Nuoren pojan puukotus tapahtui Oulun keskustassa kauppakeskus Valkean läpi menevällä Kesäkadulla. (Kuva: Hanna Rautio)

Oulun kaupunki ottaa perjantaina kantaa torstaina kaupungissa tapahtuneisiin vakaviin väkivallantekoihin.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että viime päivien tapahtumat ovat Oulussa olleet poikkeuksellisia ja surullisia.

Valkea sijaitsee Oulun ydinkeskustassa. (Kuva: Hanna Rautio)

Kauppakeskus Valkeassa tapahtui puukotus torstaina 13. kesäkuuta puoli seitsemän aikaan illalla. Puukotuksen uhri oli vasta 12-vuotias lapsi. Tekijä noin 30-vuotias mies otettiin kiinni vartijan ja sivullisten toimesta Kivisydämen pysäköintihallin suulla Hallituskadulla, kun puukottaja lähti juoksemaan toisen tilanteessa olleen nuoren perään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Oulun poliisi kertoi perjantaiaamuna tutkinnan siirtyneen keskusrikospoliisille. Poliisin tiedossa on, että epäillyllä on taustaa äärioikeistotoiminnassa.

Keskusrikospoliisi vaatii Oulun käräjäoikeudessa maanantaina 17. kesäkuuta vangittavaksi vuonna 1990 syntynyttä miestä, jota epäillään kahdesta murhan yrityksestä.

Miehen epäillään puukottaneen 12-vuotiasta uhria takaapäin useita kertoja. Tämän jälkeen tekijä lähti puukotuksen uhrin seurassa olleen toisen alaikäisen perään.

– Kauppakeskuksessa toiminut vartija sai pysäytettyä epäillyn, ennen kuin tämä ehti aiheuttaa enempää vahinkoa. Vartija on toiminut tilanteessa erittäin rohkeasti, sanoo tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Ari Soronen Keskusrikospoliisista.

Uhri loukkaantui tilanteessa vakavasti, mutta hänen tilansa oli perjantaina iltapäivällä vakaa.

Aiemmasta puukotuksesta kuolema

Samana iltana vain tuntia aiemmin täysi-ikäinen mies kuoli puukotuksessa Meri-Toppilan kaupunginosassa. Poliisi ei epäile näiden tapausten liittyvän toisiinsa.

Poliisi tutkii Meri-Toppilan Sellukadulla tapahtunutta puukotusta tappona ja on ottanut vuonna 1996 syntyneen miehen ja vuonna 1987 syntyneen naisen kiinni teosta epäiltynä. Samaan asiakokonaisuuteen on poliisilla kiinni myös toinen täysi-ikäinen mies, mutta häntä ei epäillä taposta.

Meri-Toppila sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Oulun keskustasta. Sillä ja viereisellä Toppilan asuinalueella on levoton maine kaupungissa.

– Lähiajat näyttävät, ketä tulemme hakemaan jutussa vangiksi, kertoo jutun tutkinnanjohtaja rikoskomisario Ilkka Riikola Oulun poliisin väkivaltarikostutkinnasta poliisin tiedotteessa.

– Oulu on edelleen turvallinen kaupunki asua, elää ja vierailla. Oulun kaupunki ei salli väkivaltaa missään muodossa, enkä myöskään itse henkilökohtaisesti hyväksy väkivaltaa, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava sanoo kaupungin tiedotteessa.

– Välitän sydämellisen osanottoni omasta ja Oulun kaupungin puolesta omaisille ja läheisille, Alatossava jatkaa.

Järjestyksenvalvojat toimivat ripeästi

– Tapahtunut on järkyttänyt suuresti meitä kaikkia ja tällä hetkellä keskitymme kriisiavun järjestämiseen Valkean henkilökunnalle ja vuokralaisillemme. Ajatuksemme ovat myös uhrin ja hänen läheistensä luona. Toivomme hänen pikaista toipumistaan, toteaa Kauppakeskus Valkean kauppakeskusjohtaja Heli Sironen Osuuskauppa Arinan tiedotteessa.

Arinan mukaan kauppakeskuksen keskiössä sijaitsevaa Kesäkatua valvotaan vuorokauden ympäri.

– Haluamme kiittää yhteistyökumppaniamme Reilaa, jonka järjestyksenvalvojat toimivat tapahtuneessa erinomaisesti ja tehokkaasti. Yksi järjestyksenvalvojistamme oli tilanteen välittömässä läheisyydessä ja pääsi siten aloittamaan ensiavun antamisen uhrille heti. Toinen järjestyksenvalvoja sai otettua epäillyn tekijän kiinni, ja siten estettyä lisävahingot muille asiakkaille ja henkilökunnalle. Heidän ammattitaitonsa sekä ensiavun antamisessa uhrille, että tekijän nopeassa kiinniottamisessa oli ensiarvoisen tärkeää, Sironen kiittää.

Arina kertoo, että Kauppakeskus Valkea jatkaa tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa tilanteen selvittämiseksi. Keskusrikospoliisi vastaa tutkinnan etenemisen tiedottamisesta ja tapauksen yksityiskohtien kommentoinnista julkisuudessa.

//uutista korjattu 15.6.2024 klo 8.35 Valkean puukotuksesta epäilty tekijä otettiin kiinni Kivisydämen parkkihallin suulta Hallituskadulla, ei parkkihallin suulta Valkean edustalla, poistettu tapahtumiin liittymätön kuva Valkean edustan parkkihallista. Lisätty kuvat kauppakeskus Valkeasta 14.6.2024 klo 17.03, klo 17.09 lisätty Osuuskauppa Arinan kommentit//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*