Laajoissa koronatestauksissa Stora Enson Oulun tehtaalta löytyi noin 150 koronatartuntaa. Lähes joka kymmenes testatuista kantoi virusta. (Kuva: Stora Enso)

Marraskuun lopulla käsiin räjähtänyt Stora Enson Oulun paperitehtaan koronatulva on ollut jopa pelättyä rajumpi. Suoritetuissa laajoissa testauksissa koronatartunta löytyi lähes joka kymmenenneltä tehdasalueen työntekijältä.

Marraskuun viimeisen viikon aikana testattiin tehdastyömaalla työskentelevistä työntekijöistä 1700 ja tartuntoja löytyi viranomaisten mukaan 150. Stora Enson tiedotteen mukaan yhtiön omasta väestä tartuntoja löytyi alle 10. Testaus uusitaan kaikille tehtaalla työskenteleville loppuviikosta alkaen.

Työmailla työskentelee myös merkittävä määrä ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka on testattu ennen Suomeen saapumista. Heidät on testattu myös uudelleen Suomessa ennen tehtaalle pääsemistä. Varotoimista huolimatta pahin skenaario pääsi toteutumaan.

-Emme tiedä tartunnan lähdettä. Tartunnat vaikuttavat keskittyvän kartonkikonetyömaan ympärille, jossa on työskennellyt eri vuoroissa ja ryhmissä noin 600 henkilöä. Olemme edellyttäneet myös alihankkijoiltamme tarkkaa ohjeistusta ja seurantaa karanteenisäännösten noudattamiseksi. Vetoamme jokaiseen yksilöön, että tiukkoja turvallisuusohjeita noudatetaan myös vapaa-ajalla, toteaa Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila yhtiön tiedotteessa.

MainosReissumiesten mukana eri puolille maata

Stora Enson koronapesäkkeellä on ollut merkittävä vaikutus koronatilanteen huononemiseen eri puolilla Pohjois-Suomea. Esimerkiksi suurin osa Kainuun alueen viime aikojen koronatartunnoista on työmaalta lähtöisin, kun reissuhommissa olleet rakentajat ovat tuoneet tautia kotipitäjiinsä.

Pahentuneen koronatilanteen johdosta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiristi maanantaina Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueiden koronarajoituksia ja -suosituksia. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*