kuva: European Union / Fred Guerdin
Alueiden komitea on neuvoa-antava elin, jossa on yhteensä 350 jäsentä kaikista EU-maista. Kuva heinäkuun täysistunnosta.

EU:n Alueiden komitean puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz kehottaa EU-päättäjiä lisäämään kuntien ja alueiden EU-rahoitusta ja antamaan niille lisää sananvaltaa EU:n päätöksenteossa.

– Kuntien ja alueiden heikentäminen merkitsee unionin heikentämistä. Tämä ei saa olla suunnitelmissamme tulevaisuutta varten. Päinvastoin: vahvistamalla alueita vahvistetaan myös unionia, Lambertz sanoi 9. lokakuuta Brysselissä AK:n puheenjohtajan vuotuisessa puheessa, joka käsittelee EU:n tilaa alueiden ja kuntien näkökulmasta.

AK:n täysistunnossa pitämässään puheessa Lambertz totesi, että Eurooppa ei tarvitse vain kellonajan muuttamista, vaan suunnan ja toimintatavan muuttamista – mikä tarkoittaisi Lambertzin mukaan alueiden ja kuntien painoarvon lisäämistä EU:n tulevaisuuden suunnittelussa.

Lambertz edustaa Belgian saksankielistä yhteisöä Belgian senaatissa ja lukeutuu Euroopan sosiaalidemokraatteihin (PES). Hänet valittiin Alueiden komitean puheenjohtajaksi heinäkuussa 2017, jolloin varapuheenjohtajaksi väistyneen Markku Markkulan (EPP) kaksi ja puoli vuotta kestänyt toimikausi päättyi.

Kuluva viikko on ollut Brysselissä Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikko. Noin 6 000 osanottajaa kokoontui nelipäiväiseen tapahtumaan, johon koostui noin sadasta alue- ja paikalliskehitystä käsittelevästä työistunnosta, näyttelystä ja muusta tilaisuudesta. Teemaviikko on järjestetty vuodesta 2003 lähtien.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*