Ammatillisen koulutuksen ongelmista on väännetty kättä julkisuudessa, mutta itse opiskelijat ovat nykymalliin tyytyväisiä. Peräti 85 prosenttia ammatillisen koulutuksen opiskelijakyselyyn vastanneista opintojensa päättövaiheessa oli joko erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä koulutukseensa. Tyytymättömiä koulutukseensa heinäkuun ja joulukuun 2018 välillä kerätyn palautteen mukaan oli neljä prosenttia opintojensa päättövaiheen opiskelijoista.

Kaikkein tyytyväisimpiä ammatillisen koulutuksen tasoon olivat vieraskieliset tutkinnon suorittajat. Heidän antamansa arvosana opiskelusta oli keskiarvoltaan 4,5, kun keskiarvo kaikkien opiskelijoiden palautteen perusteella oli 4,3.

-Opiskelijapalautteen tulokset osoittavat, että ammatillisen koulutuksen uudistus etenee opiskelijan näkökulmasta oikeaan suuntaan. Opiskelija ja hänen osaamisensa kehittyminen on tärkeintä. Palautteen kerääminen on todella merkittävää ja tulokset auttavat meitä kehittämään yhdessä edelleen, sanoo johtaja Anni Miettunen Opetushallituksesta.

Ammatillinen koulutus uudistui vuoden 2018 alussa, joten kyselyyn vastanneet opiskelijat ovat suorittaneet suuren osan opinnoistaan ennen uudistusta. Tänä päivänä ammatillinen koulutus sisältää aiempaa enemmän työelämässä tapahtuvaa oppimista ja joustavia yksilöllisiä opintopolkuja.

-Ei erot niin suuria ole uusien ja vanhojen toimintojen välillä ammatillisessa koulutuksessa, etteikö tuloksia voisi verrata. Ei siellä ole yön ja päivän eroa, vakuuttaa johtaja Anni Miettunen.

Kehitystyö jatkuu

Tyytyväinen saatuihin tuloksiin on myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

-Opiskelijapalautteiden tulokset ovat rohkaisevia ja osoittavat, että monia ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita on jo saavutettu, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Kehitystyötä on kuitenkin tehtävänä. Kyselyyn vastanneet toivoivat riittävästi lähiopetusta ja ohjausta sekä tukea, niin oppilaitoksessa kuin työelämässä oppimisessa.

-Tämä on tärkeä viesti, joka otetaan ministeriössä vakavasti. Meidän on huolehdittava aiempaa paremmin siitä, että jokainen opiskelija pääsee vaikuttamaan omiin opintoihinsa ja saa tarvitsemansa opetuksen, ohjauksen ja tuen. Etenkään peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen siirtyneille nuorille ei pidä tarjota koulutusta, jossa opetusta on vain joinakin päivinä viikossa. Se ei ole reformin mukaista, opetusministeri arvioi.

Opiskelijapalautetta voi tarkastella tilastopalvelu Vipusessa. Ensimmäinen julkaistava tilastointijakso on 1.7.–31.12.2018, jossa aloituskyselyyn vastaajia oli 43 172 ja päättökyselyyn 10 309.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä