Kuva: Ville Miettinen
Kaupunkilaiset ja turistit saavat jatkossakin vaeltaa Suomenlinnan valleilla ilmaiseksi.

Maailmanperintökohde Suomenlinnaan ei tule pääsymaksua. Pääsymaksua selvittänyt Suomenlinnan hoitokunta päätti asiantuntijalausuntojen jälkeen luopua asian jatkoselvityksestä.

Pääsyynä ratkaisuun on hoitokunnan mukaan se, että Suomenlinna on yksi Helsingin kaupunginosista eikä vain kävijäkohde.

”Sen lisäksi, että Suomenlinnassa käy paljon matkailijoita, siellä myös asutaan, työskennellään ja vieraillaan monista eri syistä. Suomenlinna on ainutlaatuinen juuri siksi, että siellä kohtaavat historia ja elävä nykypäivä”, hoitokunta tiedottaa.

Yksi kolmesta lausunnon antaneesta asiantuntijasta on Aalto-yliopiston ympäristöpsykologi Marketta Kyttä.

– Suomenlinnan pääsymaksu voisi merkitä askelta sitä kohti, että Helsingissäkin syntyy erillissaarekkeita, kaupunginosia, joihin pääsy ei ole vapaata, mikä sopii huonosti yhteen Suomessa tärkeän jokamiehen oikeuden kanssa, Kyttä arvioi lausunnossaan.

Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula sanoo, että Suomenlinna kuuluu kaikille.

– Tähtäämme siihen, että Suomenlinna on miellyttävä paikka asua, hyvä paikka tehdä töitä ja kiinnostava paikka vierailla. Asiantuntijoiden mielestä pääsymaksulla olisi negatiivisia vaikutuksia tuohon päämäärään. Olisi hyvin poikkeuksellista kerätä pääsymaksua yhdestä kaupunginosasta. Tätä voisi verrata siihen, että Lauttasaareen menevät joutuisivat maksamaan pääsymaksun, Takkula viittaa toiseen helsinkiläiseen kaupunginosaan.

Suomenlinna on jo nyt taloudellisesti kannattava kohde. Suomenlinnan-kävijät jättävät Helsinkiin yli seitsemän euroa jokaista Suomenlinnan ylläpitoon ja esittelyyn käytettyä veroeuroa kohti.

– Suomenlinnassa käy vuosittain noin miljoona kävijää, jotka jättävät Helsinkiin vähintään 40 miljoonaa euroa vuodessa eli Suomenlinna tuo jo merkittävän rahapotin alueelle. Positiivista rahavirtaa ei kannata sotkea ilman hyviä perusteluja, Takkla sanoo.

Suomenlinnan hoitokunnan budjetista keskimäärin reilu puolet tulee vuokratuloista asukkailta, yrittäjiltä sekä kokous- ja juhlatilojen vuokralaisilta ja vajaa puolet valtion budjetista.

Pääsymaksuasiaa on selvitetty niin sidosryhmiltä kuin asiantuntijoilta. Haaga-Helialta vuonna 2016 tilattu laaja selvitys kartoitti sidosryhmien näkemyksiä asiasta.

Päätöksen lopettaa pääsymaksuasian selvitykset teki 12.6.2018 hoitokunnan työtä ohjaava johtokunta, johon kuuluu neljän ministeriön, Helsingin kaupungin, Museoviraston, Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin seurakuntayhtymän, Suomenlinnan asukkaiden sekä hoitokunnan edustajat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä