Kuva: Sonja Eloranta
Koulutuksen arviointikeskus alkaa seurata maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua. Seurannassa selvitetään, lisääkö kokeilu osallistumista, mikä on sen keskeinen tavoite.

Koulutuksen arviointikeskus Karvi aloittaa viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun arvioinnin saman tien. Siinä selvitetään muun muassa sitä, lisääkö kokeilu varhaiskasvatukseen osallistumista. Kokeilu alkaa syyskuun alussa.

Euroopan unionin tavoitteena on, että EU-maissa 94 prosenttia yli nelivuotiaista lapsista osallistuisi varhaiskasvatukseen. Suomessa oppivelvollisuutta edeltävä esiopetus muuttui velvoittavaksi vuonna 2015, ja lähes koko ikäluokka osallistuu esiopetukseen. Kuitenkin 4–6-vuotiaiden ikäluokasta varhaiskasvatukseen osallistuu 84 prosenttia, mikä siis ei yllä EU:n tavoitteeseen.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun osallistuu ensimmäisessä vaiheessa 19 kuntaa, joissa on yhteensä 12 400 viisivuotiasta lasta. Tämä on viidennes koko 2013 syntyneiden ikäluokasta. Viisivuotiaille tarjotaan kokeilussa 20 maksutonta viikkotuntia varhaiskasvatusta.

– Laadukkaan varhaiskasvatuksen vaikutukset lapsen oppimiselle ja kasvulle sekä varhaiskasvatuksen laajemmat vaikutukset yhteiskunnalle tunnistetaan tutkimuksissa jo melko hyvin. Varhaiskasvatuspalveluista on kuitenkin hyötyä vain lapsille, jotka niihin osallistuvat. Varhaiskasvatuksella on osoitettu olevan positiivisia lyhyen ja pitkän aikavälin hyötyjä, arviointineuvos Laura Repo toteaa.

Tietoa osallistumisesta ja sisällöstä

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toteuttamalla arvioinnilla tuotetaan tietoa siitä, lisääkö kokeilu viisivuotiaiden ja heidän sisarustensa osallistumista varhaiskasvatukseen. Arvioinnissa tarkastellaan myös sitä, miten maksuttoman varhaiskasvatuksen pedagogiset tavoitteet toteutuvat. Lisäksi arvioinnilla selvitetään, miten viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus on järjestetty ja miten kunnat organisoivat kokeilun kustannukset kokeilun aikana ja sen jälkeen.

Arvioinnin tarkoituksena on tuottaa tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi. Lisäksi tietoa tuotetaan maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämisestä paikallisen kehittämistyön tueksi. Ensimmäiset tulokset julkaistaan keväällä 2019.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa ovat mukana Harjavalta, Forssa, Miehikkälä ja Vironlahti yhdessä, Turku, Somero, Leppävirta, Mäntyharju, Helsinki, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Liperi, Sonkajärvi, Kitee, Kirkkonummi ja Taivassalo.

Varhaiskasvatuksesta ja kokeilusta Kuntalehdessä aiemmin täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä