Viron kuntavaaleissa onnistui myös mobiiliäänestäminen. Sähköisiä ääniä annettiin 186 000, noin 17 prosenttia kaikista äänistä. (Kuvakaappaus sähköisen äänestyksen ohjevideosta)

Sunnuntaina päättyneissä Viron kuntavaaleissa äänesti 53 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestysprosentti koko maassa aleni noin viisi prosenttiyksikköä.

Vaalien voittaja oli keskustapuolue, joka keräsi noin 27 prosenttia äänistä koko maassa ja 44 prosenttia Tallinnassa. Tulos merkitsee, että Tallinnan pormestarin virkaa hoitanut Taavi Aas jatkaa pormestarina. Keskustan osuus äänistä oli 4,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisissä kuntavaaleissa 2013.

Uudistuspuolue (Reformierakond) kasvatti ääniosuuttaan lähes kuusi prosenttiyksikköä viime vaaleista. (Lähde: valimised.ee)

Vaaleissa annettiin noin 587 000 ääntä, joista 186 000 sähköisesti.

Kuntavaalien jälkeen Virossa tulee voimaan suuri kuntauudistus, jossa kuntien määrä laskee noin komannekseen entisestä. Kuntauudistuslaki hyväksyttiin Viron parlamentissa viime vuoden kesäkuussa.

MainosKunnan minimiasukasmääräksi on uudistuksessa määrätty 5 000 asukasta. Tuglas-seuran mukaan Viron pienimissä kunnissa on ollut vain 100-200 asukasta.

– Reformin tarkoitus on, että suurimmat paikallishallinnot olisivat kyvykkäämpiä ja pystyisivät tarjoamaan paremmin palveluita. Pienemmillä ei ollut riittävästi resursseja järjestää eri alueiden asioita, liittyipä se sosiaalipalveluihin tai maan käyttöön, Viron hallintoministeri Jaak Aab, kesk., sanoo tuoreessa Kuntalehdessä.

Viron kunnista seitsemäntoista on kieltäytynyt pakkoliitoksista ja riitauttanut uudistuksen hallinto-oikeudessa.

Aabin mukaan pakkoliitoksiin on turvauduttava jotta koko maassa olisi yhtenäinen järjestelmä. Paikallishallintojen velvollisuudet lisääntyvät rahoituksen kanssa, hän muistuttaa.

Mainos– Esimerkiksi julkisen liikenteen järjestäminen siirtyy valtiolta paikallishallinnolle. Sosiaali- ja koulutusalalla kunnat saavat enemmän päätösvaltaa. Siksi on katsottava myös tulevaisuuteen, Aab sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*