Oulun toripolliisi saa vahtia tulevaisuudessa entisestään kasvavia turistivirtoja, mikäli tavoitteet toteutuvat. (Kuva: Sonja Eloranta)

Oulu on valittu Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Valinnan suoritti kansainvälinen asiantuntijaraati, joka valintaprosessin aikana tutustui Suomesta tarjolla olleisiin vaihtoehtoihin perusteellisesti.

Kun valinta päätyi lopulta pohjoisen ehdokkaaseen, niin pohjoisen suunnalla riemu repesi. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala ei peitellyt tyytyväisyyttään valinnan suhteen.

-Oulun kaupungin ja omasta puolestani haluan lämpimästi kiittää Oulu2026-tiimiä tästä merkittävästä saavutuksesta ja neljä vuotta kestäneestä valmistelutyöstä. Oulu on todella iloinen tästä voitosta. Kulttuuripääkaupungin valmistelu jatkuu välittömästi. Kiitän myös kanssakilpailijoita Tamperetta ja Savonlinnaa reilusta ja hienosta kilpailusta, Laajala kommentoi kaupungin tiedotteessa.

Raha ei ratkaissut

Loppusuoralla saakka valinnassa edenneet Oulu, Tampere ja Savonlinna panostivat merkittävästi kamppaillessaan kulttuuripääkaupungin tittelistä. Valintaan osunut Oulu ja sen yhteistyökumppanit panostivat hakemukseen 1,2 miljoonaa euroa. Tampere sijoitti 2,1 miljoonaa ja Savonlinna 1,8 miljoonaa euroa.

-Olemme äärettömän onnellisia voitosta ja mahdollisuuksista, joita kulttuuripääkaupungin asema avaa Oululle ja koko pohjoiselle Suomelle. Kiitos kaikille mukana oleville, kulttuuri-ilmastonmuutos jatkuu, kiitteli Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Laaja tuki lähikunnista

Oulu ei ollut yksin asialla, kun se pyrki Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mukana olivat lähes kaikki Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat. Oulun mukaan lähti kaikkiaan 32 entisen Oulun läänin alueen kuntaa.

Kulttuuripääkaupunki-statuksen uskotaan tuovan piristysruiskeen alueen matkailuun, synnyttävän uusia luovan alan työpaikkoja ja kehittävän alueen vilkasta kulttuurielämää entisestään.

-Pohjoisen kulttuurissa on paljon näytettävää Euroopalle. Tulemme näkemään maailmanluokan kulttuuria keskellä villiä luontoa. Lumi, jää, avannot, saunat, valo ja pimeys sekä neljä vuodenaikaa ovat kulttuuriohjelman näyttämöitä, iloitsee ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Hankkeessa ovat Oulun lisäksi mukana Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Paltamo, Pielavesi, Pudasjärvi, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja valitaan vuosittain kaksi. Oulun lisäksi toinen kaupunki löytyy vuonna 2026 Slovakiasta. Kaupunkia ei vielä ole nimetty.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onnittelut Oululle ja kaupunginjohtaja Päivi Laajalalle kisan voitosta. Olemme myös täällä Keski-Pohjanmaalla iloisia voitostanne.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*