Ei-aktiivisia kuntalaisia halutaan liikkeelle nauttimaan kulttuuririennoista. (Kuva: Iida Kauppinen)

Kulttuuria on tarjolla joka lähtöön, mutta valitettavan usein laajasta kulttuuritarjonnasta nauttivat yhdet ja samat suurkuluttajat. Nyt tilanteeseen haetaan muutosta ja opetus- ja kulttuuriministeriö tukee 750 000 eurolla kokeilu- ja kehittämishankkeita, joilla vahvistetaan ihmisten osallisuutta ja osallistumista kulttuuriin.

Avustusta myönnettiin kahdeksalle hankkeelle, joista suurimmat potit saivat Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry (215 000), Tampereen kaupunki (145 000) ja Ylivieskan seutukuntayhdistys (120 000). Viisi muuta hankkeiden toteuttajaa ovat Esitystaiteen keskus, Humanistinen Ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun ja Imatran kaupunkien kanssa, Open Knowledge ry, Teatteri Rollo ja Varkauden kaupunki. Avustetuissa hankkeissa kohderyhmänä ovat sellaiset väestöryhmät, joiden osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin on eri syistä vähäistä.

Kulttuuristartista potkua

Ylivieskan alueella käynnistetään Kulttuuristartti-hanke, joka keskittyy Ylivieskan lisäksi myös Kärsämäen kuntaa. Toki säteilyvaikutuksia tulee ympäri seutukuntaa.

-Testiryhmissä kerätään tietoa siitä, kuinka saamme ei-osallistujat aktivoitumaan mukaan toimintaan. Tulemme järjestämään kulttuurityöpajoja esimerkiksi senioripalveluiden kanssa yhteistyössä. Menemme heidän luokseen, jotka eivät itse pääse muuten osallistumaan kulttuuritapahtumiin, kertoo hanketta valmistellut Merja Haukipuro.

Tuoreen rahoituspäätöksen myötä toimintaa pistetään jalalle pikavauhtia. Tavoitteena on, että Kulttuuristartti pyörii jokilaaksoissa täyttä vauhtia jo ensi vuonna.

-Meidän toiminta koostuu luovista kulttuurikokeiluista. Erilaisten testiryhmien kautta kerätty tieto jaetaan sitten eteenpäin alueen kulttuuritoimijoille, jolloin hankkeesta on hyötyä koko alueelle, Haukipuro lupaa.

 

Kulttuurin kokeilu- ja kehittämishankkeet OPM:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*