaan eri aikakausien pelejä. (Kuva: Suomen pelimuseo)

Tampereen museokeskus Vapriikki on saanut jälleen tunnustusta kun siihen kuuluva Suomen pelimuseo  nimettiin vuoden pelikasvattajaksi Pelikasvattajien verkoston järjestämässä avoimessa yleisöäänestyksessä.

Suomen pelimuseo on Suomessa ensimmäinen peleille ja pelaamiselle omistettu museo. Se avattiin 2017 tammikuussa.

Aiemmin tänä syksynä Vapriikki kokonaisuutena valittiin vuosisadan museoksi.

Perustelujen mukaan museon näyttelyt avaavat koskettavalla tavalla pelaamista eri vuosikymmenillä, ja vaihtuvat pelinäyttelyt luovat erinomaisen pohjan pelikasvatukselle nyt ja tulevaisuudessa.

Suomen pelimuseota äänestäneiden perusteluissa pelimuseota kuvailtiin helposti lähestyttäväksi, hienoksi, toiminnalliseksi ja nostalgiseksi paikaksi, jossa voi oikeasti pelata eikä vain ihailla kuoria.

Vuoden pelikasvattajan tunnustus annetaan vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai toiminnalle, joka on edistänyt positiivista pelikulttuuria kuluneen vuoden aikana.

Monipuolinen tausta

Suomen pelimuseo esittelee suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja on kehittynyt. Digitaalisten pelien lisäksi museo esittelee myös lauta-­ ja roolipelejä.

Kävijät pääsevät kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museossa on pelihalli, jossa on kokeiltavana peliautomaatteja 1970­-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.

Suomen pelimuseo on Tampereen kaupungin, Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojekti.

Suomen pelimuseo järjesti vuoden 2015 aikana joukkorahoituskampanjan, jonka kautta kaikki halukkaat pääsivät tukemaan pelimuseon syntyä. Kampanjassa museota tuki yli 1100 mesenaattia ja rahaa saatiin kerättyä lähes 86 000 euroa.

Erilaisia museoita

Vapriikissa on pelimuseon lisäksi jääkiekkomuseo, mediamuseo Rupriikki, Pirkanmaan maakuntamuseo, postimuseo sekä luonnon tieteellinen museo.

Vapriikin sivuille pääsee tästä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä