Oulaisten kaupunki on oikeutettu saamaan korvauksen turhaan maksamistaan eläkemenoperusteisista maksuista. Kaupunki oli vuosikausien ajan maksanut Kevalle yli 100 000 euroa vuodessa maksuja, jotka olisivat kuuluneet paikallisen koulutuskuntayhtymän maksettavaksi.

Korkein hallinto-oikeus päätti asiasta äänin 4-1. Aiemmin asiaa käsitellyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli hylännyt kaupungin vaatimuksen asian oikaisemista.

Vanhoja eläkkeitä

Oulaisten kaupunki toimi vuosituhannen alkupuolelle saakka ammatillisten oppilaitosten ylläpitäjänä. Kyseiset oppilaitokset olivat lopulta sopimusjärjestelyjen myötä päätyneet lopulta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymälle.

-Tässä on kyse ammatillisten oppilaitosten opettajien eläkkeistä. Tämä tilanne selvisi meille vasta siinä vaiheessa, kun rupesimme saamaan Kevalta nimilistat niistä henkilöistä, joiden eläkkeitä kaupunki maksaa. Aiemminhan ilmoitettiin vain prosenttiluku, joka piti varautua maksamaan, eikä meillä ollut tarkkaa tietoa henkilöistä, Oulaisten kaupunginkamreeri Hannu Kaartinen kertoo.

Omistajanvaihdoksista huolimatta laskuja oppilaitosten palveluksessa kertyneistä eläkkeistä lähettiin yhä Oulaisten kaupungille. Ja lähetetään yhä edelleen, sillä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä (JEDU) ei ole suostunut laskuja ottamaan kontolleen.

Huomioitu valtionavuissa

Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreessa päätöksessä katsotaan, että Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä on saanut perusteetonta etua, kun sen ei ollut tarvinnut maksaa maksuja, vaikka se oli saanut niitä varten valtiolta laskennallisen lakisääteisen rahoituksen. Samalla kannalla on myös asiasta lausunnon antanut Keva.

Täysin Oulainen ei saanut vaatimuksiaan läpi, sillä KHO katsoi kaupungin heränneen liian myöhään perimään osaa maksamistaan laskuista. Ylimääräisten maksujen suuruus on tänä vuonna ollut noin 120 000 euroa. Vanhentumiset huomioon ottaen Oulaisten kaupungin maksamisen ylimääräisten eläkemenoperustein maksujen kokonaissumma on noin miljoona euroa.

 

KHO ratkaisu asiassa

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*