Oulun poliisilaitos on saanut valmiiksi Oulun kaupungin entisiin johtaviin virkamiehiin liittyvän esitutkinnan. Seuraavaksi syyttäjä suorittaa asiassa syyteharkinnan. (Kuva: Sonja Eloranta)

Oulun poliisilaitos on saanut päätökseen esitutkinnan asiassa, jossa epäillään Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtajan Matin Matinheikin syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen ja törkeään petokseen. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet maaliskuun 2018 ja tammikuun 2020 välisenä aikana.

Poliisin tiedotteen mukaan epäillyt väärinkäytökset liittyvät työnantajan vuokraaman henkilöauton hankintaan ja autolla ajettuihin yksityisajoihin, pysäköintipaikan hankkimiseen ja käyttöön ilman esihenkilön hyväksyntää, sekä yhteiskäyttöön hankitun sähköpyörän ottamiseen henkilökohtaiseen käyttöön. Tavoiteltu taloudellinen hyöty on ollut yli 40 000 euroa.

Myös yhdyskuntapäällikön esihenkilönä toimineen Oulun silloisen kaupunginjohtajan Päivi Laajalan tekemiset ovat olleet poliisin syynissä. Poliisin tiedotteen mukaan Laajala ei vienyt asiaa mahdollisen rikosilmoituksen tekemistä varten kaupunginhallituksen käsittelyyn, vaan antoi alaiselleen ainoastaan varoituksen.

MainosLisäksi kolmatta henkilöä on kuulusteltu epäiltynä virka-aseman väärinkäyttämiseen liittyen yhdyskuntajohtajan varoitusasian valmisteluun. Kaikkien kolmen rikoksesta epäillyn kohdalta asiat etenevät nyt syyteharkintaan. Mikäli syyteharkinnan suorittava syyttäjä päättää nostaa asiassa syytteet epäiltyjä kohtaan, niin asioita käsitellään aikanaan Oulun käräjäoikeudessa.

Matti Matinheikin epäillyt väärinkäytökset ja Päivi Laajalan hänelle antama varoitus tulivat ilmi, kun Matinheikki haki avoinna olleeseen kaupunginjohtajan virkaan syksyllä 2022. Matinheikki vetäytyi kohun myötä kaupunginjohtajahausta. Päivi Laajala puolestaan haki virkaansa jatkokautta, mutta äänin 34-33 hän hävisi kaupunginjohtajan viran Seppo Määtälle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*