Oulussa törmäävät luontoarvot ja kaupungin vedenoton turvaaminen. Tiukan äänestyksen jälkeen kaupunki päätti rakentaa vedenottojärjestelmän, jolla saadaan pohjavettä kiistellyltä Viinivaaran alueelta. Hanketta on vastustettu ympäristösyistä. Oulun valtuustossa päätös syntyi äänin 34–33.

Vaasan hallinto-oikeus on jo kertaalleen hylännyt Oulun hankkeen ottaa vettä Viinivaarasta. Uusi suunnitelma on kuitenkin selvästi pienempi. Otettavan veden määrä on suunnitelmissa pudonnut 32 500 kuutiometristä 11 000:een.

Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki katsoo, että hanke on muuttunut nyt niin oleellisesti, että se menee läpi lupa- ja valitusprosessissa.

Hän arvelee, että valmistelut, lupakäsittelyt, valitusprosessit ja rakentaminen kestävät niin, että veden ottaminen alkaisi 7–8 vuoden kuluttua. Lupavaiheet vievät arviolta ainakin kolme vuotta.

Oulun Vesi on valmistellut veden ottamista Viinivaarasta jo perusteellisesti, ja laitos katsoo, että suunnittelu- ja lupavalmistelut voidaan aloittaa nopeasti, kun aiempia selvityksiä voidaan käyttää hyväksi.

Hävinneet katsoivat, että Viinivaaran hanke rikkoo pahasti luontoarvoja ja uhkaa natura-aluetta.

Myös hankkeen puolustajat myöntävät, että vedenotolla on ympäristövaikutuksia. Kysymys on heidän mukaansa luontoarvojen veden tarpeen tasapainottamisesta.

Lähdemäki pitää Viinivaaraa hyvää vaihtoehtona.

Se on hänen mukaansa jalostunut erilaisista vaihtoehdoista, ja sitä puoltavat veden laatu ja saatavuus.

Valtuuston äänestyksessä niukasti hävinnyt ehdotus lähti hajautetusta mallista.

Pääosa Oulun käyttövedestä otetaan Oulujiesta. Kaupungin on joka tapauksessa kehitettävä vedenottoaan. Sillä ei ole riittäviä varajärjestelmiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*