Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys (2. vas) vastaanotti Piikkarit-palkinnon ministeri Sampo Terholta. (Kuva: Oulun kaupunki)

Ensimmäistä kertaa Piikkarit-palkinnon historiassa valinta on kohdistunut kuntaan tai kaupunkiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain palkinnon merkittävästä teosta liikunnan tasa-arvon edistämisessä. Ensimmäinen kuntakentän palkinnonsaaja on Oulun kaupungin liikuntapalvelut.

Oulun liikuntapalveluissa on toteutettu vuoden 2018 aikana sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arviointi. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Oulun kaupungin työ on tärkeää organisationaalisen toiminnan perusrakenteisiin pureutuvaa työtä.

-Arviointi on erityisen ansiokas, koska se kattaa useita toiminnan eri osa-alueita – palveluiden hinnoittelun, vuorojaon periaatteet ja avustusten laatukriteerit. Vaikutusten arviointityö on olennaista sukupuolten tasa-arvon menestyksekkäälle edistämiselle ja toteutumiselle osana liikunnan edistämisen työtä. Se on myös keskeistä tiedolla johtamisen kannalta.

-Tästä huolimatta sukupuolivaikutusten arviointia on liikuntaorganisaatioissa toteutettu vielä marginaalisesti. Teko toimii hienona esimerkkinä myös muiden kuntien liikuntapalveluille sekä liikunta-alan organisaatioille laajemminkin, opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa todetaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Liikunta-asiat vaikuttavat olevan Oulun kaupungilla hyvin hanskassa. Alkuvuodesta kaupunki vastaanotti kunniamaininnan Suomen perheliikuntamyönteisin kuntakilpailussa.

Palkinnon vastaanottanut Oulun liikuntajohtaja Niina Epäilys korostaa kaupungissa tapahtuvan liikunnan tasa-arvotyön olevan muutakin kuin miesten ja naisten välisen tasa-arvon tutkailua.

-Meillä on liikuntapuolella tehty pitkään tasa-arvotyötä. Se ei ole pelkästään sukupuolten välistä tasa-arvotyötä, vaan siinä huomioidaan eri lajit, eri-ikäiset ihmiset, eritasoiset harrastajat ja eri puolilla uutta Oulua asuvat kuntalaiset. Tasa-arvo liikunnassa on meillä laaja käsite, Epäilys korostaa.

Piikkarit-palkinnon suuruus on 4 000 euroa. 3 000 euron Piikkarit-tunnustuspalkinto myönnettiin Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitolle pohjoismaisesta Nordic Girls’ Camp on projektista, jolla aktivoidaan 12–20-vuotiaita tyttöjä mukaan amerikkalaiseen jalkapalloon leiritoiminnan kautta.

EDIT 4.12. klo 14.20 juttuun lisätty liikuntajohtaja Niina Epäilyksen kommentti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*