Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja tutkimusprofessori Pasi Moisio luovuttivat tutkimuksen osallistavan sosiaaliturvan malleista oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille. (Kuva. Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia)

Onko osallistumistulo se viisasten kivi, jolla tulevaisuudessa murretaan jää suomalaista yhteiskuntaa jähmettävän pitkäaikaistyöttömyyden ympäriltä? Helsingin yliopiston tutkimusryhmä selvitti hallituksen toimeksiannosta osallistavan työttömyysturvan malleja ja ykköseksi malleista nousi osallistumistulo.

Kuntien vinkkelistä katsottuna kaikki keinot, joilla pitkäaikaistyöttömyyttä pystytään taittamaan ovat tervetulleita. Viime vuonna kuntien maksuosuus työmarkkinatuesta nousi yli 1000 päivää työttömänä olleiden osalta jo 212 miljoonaa euroon.

Osallistumistulo korvaisi toteutuessaan kuntouttavan työtoiminnan ja antaisi toiminnan piirissä olevalle henkilölle mahdollisuuden määrätyissä rajoissa valita oma tapansa osallistua toimintaan. Kyseessä olisi uusi aikuissosiaalityön muoto.

-Osallistumistulo olisi uusi tulonsiirto ja palvelu pitkään työvoimatukea saaneille. Siinä otetaan asiakas mukaan Hollannin malliin mukaan. Työmarkkinatuki muutetaan pitkään työttömänä olleilla osallistumistueksi. Ideana on suunnitella tulevaisuutta yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa, esitteli mallia tutkimusprofessori Pasi Moisio.

Kuin syöpä

Perinteiset työllistämispolitiikan aktivoimiskeinot eivät ole pitkäaikaistyöttömyyteen purreet toivotusti. Työ pitää ihmisen mukana yhteiskunnassa ja estää tehokkaasti syrjäytymistä. Kun työtä ei ole ja tilanne pitkittyy, niin ongelmat kasautuvat.

-Työmarkkinat ovat pettäneet lupauksensa integroida kaikki ihmiset yhteiskuntaan. Jos olisin lääkäri, niin voisin luonnehtia pitkäaikaistyöttömyyttä syöväksi. Meidän aktivointiaste pitkään työttömänä olleiden kohdalla on todella alhainen. Reitti pitkäaikaistyöttömyyteen kulkee monien pettymysten kautta, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo arvioi raportin esittelytilaisuudessa.

Tutkimusryhmän raportin vastaanottanut työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ei suoralta kädeltä luvannut osallistumistuen toteuttamista. Pitkäaikaistyöttömyys problematiikka oli ministerillä hyvin tiedossa.

-Pitkäaikaistyöttömyys ei ole pelkästään työttömyyttä, vaan se on moniongelmainen asia. Kun muutoksia tehdään, niin palautetta tulee. Tämä on tosi herkkä asia. Jotain tälle asialle kuitenkin on tehtävä. Tämäkin asia on esillä hallituksen kevään puoliväliriihessä, lupasi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström.

Raportti valtioneuvoston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*