Kuva: EU/ Fred Guerdin
Vuonna 2017 Euroopan unionin väestöstä 43 prosentilla ei ollut riittävästi digitaalisia taitoja, ja vain joka viides yrityksistä ilmoitti tarjonneensa tieto- ja viestintätekniikan koulutusta henkilökunnallensa, muistutti Anne Karjalainen esitellessään alueiden komitean Digitaalinen Eurooppa kaikille -lausuntoa. Karjalaisen vieressä lausunnon valmistelussa asiantuntijana toiminut Kuntaliiton Tom Holmroos.

BRYSSEL – Euroopan alueiden komitea tukee ajatusta paikallistason DESI-indeksistä, jolla toteutuessaan voitaisiin verrata alueiden ja kuntien digivalmiuksia ja -kehitystä keskenään.

Tällä hetkellä DESI-indeksi mittaa EU-maiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä 13 indikaattorin avulla. Euroopan komission tuoreessa, kesäkuussa julkaistussa, digivertailussa Suomi oli rankingykkönen.

Komissio teki kesäkuussa aloitteen DESI-indeksin tarkastelusta myös jäsenvaltiotasoa alemmalla tasolla, siis paikallisesti.

Ajatus saa tukea tänään alueiden komitean täysistunnossa käsitellyssä Digitaalinen Eurooppa kaikille: älykkäiden ja osallistavien ratkaisujen toteuttaminen paikallistasolla -ohjelmaa koskevassa lausunnossa.

Lausuntoa oli pyytänyt Suomi EU:n puheenjohtajavaltiona. Lausunnon esitteli keskiviikkona aluiden komitean täysistunnossa Keravan kaupunginvaltuutettu Anne Karjalainen, sd.

Puheessaan alueiden komiteassa Karjalainen totesi, että uuden ”paikallistason DESI-indeksin” avulla voidaan arvioida EU:n tulevien toimintapolitiikkojen alueellisia ja paikallisia vaikutuksia ja antaa ohjausta.

– Tällöin voidaan kohdentaa tukea, edistää entistä vahvempaa digitaalista osallisuutta ja määrittää digitaalisen eriarvoisuuden erityiset haasteet, Karjalainen sanoi.

Paikallistason DESI-indeksi toimisi jäsenvaltiotason DESI-indeksin täydentäjänä ja siitä voisi olla hyötyä kuntapäättäjille kun arvioidaan sähköistettyjen palvelujen riittävyyttä, Karjalainen sanoo Kuntalehdelle.

MainosKarjalainen uskoo paikallistason digivertailun kiinnostavan suomalaiskunnissa. Hän ottaa esimerkiksi kotikuntansa Keravan, joka on laittanut paljon rahaa erilaisiin digiratkaisuihin.

– Meillä ei ole minkäänlaista tietoa, olemmeko jäljessä vai edellä isoja kaupunkeja tai naapurikaupunkeja.

– Mielestäni tavoitteena pitäisi olla, että jokaisella kunnalla olisi käsitys, missä jamassa digiasiat ovat, Anne Karjalainen sanoo.

Mikäli paikallistason DESI etenee, sen toteuttaminen kuntatasolla vienee jonkin aikaa, ja ensin mahdollisesti puhutaan aluetason vertailuindeksistä.

Alueiden komitean lausunnossa esitetään myös, että uudessa Digitaalinen Eurooppa -ohjelmassa varataan riittävästi varoja osaamiseen, suurteholaskentaan, innovointikeskittymiin ja tekoälyteknologian omaksumisen vauhdittamiseen.

Karjalainen toivoo, että paljon puhutun alueellisen koheesion rinnalla voitaisiin alkaa puhua digitaalisesta koheesiosta, kaikkien EU-kansalaisten saamisesta mukaan digikehitykseen asuinpaikasta riippumatta.

– Kun tähän asti on menty niin sanotusti teknologia edellä, nyt tulisi saada ihmiset mukaan. Digitaalisia kuiluja tulisi saada tasoitettua.

Tekoälyn lukutaidon merkitys tulee kasvamaan myös tavallisen kansalaisen kohdalla merkittävästi lähivuosina, Karjalainen uskoo.

– Tällä hetkellä tavallinen kuntalainen ei voi ottaa osaa keskusteluun, kun tekoälystä ja mm. siihen liittyvistä eettisistä ongelmista on niin vähän tietoa tarjolla. Tämä tulee luultavasti olemaan komission painopisteenä tulevalla kaudella.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Tom Holmroos pitää tärkeinä alueiden komitean lausunnon nostoja mm.  kaikkien saamisesta mukaan digikehitykseen ja digipalvelujen käyttäjiksi sekä koulutuksen tarpeen korostamista. Teemat ovat läpileikkaavia ja kunnat kipuilevat niiden kanssa.

Holmroosin mukaan viestinä on myös se, että myös julkissektorille tulee antaa tukea ja koulutusta, eikä vain yrityssektorille.

– Digikyvykkyyttä tarvitsevat myös kunnat ja kuntien virkamiehet. Kunta digitalisoituu yhtäläisesti kuin yrityskin, jolloin kyvykkyyttä pitää löytyä myös kunnasta.

Katso Anne Karjalaisen haastattelu Kunta.tv:stä:

Lue myös:

Yli puolet EU:n koheesiopolitiikan hankkeista on tuntemattomia kansalaisille – viestintä hankkeista halutaan uusiksi

Populismin uhkaa vastaan, nuorten äänen puolesta – Kuopiolaisvaltuutettu Miia Eskelinen-Fingerroos nosti nuoret keskiöön Euroopan alueiden viikon avajaispaneelissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*