Johtajamatrikkeli herätti Kuntajohtajapäivillä suurta kiinnostusta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuntaliiton kuntajohtajamatrikkeli Manner-Suomen kuntajohtajat julkaistiin keskiviikkona Kuntajohtajapäivillä Oulussa.

Matrikkeliin on koottu Manner-Suomessa kuntajohtajina 2000-luvulla toimineet henkilöt. Mukana on yhteensä 823 kuntajohtajaa.

– Matrikkelin monipuolisista henkilötiedoista on tunnistettavissa kuntajohtajan monenlaisia rooleja: elämäntapajohtaja, toimitusjohtaja, kyläpäällikkö, valmentaja ja sillanrakentaja, toteavat Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja Heidi Rämö ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen teoksen alkusanoissa.

Kuntajohtaja on ainutlaatuinen vaikuttaja suomalaisessa poliittis-hallinnollisessa järjestelmässä, toteaa matrikkeliin artikkelin Kuntajohtaja on näköalapaikalla suomalaisessa yhteiskunnassa kirjoittanut kunnallispolitiikan professori Arto Haveri Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulusta.

– Erona muihin Pohjoismaihin suomalainen kuntajohtajainstituutio merkitsee vahvaa ammatillista johtajuutta kollegiaalisen poliittisen johtajuuden rinnalla, Haveri kirjoittaa.

Haverin mukaan pelkkä kunnan palveluksessa olevien johtaminen ja päätösten valmistelu luottamushenkilöille ei riitä menestyksekkääseen kuntajohtamiseen.

– Onnistuakseen kuntajohtajan on entistä enemmän kyettävä vaikuttamaan sellaisten organisaatioiden ja henkilöiden toimintaan, joihin hänellä ei ole suoranaista käsky- ja vaikutusvaltaa.

– Olennaista on strateginen johtaminen, johon kuuluu aktiivinen tulevaisuuteen suuntautuminen, valintojen ja strategisten päätösten tekeminen, toimeenpanokyky sekä kyky arvioivaan työotteeseen.

ArtoHaveri
Kuntajohtaja on sillanrakentaja, toimitusjohtaja ja paljon muuta, kirjoittaa professori Arto Haveri. (Kuva: Sonja Eloranta)

Matrikkelia voi tilata Kuntaliiton kirjakaupasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*