Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksessa on tarjolla nykyistä enemmän aloituspaikkoja vuosina 2024 ja 2025. Kandidaattikoulutus kestää 2,5 vuotta. Kuva: Pixabay

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt seitsemälle yliopistolle yhteensä uutta 360 aloituspaikkaa varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen.

–Suunta on tietysti oikea, mutta se on pisara meressä verrattuna siihen vajeeseen, joka tällä hetkellä vallitsee, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliiton Hyvinvointi ja sivistys -yksiköstä.

Yksinomaan Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa tarvitsevat vuoteen 2030 mennessä 6 000 uutta varhaiskasvatuksen opettajaa. korkeakoulutettua. Lahtisen mukaan vajetta esiintyy myös muualla maassa, mutta tilanne ei ole suhteessa yhtä hankala kuin Helsingissä.

Eduskunta edellyttää, että vuoden 2023 talousarvioesitykseen sisältyvät varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen uudet aloituspaikat osoitetaan sinne, missä varhaiskasvatuksen opettajista on suurin puute.

MainosNäin ollen kaksi kolmasosaa uusista aloituspaikoista sijoittuu Helsingin yliopistoon. Loput 120 jakautuvat tasan Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen sekä Åbo Akademin kesken siten, että jokainen yliopisto saa 20 uutta aloituspaikkaa.

–Ensisijaisia hakijoita alalle on vähän. Olen huolissani siitä, että onko heitä ensi vuonna edes niin paljon kuin aloituspaikkoja. Kun aloituspaikkoja lisätään, pitäisi huolehtia myös siitä, että ala on niin houkutteleva, että nuoret edelleen hakeutuvat sinne.

Esimerkiksi Helsingin yliopistossa oli viime vuonna 140 aloituspaikkaa varhaiskasvatuksen opettajille. Noin 600 hakemuksesta alle 190 oli ensisijaisia. Ensi vuonna aloituspaikkoja on 360. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin ensisijaisten hakijoiden määrä vuonna 2022.

Ministeriön myöntämä 6,3 miljoonan euron lisämääräraha on tarkoitettu monimuotoisen ja pääosin työn ohessa suoritettavan varhaiskasvatuksen kandidaattikoulutuksen toteuttamiseen. Koulutukset alkavat syksyllä 2024 ja 2025 ja kestävät 2,5 vuotta.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*