Kuva: Ville Miettinen
Britannian parlamentin alahuone äänestää tiistaina Brexit-sopimuksesta.

EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier kehottaa alueita ja kaupunkeja varautumaan huolella Britannian EU:sta lähdön eli Brexitin vaikutuksiin.

Britannian parlamentin alahuone äänestää tiistaina EU:n ja brittihallituksen laatiman Brexit-sopimuksen hyväksymisestä.

Barnierin mukaan Brexit-sopimus on ”ainoa mahdollinen ja paras mahdollinen”.

– Se säilyttää yhteistyömahdollisuudet Britannian kaupunkien, alueiden ja yliopistojen kanssa. Sopimus säilyttää myös talouden dynamiikan niillä alueilla, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä Britannian kanssa.

– ”No deal” -vaihtoehtoa ei voida sulkea pois, joten alueiden ja kaupunkien on tarpeen varautua huolella, Barnier muistutti viitaten siihen mahdollisuuteen, että sopimusta ei hyväksytä tiistaina Britannian parlamentissa.

Jos sopimusta ei hyväksytä, mahdollisia seurauksia voivat olla hallituksen kaatuminen, uusi kansanäänestys erosta, sopimukseton ero eli niin sanottu kova Brexit,  tai jopa eron peruminen. EU-tuomioistuin vahvisti tänään aamulla, että Britannia voi yksipuolisella päätöksellä perua eronsa:

Barnier osallistui viime torstaina alueiden komitean istuntoon, jossa käsiteltiin Brexitin vaikutuksia ja kuultiin alueiden komitean jäsenten näkemyksiä tilanteesta.

Neuvotteluja Britannian lähdön ehdoista ja käytännöistä Barnier kuvaili “negatiivisiksi”.

– Brexit ei tuo mitään hyvää, se on lose-lose-tilanne. Kyse on vahinkojen minimoimisesta, ja olemme tehneet parhaamme sopimuksessa.

Samoilla linjoilla oli alueiden komitean presidentti Karl Heinz Lambertz.

– Brexitissä ei ole voittajia, Lambertz sanoi.

Lambertzin mukaan Brexit-sopimuksen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat EU:ssa

– EU:n on hyväksyttävä kunnianhimoisempi pitkän aikavälin budjetti, ja epävarmuuden ehkäisemiseksi se on hyväksyttävä ennen EU-vaaleja, Lambertz muistutti.

Lambertz korosti, etttä alueellisiin kehitysmäärärahoihin ei saa tulla leikkauksia EU:n budjetissa vuoden 2020 jälkeen.

– Kaikkien osapuolien on kuunneltava erittäin tarkasti alueiden vaatimusta pasta vahvemmin mukaan neuvotteluihin, erityisesti koska useat alueparlamentit ovat mukana kaikkien mahdollisten tulevien kauppasopimusten hyväksymisessä EU:n ja Ison-Britannian välillä.

Barnier korosti, ettei hän voi ottaa kantaa siihen, mitä tiistain äänestyksessä tulee käymään.

– Voin vain sanoa, että sopimus joka on pöydällä, on ainoa tapa toteuttaa Britannian lähtö EU:sta hyvässä järjestyksessä.

Fakta: Alueiden komitea

Euroopan alueita ja kaupunkeja edustava elin, jota EU:n on kuultava kaikessa päätöksenteossaan. Alueiden komiteassa on 350 jäsentä kaikista EU-jäsenmaista. Jäsenkriteerinä on vaaleilla valittu luottamustoimi omassa maassa. Yhdeksänjäsenistä Suomen valtuuskuntaa johtaa Laitilan kaupunginvaltuutettu Pauliina Haijanen, kok., joka on ollut alueiden komiteassa koko Suomen EU-jäsenyyden ajan. Suomen valtuuskunnasta päätetään neuvotteluissa Kuntaliitossa. Valintoihin vaikuttavat kuntavaalien voimasuhteet.

Lue myös:

Alueiden komitean suomalaiskonkari huolissaan Euroopan suunnasta

Alueiden komitean varapuheenjohtaja Markku Markkula: Kaupunkien merkitys EU:ssa kasvaa

Juttua muokattu 10.12. klo 10.35: Lisätty maininta EU-tuomioistuimen päätöksestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*