Kokouskaupunki Marseillen alueen Provence-Alpes-Côte d'Azurin aluejohtaja Renaud Muselier ja alueiden komitean puheenjohtaja Apostolos Tzitzikostas kannattelivat Ukrainan lippua alueiden komitean solidaarisuuden osoituksessa. Kuva: EU/John Thys

Euroopan alueiden komitea toivoo julkilausumassaan kaikkien Euroopan unionin paikallis- ja aluehallinnon tahoja tukevan Ukrainaa, joka puolustautuu maahan hyökännyttä Venäjää vastaan.

Julkilausuma hyväksyttiin yksimielisesti 3.-4.3. järjestetyssä alueiden komitean huippukokouksessa Marseillessa.

Julkilausuma kokonaisuudessaan:

Tuomitsemme jyrkästi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilman edeltävää provokaatiota toteuttaman ja perusteettoman sotilaallisen hyökkäyksen vapaata Ukrainaa vastaan. Kyseessä on rikos, joka kohdistuu Ukrainan kansaan, maan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen. Lisäksi se rikkoo kansainvälistä oikeutta ja sääntöihin perustuvaa maailmanjärjestystä sekä vaarantaa koko turvallisuuden ja vakauden järjestelmän Euroopassa.

MainosUkrainan kunnat ja alueet ovat suoria kumppaneitamme: Me, kaupungin- ja kunnanjohtajat ja aluepäättäjät kaikista Euroopan unionin 27 jäsenvaltiosta, vakuutamme jälleen olevamme täysin solidaarisia niitä kohtaan. Olemme valmiit esittämään hallituksillemme ja Euroopan unionin neuvostolle Ukrainan alueiden ja kuntien vaatimuksen Venäjän federaation hallitukselle määrättävistä mahdollisimman ankarista pakotteista.

Kehotamme toimittamaan Ukrainan kansalaisille välitöntä apua siten, että Euroopan komissio käynnistää nopeasti Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin humanitaarisen avun antamiseksi. Olemme valmiina mobilisoimaan kuntien ja alueiden voimavarat humanitaarisen avun toimittamiseksi Ukrainaan maan kaupungin- ja kunnanjohtajien pyynnöstä. Kannustamme paikallis- ja alueviranomaisia auttamaan Ukrainan kansaa, joka joutuu pakenemaan kodeistaan, Euroopan kunnissa ja alueilla.

Kehotamme antamaan EU:n tukea Ukrainaan rajoittuville EU:n alueille, jotta paikallisia viranomaisia voidaan auttaa ottamaan vastaan ja avustamaan Ukrainasta tulevia pakolaisia, joille olisi myönnettävä EU:n turvapaikkalainsäädännön mukainen pakolaisasema soveltaen nopeutettua kiireellistä menettelyä.

Kaikkien eurooppalaisten tulevaisuus voidaan turvata vain luottamalla demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen rauhan ja vaurauden tukipylväinä. Ukrainalle, suvereenille maalle, sen kansalle, kaupungeille, kunnille ja alueille tarjottua Eurooppa-perspektiiviä on vahvistettava esteenä kaikille pyrkimyksille palata totalitaariseen menneisyyteen: kukaan ei saisi loukata ihmisten oikeutta valita vapaus.

Arvostamme Ukrainan kansan vahvuutta ja rohkeutta ja olemme ehdottoman solidaarisia heitä kohtaan. Kehotamme kaikkia Euroopan unionin paikallis- ja aluehallinnon tahoja tukemaan Ukrainaa näinä vaikeina aikoina. .

Presidentti Putinin on pysäytettävä sotansa!

Vapaa Ukraina Euroopassa!

Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitschko vetosi huippukokouksen osallistujiin, että Ukraina saisi tarvitsemansa tuen. Katso videotervehdys klikkaamalla kuvaa:

Euroopan alueiden komitea edustaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisia ja antaa lausuntoja uusista säädöksistä, jotka vaikuttavat alueisiin ja kuntiin. Tällaisia säädöksiä on yli 70 prosenttia kaikesta EU:n päätöksenteosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*