Jos töitä ei ole kotikaupungissa, niin sitten viedään kaupunkilaisia merta edemmäs kalaan. Tai tarkkaan ottaen ei kalaan, vaan töihin kalatehtaalle Pohjois-Norjaan Arnøyan saarelle.

Oulun kaupungin työllisyyspalvelujen kautta on suuntaamassa seitsemän 20-40-vuotiasta kaupunkilaista uusiin maisemiin näinä päivinä. Ennen lähtöä työntekijät ovat saaneet valmennusta norjalaiseen työkulttuuriin sekä kielikoulutusta.

-Viime keväänä kuulimme BusinessOulun kautta norjalaisen kalatehtaan etsivän työntekijöitä. Olin sinne tehtaalle yhteydessä ja kerroin mahdollisuuksista löytää työntekijöitä Oulusta, itsekin viisi vuotta Norjan kalatehtailla työskennellyt Oulun kaupungin työllisyyspalvelujen liikkuvuuskoordinaattori Johanna Kamunen.

Vaihtoehto työttömyydelle

Oulun kaupungin työllisyyspalveluiden liikkuvuuskoordinaattori lähtee alkuvaiheessa työntekijöiden mukaan auttamaan käytännön järjestelyissä, kuten norjalaisen sosiaaliturvatunnuksen ja verokortin hankinnassa sekä pankkitilin avaamisessa.

-Emme halua kaupunkilaisista eroon, mutta tämä on hyvä vaihtoehto työttömyydelle. Toivomme, että nämä ihmiset palaavat aikanaan takaisin kotiseudulle ja tuovat mukanaan työkokemusta, osaamista ja yhteistyöverkostoja, Kamunen toteaa.

Sujuvasti norjaa pohjoisen murteella puhuva Johanna Kamunen uskoo rohkeille ja työteliäille ihmisille töitä Pohjois-Ruotsista ja –Norjasta löytyvän. Isot rakennushankkeet kiinnostavat pohjoisen työttömiä, mutta kieliasiat pelottavat monia.

-Kouluruotsilla pärjää niin Norjan kuin Ruotsin työmailla. Todella rautaisilta ja harvinaisilta ammattimiehiltä ei vaadita edes ruotsin osaamista, vaikka kielitaito onkin myös työturvallisuusasia, Johanna Kamunen huomauttaa.

Oulun kaupungin työllisyyspalveluissa kehitetään työttömille työnhakijoille suunnattuja liikkuvuuden palveluja. Työllisyyspalvelut edistävät työvoiman pohjoista liikkuvuutta laajalla yhteistyöverkostolla, muun muassa BusinessOulun, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ja Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan kanssa.

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*