Oulussa paljastuneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet kaupunkilaisia. (Kuva: Oulun kaupunki)

Oulussa tapahtuneet lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat olleet viime päivien kuuma puheenaihe. Tapahtumien laajuus on herättänyt epäuskoa, mutta samalla myös yhteisen halun toimia niin, ettei kukaan nuori tai lapsi joudu enää kokemaan vastaavaa.

-Me oululaiset olemme järkyttyneitä näistä tapahtumista. Kun tällaisia tekoja kohdistuu lapsiin, niin totta kai olemme hyvin järkyttyneitä ja vihaisia. Tässä tilanteessa meidän on vahvistettava kaupunkilaisten yhteishenkeä ja korostettava yhteisvastuullisuutta. Meidän tulee pitää jatkossakin lapsistamme ja nuoristamme hyvää huolta, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala pohtii.

Oulun poliisilaitos tiedotti perjantaina 11. tammikuuta neljästä uudesta alle 15-vuotiaisiin kohdistuneista viime kesänä tapahtuneista seksuaalirikoksista, joiden takana ovat maahanmuuttajataustaiset miehet. Jo ennestään Oulussa tutkinnan alla oli viisi vastaavaa tapausta. Monet ensimmäisistä yhteydenotoista uhreihin olivat tapahtuneet sosiaalisen median välityksellä.

Asiantuntijaryhmä etsii ratkaisuja

Oulu työstää pikavauhtia esitystä valtioneuvostolle niistä keinoista, joilla palveluja ja toimintaa parannetaan. Maanantaina työnsä aloitti asiantuntijatyöryhmä, jota johtaa Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto ja mukana monipuolinen kattaus asiantuntijoita.

-Viikonlopun aikana kokosimme asiantuntijatyöryhmän miettimään keinoja, joilla tilanteeseen voidaan puuttua entistä paremmin ja mitä uusia keinoja tarvitsemme. Työryhmän esitys lähtee valtioneuvostolle 2-3 viikon kuluessa, kaupunginjohtaja Laajala arvioi.

Viikonloppuna Oulussa vierailivat niin pääministeri Juha Sipilä, kuin sisäministeri Kai Mykkänen. Hallituksen taholta Oululle luvattiin myös taloudellista lisäresurssia, jotta kipeät haavat saadaan parannettua.

-Pääministeri Juha Sipilä rohkaisi meitä tekemään uusia avauksia asioihin puuttumiseksi. Ja niitä keinoja nyt mietitään. Koko ajan meillä toimivat nuorille suunnatut kaupungin normaalit palvelut, mutta niiden rinnalle on saatava lisää keinoja ja toimenpiteitä. Myös erilaisten vastareaktioiden torjuntaan on panostettava, Laajala pohtii.

Viranomaisyhteistyölle kiitosta

Kaupungin taholta kiitellään yhteistyötä poliisin suuntaan, vaikka suuri yleisö välillä on etenkin sosiaalisessa mediassa moittinut poliisia salailusta. Lunta on tullut tupaan myös kaupungintalon suunnalla.

-Poliisi on tehnyt erittäin hyvää työtä tapauksia tutkiessaan ja he ovat saaneet epäillyt kiinni. Siitä heille on annettava kiitosta. Viranomaistasolla tieto on kulkenut hyvin, mutta tutkinnallisista syistä asioista ei ole voitu kaikkea kertoa, kaupunginjohtaja Päivi Laajala toteaa.

Ja vaikka Oulu on myrskynsilmään joutunut, niin Laajala korostaa perusasioiden olevan kaupungissa kunnossa.

-Kaupungilla on hyvät peruspalvelut ja viranomaisyhteistyö esimerkiksi poliisin kanssa on erittäin hyvää. Haluan korostaa, että Oulun katuturvallisuus on hyvä. Ja nyt Oulu on rauhoittunut, näin poliisikin totesi tänään, Laajala painottaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*