Oulun yliopistollisen sairaalan ympäristö muokkautuu uuteen uskoon tulevaisuudessa. (Havainnekuva: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri)

Oulun yliopistollisen sairaalan päivittäminen myös tilojen puolesta tulevaisuutta varten käynnistyy lasten ja naisten sairaalan rakentamisella. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto hyväksyi 75,2 miljoonan euron hankkeen urakan maanantain kokouksessaan. Rakentaminen sairaala-alueella ei tähän lopu, vaan paperille on piirrelty luku 500 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä.

 Pitkään suunniteltu lasten ja naisten sairaala-hanke käynnistyy rakennustöiden osalta lähiviikkoina. Harppaus nykyisistä 1960-70-luvulla rakennetuista tiloista on uuteen valtava.

-Saamme yhdisteltyä pirstaleisia ja pieniä toimintoja suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Toimintamme tehokkuus ja työn tuottavuus kasvavat merkittävästi. Samoin uusien tilojen energiatehokkuus on aivan toista luokkaa, kuin nykyisten tilojemme, hallintoylilääkäri Juha Korpelainen kertoo.

Uutta tilaa tulee noin 25800 neliömetriä viiteen eri kerrokseen. Työn tuottavuuden arvioidaan uusissa tiloissa parantuvan 10-15 prosenttia vuoden 2012 tilanteeseen verrattuna. Uusi lasten ja naisten sairaala otetaan käyttöön vuonna 2020, jolloin sote-palvelut ovat valtion ja uusien maakuntien vastuulla.

-Oli toiminnan maksaja kuka tahansa, niin hoidon laadusta pidämme tiukasti kiinni. Toiminnan kannalta meidän primäärialue on Pohjois-Pohjanmaa, mutta jo nyt Oulussa hoidetaan esimerkiksi koko Pohjois-Suomen pienimmät keskoset. Uusi sairaala ei muuta hoitoketjuja, vaan yhä edelleen pohjoisen lapsia hoidetaan Helsingissäkin, Korpelainen toteaa.

Uuden alku

Nostokurjet tulevat olemaan tuttu näky lähivuosina Oulun yliopistollisen sairaalan alueella. Lasten ja naisten sairaalan rinnalla rakentuu ydinsairaala, jonka rakentamisesta on tarkoitus päättää tämän vuoden aikana. Nämä kaksi osaa ovat ensimmäiset noin 500 miljoonan Tulevaisuuden sairaala 2030 -ohjelman hankkeista.

-Tämä on uuden alku. Osa sairaalakokonaisuudesta on jo elinkaarensa päässä ja uudet tilat ovat tarpeen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kalajokinen puheenjohtaja Esko Valikainen kertoo.

Sairaanhoitopiirin päättäjät saivat etenkin Kalajokilaakson alueella viime vuonna lunta tupaan ja jäitä porstupaan, kun Ylivieskassa toiminut Visalan psykiatrinen sairaala lopetettiin. Sairaalan lopetuspäätöksen taustalla oli krooniseksi yltynyt pula psykiatreista.

Visalan kohtalosta sydämistyneet kansalaiset ovat epäilleet, että mittavat sairaalainvestoinnit ovat lopun alkua alueelliselle sairaalaverkostolle.

-Lähtökohtana on se, että Raahen ja Oulaskankaan sairaalat (Oulainen) palvelevat oman alueensa väestöä jatkossakin. Samoin sote-uudistuksen tuomat sote-keskukset palvelevat ihmisiä heidän kotiseuduillaan. Kaikkea ei Ouluun olla keskittämässä. Ei se ole oululaistenkaan etu, että täältä läänin eteläreunalta 150 000 ihmistä rynnii Ouluun palveluja jonottamaan, Valikainen rauhoittelee.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*