Oulun kirjaston viereen suunnitteilla olevan Terwa Tower -hotelli on näyttävä ilmestys. (Kuva: Terwa Kiinteistökehitys Oy)

Oulu saa uudeksi maamerkiksi 19 kerrosta korkean tornihotellin, josta tulee kaupungin korkein rakennus. Oulun kaupunginvaltuusto päätti sitä koskevasta asemakaavasta myöhään maanantai-iltaan venyneessä kokouksessa äänin 50–14, poissa 3 valtuutettua.

Terwa Tower -hotellin kaavamuutosta vastustivat lähinnä vihreiden ja vasemmistoliiton valtuutetut. Oulun paraatipaikalle nousevaa hotellia on viety eteenpäin kaupungin elimissä jo kuusi vuotta.

– Valtuuston päätös merkitsee sitä, että hotelille voidaan nyt hakea rakennuslupa. Valtuuston päätöksestä voidaan valittaa, mikä voi lykätä sen aloittamista vuodella tai kahdella eteenpäin, sanoo Oulu vt. kaupunginjohtaja Ari Alatossava.

Uusi hotelli on tarkoitus rakentaa Vänmanninsaareen. Tälle keinosaarelle valmistui laatikkomainen teatteritalo vuonna 1972 ja myöhemmin pääkirjasto. Hotelli nousisi kirjaston taakse.

– Keinosaarta on tarkoitus leventää 17 metriä Pikisaaren suuntaan. Hotellin alle tulisi 76 autopaikkaa, jonne ajettaisiin rampin kautta kirjaston vierestä, kertoi Oulun kaavoitusjohtaja Kari Nykänen. Hän esitteli hanketta valtuutetuille.

Oulun Terwa Tower -hotellin havainnekuva Kaarlenväylän suunnalta, vasemmalla kaupunginteatteri ja oikealla hotellin vieressä on kirjasto. (Kuva: Terwa Kiinteistökehitys Oy)

Torihotellikin etenee viimein

Samanaikaisesti Oulusta nytkähti eteenpäin toinenkin Oulun torinrannan hotellihanke, kun puolivalmiille torihotellille löytyi vihdoin operaattori. Scandicin mukaan lähdöstä uutisoitiin viime viikolla.

Puolivalmis hotellitorso on pitkään kiusannut oululaisia. Torihotellin rakennustyöt pysähtyivät vuonna 2022, kun sitä rakentanut SRV haki teknologiayhtiö Uroksesta tunnetun liikemies Jyrki Hallikaisen yhtiön konkurssiin maksamattomien laskujen vuoksi.

SRV aikoo tämän vuoden aikana rakentaa hotellin vihdoin valmiiksi ja myydä sen sijoittajille. SRV:n saatavat Hallikaisen yhtiöltä ovat noin 14 miljoonaa euroa.

Oulun keskustaan tulee runsaasti uusia hotellihuoneita, kun molemmat hotellit valmistuvat. Terwa Toweriin tulee 240 huonetta ja Torihotelliin 130 huonetta. Oulussa on pula hotellihuoneista, sillä hotellien käyttöaste on Suomen huippua.

Kommentteja puolesta ja vastaan

– Hotellin ylimpään kerrokseen on tarkoitus rakentaa Skybar, josta avautuu upea näkymä sekä merelle että keskustaan, kertoo hanketta jalostaneen Terwa Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkala.

Hotellin rakennuttaja on Osuuskauppa Arina ja hotellin rakentaa YIT Suomi Oy.

– Hankkeen kustannusarvio on 55 miljoonaa euroa, kertoo Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola.

Hotellin rakennusala on 14100 neliötä, kun hankkeen ensimmäisessä versiossa se oli 24000 neliötä. Hanke pieni, kun siitä leikattiin pois jalustan huoneistohotelliosa. Samalla hotellitornista tuli sirompi.

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain 18. maaliskuuta kokouksessaan tornihotellin rakentamisen. Etualalla kuvassa valtuutettu Martti Korhonen (vas.). (Kuva: Tapio Mainio)

– Miksi hotellia ei voitu rakentaa aseman seudulle, jonne se sopisi paremmin, kysyi illan valtuustokeskustelussa Anne Huotari (vas.)

– Tornihotelli ei sovi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Oulun suiston syleilyyn. Ei pitäisi rakentaa markkinoiden ehdoilla. Oulussa tarvittaisiin korkean rakentamisen laatuperiaatteet. Myös moni oululainen vastustaa tornia, sanoi Susa Vikeväkorva (vihr.)

– Pitkästä aikaa päätämme Oulun vetovoiman kannalta tärkeästä hankkeesta varsinkin, kun Oulu valmistautuu kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026. Nyt ei kannata painaa äänestyksessä ei-nappia, evästi valtuutettu Sami Pikkuaho (kok.).

-Hotellin tontti, Oulujoen suisto on keskeisin osa Oulun maisemaidentiteettiä vesipeileineen ja vanhoine teollisuusympäristöineen. Torni ei sinne sovi, koska sillä tehdään suistosta selvää, kertoi Mikko Viitanen (vas.).

– Täällä on ehdotettu korkeaa hotellia aseman seudulle, kuten Tampereella. Terwa Tower on Oulun Hotelli Ilves, joten kannatan sitä. Tehdään Oulun aseman seudulle toinen tornihotelli, ehdotti Jari Laru (kok.).

– On puhuttu, että korkea betonitorni toisi elämyksen turistille. Kannatan hotellia, mutta Tervatötterön osoite on väärä, huomautti Lyly Rajala (kok.).

– Suisto on vastenmielinen paikka tornihotellille, joka olisi valmistuttuaan Oulun korkein rakennus, huomautti Mauno Murtoniemi (vas.)

– Ruotsin Piteåssa ja Skellefteåssa on keskustassa korkeat rakennukset. Eivät ne pahoilta näyttäneet, kun vierailin siellä. Torni on ollut Oulun kaavassa jo 1960-luvulta saakka. Hotelli toisi noin sata palvelualan työpaikkaa, sanoi Martti Korhonen (vas.).

Fakta
Jaatiset piirsivät 22-kerroksisen virastotornin

  • Korkean hotellin rakentamista on perusteltu arkkitehtien Marjatta ja Martti Jaatisen Oulun torinrantaan 1960-luvulla laatimalla asemakaavalla, jonka nimi on monumentaalikeskus.
  • Jaatisten kaavaan sisältyi 20-kerroksinen virastotorni, jota ei koskaan rakennettu. Sitä yritettiin vuonna 2010, jolloin Skanska suunnitteli 22-kerroksista tornihotellia samalle tontille. Hanke kariutui Hilton-hotelliketjun kanssa erimielisyyksiin. Hilton ei halunnut kantaa hankeen taloudellista riskiä.
  • Hotelli on tarkoitus rakentaa Vänmanninsaareen, jonka pinta-ala monikertaistui, kun sinne kipattiin täyttömaata. Saari nimettiin aikoinaan Isac Wänmanin mukaan, alkujaan Iisakki Väänänen. Hän rakennutti torin edustan pienelle saarelle varastomakasiineja. Nykyisin sitä ei miellä saareksi, sillä sinne voi ajaa autolla ja kevyen liikenteen siltaa myöten pyörällä ja jalan edelleen länteen kohti Pikisaarta ja sieltä aina Nallikariin saakka.

Tapio Mainio, teksti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*