Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vaatii lausunnossaan, että yhdenvertaisuustyön pitää näkyä joka tapauksessa varhaiskasvatuksen arjessa.

Se on hyvä asia, että hallitus vähentää paperitöitä varhaiskasvatuksessa karsimalla pakollisten suunnitelmien määrää.

Muun muassa edellä mainitulla tavalla on arvioitu oikeusministeriössä valmisteltua hallituksen esitystä, joka koskee yhdenvertaisuuden edistämistä päiväkodeissa.

Hallituksen esittämät muutokset yhdenvertaisuuslakiin ovat nyt lausuntokierroksella.

– Muutoksen myötä yhdenvertaisuuslaki ei enää velvoittaisi varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja palveluntuottajia laatimaan toimipaikkakohtaisia varhaiskasvatuksen toiminnallisia yhdenvertaisuussuunnitelmia, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT huomauttaa lakimuutosehdotusta koskevassa lausunnossaan.

KT pitää muutosta kannatettavana.

– KT katsoo, että yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite varhaiskasvatuksessa toteutuu jo ilman erillistä velvoitetta laatia toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia.

Hallitus kuunteli kuntia

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan Kuntaliitto on tehnyt aloitteen varhaiskasvatuksen toimipistetasoisen suunnitelmavelvoitteen kumoamisesta.

Kuntaliitto onkin kiittänyt hallitusta sen kiinnostuksesta norminpurkutalkoisiin.

– Maan hallitus kuuli kaupunkeja ja kuntia ja lupasi, että vuonna 2023 alkaneella hallituskaudella kevennetään toimintaa jäykistäviä normeja. Se merkitsee jokaiselle Suomen kaupungille ja kunnalle lisää joustoa toteuttaa asioita paikallisesti parhaalla mahdollisella tavalla, Kuntaliitto on tiedottanut.

Kuntaliitto on ehdottanut lukuisia norminkevennyksiä kunnan eri toimialoilta.

Liiton esittämiä norminkevennyksiä koonneessa julkaisussa nostettiin esiin, miten päiväkotikohtaiset yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintavelvoitteet tulivat voimaan viime vuoden kesäkuussa.

– Varhaiskasvatuksen osalta päiväkotien yksikkökohtaisten suunnitelmien laadintavelvoitteesta tulisi luopua, Kuntaliiton julkaisussa kerrotaan.

Ja nyt hallitus toteuttaa liiton toivetta.

Hallituksen esityksellä myös vastustajia

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan lausuntokierroksella olevat ehdotukset yhdenvertaisuuslakiin ovat enemmän askel huonompaan suuntaan kuin mitään muuta.

– Tämä veisi suunnittelun pois yksiköistä ja niiden henkilökunnan arjesta. Tämän ELY-keskus katsoo heikentävän henkilökunnan osaamista yhdenvertaisuusasioissa, vähentävän omiin asenteisiin liittyvää tarkastelua ja sekä poistavan mahdollisuuden osallistaa lapsia ja perheitä yksikön toimenpiteiden suunnitteluun.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tavoin oman lausunnon on antanut Lastensuojelun keskusliitto, joka pitää hallituksen esitystä käsittämättömänä.

Liiton mukaan toiminnallisesta yhdenvertaisuussuunnittelusta luopuminen tulee heikentämään edellytyksiä turvata jokaiselle lapselle turvallinen, syrjimätön kasvuympäristö.

– Esityksestä ei edes välttämättä aiheudu säästöjä, Lastensuojelun keskusliitto arvioi.

Norminpurun hengessä

Myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL suhtautuu kriittisesti yhdenvertaisuuslakiin esitettyihin muutoksiin.

– Hallituksen esityksessä todetaan, ettei ole olemassa tarkkoja tietoja siitä, kuinka laajalti kunnissa on laadittu varhaiskasvatuksen toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia.

– Mikäli niitä on laadittu, niin niitä ei ole helposti löydettävissä. Ehdotamme, että jatkossa suositeltaisiin laadittavien asiakirjojen olevan julkisia ja löydettävissä helposti esimerkiksi kuntien ja varhaiskasvatuksen toimipaikkojen nettisivuilta. Tämä mahdollistaisi sen, että varhaiskasvatuspalveluita käyttävät perheet saisivat tietää, millaisin toimin päiväkodeissa edistetään ja toteutetaan yhdenvertaisuutta, MLL ehdottaa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira puolestaan arvioi lausunnossaan, että yhdenvertaisuustyön pitää jatkossakin näkyä varhaiskasvatuksen arjessa.

– Vaikka norminpurun hengessä erilaisten dokumenttien laatimisesta luovutaan, Valvira lisää.

– Tässä erityisen tärkeää on henkilökunnan koulutuksen ja asiaan liittyvän viestinnän lisääminen.

Vielä on aikaa lausua

Hallituksen esitys yhdenvertaisuuslakiin ei vaikuta tasa-arvolain mukaiseen velvoitteeseen.

Nyt laadittu esitys on tarkoitus käsitellä valtion vuoden 2025 talousarvioesityksen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi vuoden alussa.

Esitys perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman kirjaukseen.

Esitysehdotuksesta voi jättää lausunnon lausuntopalvelussa 6.8. asti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*