Järvimaisema Kolilta Pielisen suuntaan
Kuva: Ville Miettinen

Kaikki Suomen kolme ehdokasta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 etenivät jatkoon ensimmäisestä karsinnasta.

Oulu, Tampere ja Savonlinna jatkavat siis kaikki kisassa, vaikka alun perin yhden niistä piti pudota tässä vaiheessa kilpailua ja kahden edetä ratkaisevaan toiseen vaiheeseen.

Päätöksen taustalla on ensimmäisen karsintavaiheen ratkaisuhetkillä maailmalla levinnyt koronapandemia ja sen vaikutukset kilpailijoihin, kertoi raadin johtaja Jiri Suchanek tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kilpailijat olivat esitelleet hakemuksensa raadille tiistaina, ja keskiviikkona oli määrä kuulla, ketkä kaksi kolmesta etenevät jatkoon. Nyt siis kaikki kolme jatkavat.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupungit voivat täydentää hakemuksiaan ennen toista ja ratkaisevaa arviointitilaisuutta keväällä 2021.

Vuonna 2026 kulttuuripääkaupunkeja on kaksi, toinen Suomesta ja toinen Slovakiasta.

Kaikki Suomen ehdokkaat ovat saaneet hankkeeseen tukea ympäröiviltä kunnilta ja alueilta.

Oulun teemana hankkeessa on kulttuuri-ilmastonmuutos. Hankkeeseen on sitoutunut Oulun lisäksi 32 yhteisen pohjoisen Suomen kuntaa ja kaupunkia.

Tampereen ja Pirkanmaan hankkeessa pääteema on yhdenvertaisuus ja tavoitteena nousu tasa-arvon kansainväliseksi tiennäyttäjäksi ja yhdenvertaisuuden edistäjäksi sen kaikissa muodoissa. Mukana on 20 kuntaa, Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Savonlinnan hankkeessa puolestaan ovat mukana myös Joensuun, Kuopion, Lappeenrannan ja Mikkelin kaupungit sekä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot. Saimaa-ilmiö2026-nimellä kulkevassa hankkeessa tarkoituksena on osoittaa, että Järvi-Suomesta löytyy edelleen omaleimaista kulttuuriperintöä ja mielenkiintoisia uusia ilmiöitä.

Edellinen suomalainen Euroopan kulttuuripääkaupunki oli Turku vuonna 2011.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*